Linkuri accesibilitate

Atacatorul premierului slovac, arestat preventiv. A pledat vinovat în fața judecătorilor


Momentul arestării suspectului în cazul atentatului asupra premierului slovac.
Momentul arestării suspectului în cazul atentatului asupra premierului slovac.

Actualizare ora 16:20

Un tribunal slovac a decis, sâmbătă, să-l plaseze pe suspectul de tentativă de asasinare a prim-ministrului Robert Fico în arest preventiv, a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP.

„Motivul este îngrijorarea cu privire la o potențială evadare sau la continuarea activității criminale”, a declarat Katarina Kudjakova, purtătoarea de cuvânt a instanței penale speciale din Pezinok, la nord-est de Bratislava, cea care a decis arestul preventiv.

Știrea inițială

Juraj Cintula, arestat pentru că l-a împușcat și rănit grav - miercuri, pe 15 mai - pe premierul slovac Robert Fico, a pledat vinovat sâmbătă în fața instanței care trebuie să decidă dacă îl ține în arest preventiv, relatează presa locală.

Bărbatul, identificat de media slovace drept poetul Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, a tras cinci focuri de armă asupra lui Fico şi l-a nimerit de mai multe ori.

Parchetul a solicitat această măsură împotriva presupusului agresor, care a declarat că nu este de acord cu politicile lui Fico, și care a fost acuzat de Poliție de omor cu premeditare, infracțiune care ar putea duce la o pedeapsă de 25 de ani.

Atacul a avut loc în timp de Fico îşi saluta susţinătorii după o reuniune a guvernului în oraşul Handlova, în centrul Slovaciei.

El a fost transportat la spital cu elicopterul şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale care a durat cinci ore.

Robert Fico, devenit premier după ce partidul său populist centrist, Smer, a câştigat alegerile generale în toamna anului trecut, a fost supus vineri unei noi intervenţii chirurgicale de două ore.

Fico e la al patrulea său mandat în calitate de prim-ministru, după ce a făcut campanie cu propuneri de pace între Rusia şi Ucraina, ţară vecină Slovaciei, şi afirmând că va opri ajutorul militar pentru Kiev, ceea ce guvernul său a şi făcut ulterior.

sursa: Agerpres, EFE

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG