Linkuri accesibilitate

Atac rusesc masiv asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Vizate, cel mai mare baraj și regiunea centralei nucleare Zaporojie


Petro Andriușcenko, consilierul șefului administrației orașului Mariupol, a publicat o fotografie cu un troleibuz în flăcări pe rampa barajului DniproHES, după atacurile rusești de la Dnipro. 22 martie 2024.
Petro Andriușcenko, consilierul șefului administrației orașului Mariupol, a publicat o fotografie cu un troleibuz în flăcări pe rampa barajului DniproHES, după atacurile rusești de la Dnipro. 22 martie 2024.

Rusia a lansat un val masiv de atacuri asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. A fost lovit cel mai mare baraj din țară. Atacurile rusești au provocat pene de curent în mai multe regiuni ale țării.

Cel mai mare baraj din Ucraina, barajul pe Nipru DniproHES, din regiunea Zaporojie, a fost lovit într-un atac rusesc, anunță compania ucraineană de stat Ukrhidronerho.

Cel mai mare baraj și o infrastructură cheie din Ucraina, afectate de bombardamentele rusești
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00

„În acest moment, la baraj este un incendiu. Serviciile de urgență sunt la fața locului și încearcă să elimine consecințele loviturilor aeriene, se spunea vineri dimineață într-un comunicat al Ukrhidronerho. Conform comunicatului, situația era „sub control”.

Atac rusesc masiv. Au fost vizate cel mai mare baraj și regiunea centralei nucleare Zaporojie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:05 0:00

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că atacul aerian asupra Ucrainei a implicat 150 de drone și rachete și a făcut din nou apel la aliații Ucrainei să accelereze livrările de muniție și sisteme de arme de care este nevoie critică.

„În această noapte, Rusia a lansat peste 60 de drone Shahed și aproape 90 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei", a scris Zelenski pe rețeaua X.

„Lumea vede țintele teroriștilor ruși cât mai clar posibil: centrale electrice și linii de alimentare cu energie, un baraj hidroelectric, clădiri rezidențiale obișnuite și chiar un troleibuz”, a mai scris Zelenski.

Compania ucraineană Energoatom a anunțat pe 22 martie că a reparat una dintre cele două linii electrice care leagă centrala Zaporizhzhya de rețea, după ce a fost avariată în bombardament.

„În prezent, centrala nucleară Zaporizhzhya, ocupată temporar, este conectată la sistemul energetic unificat al Ucrainei prin două linii de transmisie a energiei electrice, datorită cărora sunt îndeplinite nevoile proprii ale centralei”, a scris operatorul de energie nucleară al statului pe Telegram.

Infrastructura energetică a fost atacată și în alte regiuni, declară ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halușcenco.

Atacul din 22 martie este „cel mai mare atac supra industriei energetice din ultima vreme”, spune oficialul.

Atacuri au fost raportate și în regiunile Harkov, Dnipropetrovsk, Vinița, Hmelnițki, Ivano-Frankivsk, Poltava, Odesa și Liov.

Regiunea Zaporojie a fost lovită în 12 atacuri separate.

Bombardamente puternice asupra Harkovului au dus la întreruperi ale alimentării cu apă și energie electrică.

„Forțele de ocupație au atacat de cel puțin 15 ori facilitățile energetice. Orașul e în beznă totală”, a scris vineri dimineață pe Telegram Oleg Siniehubov, șeful administrației militare regionale.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că apărarea aeriană a doborât 92 din cele 151 de rachete și drone trase asupra Ucrainei de Rusia în atacul de peste noapte.

„Rachetele rusești nu au întârzieri, spre deosebire de pachetele de ajutor pentru Ucraina. Dronele Shahed nu au nicio indecizie, spre deosebire de unii politicieni. Este esențial să înțelegem costul întârzierilor și al deciziilor amânate”, a scris Zelenski, făcând apel la Occident să facă mai mult pentru țara sa.

Mesajul lui Zelenski vine în timp ce liderii UE se află încă la summitul de la Bruxelles, unde au discutat modalități de accelerare a livrărilor de muniții și arme pentru forțele ucrainene care se luptă să oprească un asalt din ce în ce mai intens al trupelor rusești mai numeroase și mai bine echipate.

Un pachet esențial de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari din partea Statelor Unite, principalul susținător al Ucrainei, rămâne blocat în Camera Reprezentanților din cauza opoziției republicane.

Pe de altă parte, o femeie din Rusia a murit în dimineața zilei de vineri în urma bombardamentului ucrainean din regiunea Belgorod, conform celor scrise pe Telegram de guvernatorul regional Viaceslav Gladkov. El menționează că sunt și răniți.

„După cum arată primele raportări, au fost avariate trei instituții mediale și mai multe clădiri rezidențiale”, spune Viaceslav Gladkov.

Declarațiile nu au putut fi verificate din surse independente.

Ministerul rus al Apărării afirmă că antiaeriana ar fi doborît opt rachete ucrainene lansate de Ucraina asupra regiunii Belgorod.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG