Linkuri accesibilitate

Ucraina acuză Rusia că plănuiește un atac sub „steag fals” la o rafinărie din Belarus, ca să atragă țara în război


Imagine de arhivă: O rafinărie de petrol situată pe o ramificație a oleoductului Drujba de Nord este văzută în apropiere de Mozyr, la aproximativ 300 km sud-est de Minsk, capitala Belarusului.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a acuzat vineri Rusia că se pregătește să organizeze un atac sub „steag fals” la rafinăria de petrol Mozyr din Belarus pentru a da vina pe „sabotorii ucraineni”, ca parte a unui efort de a atrage Minskul în războiul din Ucraina.

Atacul, a precizat SBU într-o declarație pe aplicația Telegram, ar urma să fie efectuat de forțe militare și de informații trimise de Moscova în Belarus, deghizate în mercenari wagnerieni care au fost exilați după ce au organizat o revoltă în Rusia în luna iunie, potrivit Reuters.

„Rusia plănuiește să acuze Ucraina de ceea ce a făcut pentru a încerca încă o dată să atragă Minskul în războiul total împotriva statului nostru”, afirmă SBU într-un comunicat.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a menționat că afirmațiile sale se bazează pe informații obținute din mai multe surse, inclusiv de la un militar rus capturat.

Nu a existat niciun comentariu imediat cu privire la declarația ucraineană din partea Rusiei sau a Belarusului.

Belarusul este un aliat apropiat al Kremlinului, iar forțele Moscovei au folosit teritoriul belarus ca punct de pregătire pentru deplasarea lor eșuată spre capitala ucraineană Kiev, la începutul invaziei pe scară largă din februarie 2022.

Dar, din informațiile publice de până acum, trupele de la Minsk nu au luat parte la război.

Mercenarii Wagner au lansat o revoltă împotriva instituțiilor rusești de apărare în iunie, iar unii dintre luptătorii săi s-au mutat de atunci în Belarus, conform unui acord încheiat pentru oprirea insurecției.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    George Costiță a intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după o experiență de zece ani la Digi24 și Aleph News. Absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași, a lucrat la edițiile online ale celor două redacții, pe zona de știri și evenimente la zi.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG