Linkuri accesibilitate

Atacuri cu rachetă la Kiev. Civili uciși la granița Ucraina-Rusia. Zelenski: Putin trebuie să piardă. Congresul SUA, în vacanță


Un salvator lucrează pe o clădire avariată din Kiev, după un atac rusesc cu rachete. 21 martie 2024. REUTERS
Un salvator lucrează pe o clădire avariată din Kiev, după un atac rusesc cu rachete. 21 martie 2024. REUTERS

Rusia a lansat joi dimineață un atac cu rachete balistice și de croazieră asupra capitalei Ucrainei, Kiev, rănind opt persoane și avariind clădiri rezidențiale și instalații industriale, a anunțat primarul Vitali Klitciko. Este cel mai puternic atac asupra capitalei din ultimele săptămâni.

Vitali Klitciko a scris pe rețeaua Telegram că unitățile de apărare aeriană resping atacul, transmite Reuters. El a adăugat însă că resturile de rachete au căzut în diferite părți ale orașului și sunt deja răniți. Bucăți din rachetele doborâte au lovit clădiri rezidențiale, zone industriale și o grădiniță, a spus primarul Kievului.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că 10 persoane, inclusiv o fetiță de 11 ani, au fost rănite de resturile căzute.

Separat, forțele aeriene ucrainene au declarat într-un mesaj pe Telegram că sistemele de apărare aeriană au doborât la începutul zilei de 21 martie 31 de rachete rusești care vizau Kievul.

„Inamicul a atacat [Kievul] cu două rachete balistice Iskander-M, precum și cu 29 de rachete de croazieră Kh-101”, se arată în mesaj. „Toate rachetele inamice au fost doborâte în regiunea Kiev”, au transmis autoritățile militare ucrainene.

„Un nou atac rusesc cu rachete asupra Kievului. Peste 30 de rachete au fost doborâte, inclusiv o rachetă balistică lansată din aer. Oameni au fost răniți și toți primesc asistența necesară”, a scris pe rețeaua X președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

El reia solicitările către Occident și SUA să furnizeze echipamente de apărare antiaeriană.

În același timp, autoritățile din Ucraina și Rusia au anunțat că atacurile reciproce au dus la moartea a mai mulți civili în zonele de frontieră comună, unde bombardamentele s-au intensificat în ultima vreme.

Cinci persoane au fost ucise pe 20 martie ca urmare a bombardamentelor rusești asupra orașului Harkov din nord-estul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional Oleg Sinegubov.

El a mai spus că șapte dintre cele opt persoane care au fost rănite au trebuit să fie spitalizate.

Autoritățile locale au mai spus că și o zonă industrială din regiune a fost lovită.

De asemenea, bombardamentele rusești asupra țintelor civile au ucis cel puțin în regiunea Herson când mașina în care se aflau a fost lovită, a declarat șeful administrației militare a regiunii, Oleksandr Prokudin, pe Telegram.

Atacurile au avut loc în timp ce forțele Kievului au lansat un baraj de atacuri cu drone și rachete asupra regiunilor de frontieră rusești Belgorod și Kursk. Guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, a declarat că trei civili au fost uciși.

Începând de miercuri dimineaţă, zona a fost supusă unor „bombardamente masive”, în special cu rachete, a precizat guvernatorul regiunii, care a adăugat că o şcoală, două grădiniţe și clădiri rezidenţiale au fost avariate.

În unitățile școlare nu se aflau elevi pentru că autoritățile au decis săptămâna aceasta să închidă temporar şcolile din zonele de frontieră din cauza atacurilor ucrainene.

Viaceslav Gladkov anunţase, de asemenea, marţi seară, că vor fi instalate puncte de control la intrările în mai multe sate din apropierea Ucrainei, care au fost scena unor incursiuni armate în ultimele săptămâni.

E vorba despre tentative de infiltrare dinspre teritoriul ucrainean realizate de grupuri de voluntari ruși care se opun regimului lui Vladimir Putin.

Președintele Vladimir Putin, reconfirmat în funcţie, a promis miercuri că va „asigura securitatea” locuitorilor din regiunile de frontieră.

Consilierul de securitate al lui Joe Biden, la Kiev

Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a declarat miercuri la Kiev că, în cele din urmă, Camera Reprezentanţilor a SUA va aproba ajutorul militar suplimentar pentru Ucraina, blocat în Congres de luni de zile, relatează Reuters.

Jake Sullivan nu a putut însă să precizeze un termen la care se așteaptă ca ajutorul militar pentru Ucraina să fie adoptat.

„Suntem încrezători că vom obţine un vot bipartizan puternic în Camera Reprezentanţilor pentru un pachet de asistenţă pentru Ucraina şi vom expedia acest ajutor. A durat deja prea mult timp”, a spus Jake Sullivan, care a cerut Ucrainei să nu își piardă încrederea în sprijinul SUA:

„Trebuie să credeţi în Statele Unite. Am oferit un sprijin enorm şi vom continua să facem acest lucru în fiecare zi şi în toate modurile pe care le ştim", a mai spus Sullivan.

Blocajul politic de la Washington, legat de sprijinul de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, a coincis cu cele mai importante câştiguri ale Rusiei pe câmpul de luptă din ultimele nouă luni, inclusiv cucerirea oraşului industrial Avdiivka.

Jake Sullivan spune că pachetul de sprijin militar pentru Ucraina, blocat în Congres, va fi aprobat într-un final, dar nu a putut preciza un termen.
Jake Sullivan spune că pachetul de sprijin militar pentru Ucraina, blocat în Congres, va fi aprobat într-un final, dar nu a putut preciza un termen.

În discursul său video de miercuri seară, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că îi este recunoscător SUA pentru sprijinul pe care îl acordă statului şi poporului ucrainean. El a adăugat însă că e nevoie de SUA ca lider în apărarea ordinii internaţionale.

„Putin trebuie să piardă. Și aceasta este o chestiune de viaţă şi de moarte pentru lumea democratică. Când va pierde, lumea democratică va avea o perspectivă bună pentru generaţiile următoare", a declarat Volodimir Zelenski.

Vizita consilierului Jake Sullivan are loc la doar o săptămână după ce Casa Albă a anunțat un ajutor militar suplimentar de 300 de milioane de dolari, considerat insuficient de însuși președintele Joe Biden. Finanţarea a fost posibilă datorită unor economii neprevăzute la nivelul Departamentului Apărării.

Congresul SUA intră în vacanţă fără să fi votat ajutorul pentru Ucraina

Membrii Congresului american se pregătesc să părăsească Washingtonul pentru două săptămâni, fără să fi votat un nou ajutor pentru Ucraina, scrie AFP. Parlamentarii se vor întoarce la Washington pe 8 aprilie.

Șeful Camerei Reprezentanţilor, republicanul Mike Johnson, a menţionat mai multe scenarii în curs de studiu pentru a trimite sprijin Ucrainei, inclusiv ideea unui împrumut pentru Kiev sau utilizarea activelor îngheţate ale oligarhilor ruşi. El nu a vorbit despre pachetul de 60 de miliarde de dolari deja aprobat în Senat cu sprijin bipartizan.

Mike Johnson, un loialist al lui Donald Trump, refuză de câteva săptămâni să introducă legea pentru dezbatere și vot în Camera Reprezentanților.

Fostul preşedinte SUA, Donald Trump, candidat la alegerile din noiembrie, se opune aprobării de noi fonduri pentru Kiev, argumentând că Statele Unite ar trebui „să înceteze să mai dea bani fără să se aştepte să fie rambursați”. El a spus că trimiterea banilor sub formă de împrumut ar fi o variantă mai bună.

Oficialii ucraineni nu exclud varianta propusă de Donald Trump.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG