Linkuri accesibilitate

Atac rusesc la Zaporojie. Trei persoane ucise, 13 răniți. Printre ei, un copil de 9 ani și doi jurnaliști


Imaginea a fost publicată de Poliția Națională a Ucrainei pe 5 aprilie 2024 și arată o clădire deteriorată în urma unui atac cu rachete la Zaporojie.
Imaginea a fost publicată de Poliția Națională a Ucrainei pe 5 aprilie 2024 și arată o clădire deteriorată în urma unui atac cu rachete la Zaporojie.

Rusia a lansat vineri cinci rachete asupra orașului Zaporojie, din sudul Ucrainei, ucigând cel puțin trei persoane și distrugând mai multe blocuri de locuințe și unități industriale, a declarat guvernatorul regional.

„Ceea ce marchează loviturile de astăzi: mai întâi, au fost două lovituri cu rachete, iar apoi, aproximativ 40 de minute mai târziu, au fost alte lovituri în același loc, acolo unde salvatorii au început să lucreze”, a spus Ivan Fedorov la televiziunea ucraineană, citat de Reuters.

Treisprezece persoane au fost rănite, inclusiv un băiețel de nouă ani, iar patru au fost internate în spital în stare gravă.

Doi jurnalişti se află printre răniții din oraș, care este aproape de linia frontului în războiul cu forţele rusești.

Cel puțin trei blocuri de apartamente, 10 case, magazine și o instalație industrială au fost avariate, a adăugat el.

Imaginile de pe site, împărtășite de Fedorov și de Ministerul de Interne, au surprins ferestre sparte ale unei cafenele și ale unui mic magazin.

Forțele aeriene ucrainene au emis o alertă de raid aerian cu rachete balistice pentru regiunea din care o parte se află sub ocupație rusească.

Moscova a intensificat recent utilizarea rachetelor balistice care sunt mai greu de interceptat.

Regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a fost, de asemenea, sub atac aerian intens după-amiază, potrivit presei locale și oficialilor regionali.

Nu s-au raportat imediat victime.

Anterior, oficialii ruși au acuzat Ucraina că a atacat centrala nucleară Zaporojie, aflată la sud-vest de oraș și care este ocupată de trupele rusești.

Agenția de știri de stat rusă RIA a citat serviciul de presă al centralei care a spus că dronele militare ucrainene ar fi atacat centrala electrică, fără să cauzeze însă daune infrastructurii sale critice.

Presa independentă nu a putut verifica presupusul incident reclamat de ruși.

În trecut, ambele părți în conflictul de doi ani s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei. Niciunul din reactoarele sale nu funcționează. Cândva, centrala era cea mai mare din Europa. Înainte ca Ucraina să fie invadată total de Rusia pe 24 februarie și centrala să intre sub ocupație rusească.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG