Linkuri accesibilitate

Premierul slovac, Robert Fico, în stare stabilă, dar „foarte gravă”. Apeluri pentru stabilitate politică internă


Serviciile de urgență l-au dus pe Robert Fico la un spital unde a fost operat timp de câteva ore.
Serviciile de urgență l-au dus pe Robert Fico la un spital unde a fost operat timp de câteva ore.

Premierul slovac Robert Fico se află într-o stare gravă de sănătate după atentatul produs în orașul Handlova. Atacul a dus la acuzații reciproce între aliații și opozanții lui Fico. Liderii slovaci cer politicienilor să nu intensifice tensiunile și așa existente în societate.

Actualizat 13:35

Premierul slovac Robert Fico se confruntă cu o recuperare dificilă după tentativa de asasinat împotriva sa, potrivit directorului spitalului unde este tratat șeful guvernului slovac.

Directoarea spitalului, Miriam Lapunikova, a declarat că Robert Fico a suferit o operație de urgență de cinci ore în spital. Două echipe de medici au fost implicate în operație, iar Fico continuă să fie sub îngrijirea constantă a unei echipe de medici, a spus ea.

Atentatul asupra premierului slovac, produs într-un moment tensionat în politica internă și în campania electorală pentru europarlamentare. Mii de demonstranți s-au adunat în mod repetat în ultima perioadă pentru a protesta împotriva politicilor lui Robert Fico.

Președinta Zuzana Caputova a cerut joi încetarea unui „cerc vicios al urii” în Slovacia, la o zi după tentativa de asasinare a premierului Robert Fico.

„Să ieșim din cercul vicios al urii și al acuzațiilor reciproce. Ceea ce s-a întâmplat ieri a fost un act individual, dar atmosfera tensionată de ură a fost munca noastră colectivă”, a spus ea într-o declarație.

Președinta Zuzana Caputova a cerut joi încetarea unui „cerc vicios al urii” în Slovacia.
Președinta Zuzana Caputova a cerut joi încetarea unui „cerc vicios al urii” în Slovacia.

Președintele în exercițiu Zuzana Caputova, un rival politic al lui Fico, a declarat joi că șefii partidelor politice din țară se vor întâlni într-un efort de a aduce calm și de a „refuza violența”.

„Vrem să facem apel la toată lumea să fie responsabilă", a declarat Caputova într-o conferință de presă în capitala Bratislava.

Președintele ales al Slovaciei, Peter Pellegrini, a cerut tuturor partidelor să-și suspende campania înainte de alegerile pentru Parlamentul European după împușcarea premierului Robert Fico.

Bărbatul acuzat că l-ar fi împușcat pe premierului Robert Fico a fost acuzat de tentativă de omor cu premeditare și riscă o pedeapsă de 25 de ani de închisoare, potrivit The Guardian.

Actualizare ora 9.30

O reuniune a Consiliului de Securitate al Statului va avea loc joi. De asemenea, Guvernul se va reuni la ora locală 11:00 (12:00 ora României), în urma atentatului asupra premierului Robert Fico.

Vicepremierul Robert Kalinak a declarat că medicii au reușit să stabilizeze starea lui Fico peste noapte și că procedurile sunt în curs de desfășurare pentru a asigura îmbunătățirea ulterioară.

„Din păcate, starea continuă să fie foarte gravă din cauza naturii complicate a rănilor, dar cu toții vrem să credem cu tărie că vom reuși să gestionăm situația”, a spus el.

„Un atac la adresa democrației”: Liderii condamnă împușcarea premierului slovac Fico
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00

Știrea inițială

Vicepremierul Tomas Taraba a declarat pentru BBC că el crede că operația chirurgicală a liderului a decurs bine, transmite Reuters.

„Cred că în cele din urmă va supraviețui”, a spus Taraba. „Nu se află într-o situație care să-i pună viața în pericol în acest moment”.

Potrivit dpa, premierul Robert Fico este conștient după intervențiile chirurgicale la care a fost supus.

Anterior, ministrul de interne, Matus Sutaj Estok, declarase reporterilor la un spital din orașul central Banska Bystrica că premierul este „în stare critică și viața sa este în pericol”.

Autoritățile au reținut un suspect. Poliția nu l-a identificat încă public, dar relatări din presa slovacă spun că ar fi vorba despre un scriitor și activist politic în vârstă de 71 de ani.

Imaginile apărute imediat după atentat arată cum agenții de securitate îl ridică pe Robert Fico rănit și îl pun într-o mașină neagră care se îndepărtează cu viteză. Alți polițiști se află lângă un bărbat încătușat pe trotuarul din apropiere.

Nici ministrul Apărării, Robert Kalinak, adjunctul lui Fico, nu a oferit informații despre suspect, dar a spus că „ceea ce s-a întâmplat este un atac politic. Este absolut clar și trebuie să reacționăm la asta".

Momentul în care a fost prins atacatorul lui Robert Fico
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:21 0:00

Robert Fico a fost împușcat de mai multe ori, potrivit unei postări pe pagina sa oficială de Facebook.

„Astăzi, după ședința de guvern de la Handlova, a avut loc o tentativă de asasinat” asupra lui Fico, a anunțat guvernul.

Televiziunea publică RTVS a arătat o targă scoasă dintr-un elicopter de medici și dusă la spitalul din Banska Bystrica, înconjurată de agenți de securitate.

Analistul Grigorij Meseznikov a declarat pentru AFP că „nu a existat niciun atac (anterior) asupra vreunui ministru sau prim-ministru din Slovacia”.

„Fostul ministru al economiei, Jan Ducky, (...) a fost împușcat mortal în 1999”, a adăugat el. „Dar el nu mai era activ politic când a fost ucis”.

Robert Fico, al cărui partid Smer a câștigat alegerile generale din septembrie anul trecut, este la al patrulea mandat de prim-ministru. El este acuzat de critici și opoziție că a influențat politica externă a țării sale în favoarea Kremlinului.

Primul ministru slovac, Robert Fico, vorbind la conferința de presă de după ședința de guvern din Handlova, cu câteva zeci de minute înainte de atentat.
Primul ministru slovac, Robert Fico, vorbind la conferința de presă de după ședința de guvern din Handlova, cu câteva zeci de minute înainte de atentat.

Condamnare internațională a atacului

Președintele ales slovac și aliat al Fico, Peter Pellegrini, a declarat că a aflat despre împușcături „cu groază”.

„O tentativă de asasinat asupra unuia dintre cei mai înalți oficiali constituționali este o amenințare fără precedent la adresa democrației slovace”, a spus el într-o postare pe rețeaua X.

Șefa UE, Ursula von der Leyen, a denunțat „atacul josnic”, în timp ce șeful NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat „șocat și îngrozit”.

Președintele american Joe Biden a declarat că ambasada SUA din Slovacia este pregătită să ajute dacă e nevoie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat atacurile „îngrozitoare”, în timp ce președintele rus Vladimir Putin a numit împușcăturile o „crimă atroce”

„Știu că Robert Fico este un om curajos și puternic. Sper foarte mult că aceste calități îl vor ajuta să reziste acestei situații dificile”, a spus Putin.

Atentat pe fondul polarizării societății slovace

Pe lângă actualul său mandat de premier, Fico a condus guvernul în 2006-2010 și 2012-2018. Fico a fost forțat să demisioneze în 2018, după uciderea unui jurnalist de investigație care a expus corupția la nivel înalt.

El a reușit însă să revină în fruntea guvernului în octombrie 2023. În calitate de premier al Slovaciei, Roberto Fico a făcut o serie de remarci care au înrăutățit legăturile dintre Slovacia și Ucraina vecină.

Fico a pus sub semnul întrebării suveranitatea Ucrainei și a cerut un compromis cu Rusia în războiul declanșat în februarie 2022.

După ce a fost ales, Slovacia a încetat să mai trimită arme Ucrainei. Roberto Fico se angajase încă din campania electorală să nu ofere Kievului „niciun glonț”.

Oponenții îl acuză că dorește să ducă Slovacia într-o direcție similară cu Ungaria lui Viktor Orbán, eurosceptică și pro-rusă. Fico este controversat în Europa din cauza criticilor pe care le-a adus Uniunii Europene pentru poziția pro-ucraineană în conflictul declanșat de Moscova.

Politicile lui Robert Fico au dus, de asemenea, la proteste în masă față de modificări legislative controversate, inclusiv o lege despre care criticii spun că subminează imparțialitatea televiziunii și a radioului public.

La o conferință de presă care a urmat atentatului, deputatul Lubos Blaha din partidul lui Fico i-a criticat pe opozanții premierului.

„Voi, mass-media liberală și politicienii progresiști sunteți de vină. Robert Fico se luptă pentru viața lui din cauza urii voastre”, a spus Blaha.

De altfel, și vicepremierul Tomas Taraba a spus că atentatul a avut loc pe fondul „narațiunilor false” promovate de partidele de opoziție din Slovacia.

„Prim-ministrul nostru a menționat de mai multe ori în trecut că se teme că acest lucru se va întâmpla”, a declarat Taraba într-un interviu acordat BBC.

La rândul lui, ministrul de Interne, Matus Sutaj Estok, a acuzat presa că a contribuit la climatul care a dus la împușcarea premierului: „Mulți dintre voi (jurnaliști) ați fost cei care au semănat această ură”.

Ministrul a adăugat că el crede că „această [tentativă] de asasinat a fost motivată politic”.

Reacționând la vestea atacului, președintele în exercițiu al Slovaciei, Zuzana Caputova, a declarat că ceva „atât de grav s-a întâmplat încât nici măcar nu ne putem da seama încă".

„Retorica urii la care asistăm în societate duce la acte pline de ură”, a adăugat ea.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG