Linkuri accesibilitate

Rusia şi Ucraina se atacă reciproc în zonele de frontieră şi evacuează civili. Șeful Pentagonului: supraviețuirea Ucrainei e în pericol


Soldați ucraineni trag focuri de artilerie asupra pozițiilor rusești din zona Herson. 12 martie 2024.
Soldați ucraineni trag focuri de artilerie asupra pozițiilor rusești din zona Herson. 12 martie 2024.

Rusia şi Ucraina anunță că au respins numeroase atacuri aeriene la sfârşitul zilei de marţi şi la începutul zilei de miercuri. Intensificarea bombardamentelor asupra regiunilor de frontieră a dus la evacuarea civililor de ambele părţi ale graniței.

Oficialii militari ruşi au anunțat că sistemele de apărare aeriană au distrus rachete şi drone lansate de Ucraina deasupra regiunilor Belgorod, Kursk şi Voronej, toate aflate la graniţa cu Ucraina. Au fost și drone doborâte deasupra Rusiei mai departe de granița cu Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a spus, pe rețeaua Telegram, că unităţile de apărare aeriană au interceptat marți zeci de rachete şi drone deasupra regiunii Belgorod. De asemenea, ministerul a transmis că armata rusă a interceptat alte două rachete, inclusiv o rachetă Patriot de fabricaţie americană, deasupra regiunii vecine Kursk.

La începutul zilei de miercuri, guvernatorul regiunii Saratov, Roman Busargin, a declarat că două drone lansate de Ucraina au fost interceptate în apropierea oraşului Engels. Rusia are o bază militară de bombardiere strategice în apropiere de acest oraş.

Nu au fost raportate victime sau pagube majore în niciunul dintre atacurile lansate de Ucraina.

Guvernatorul din regiunea rusă Belgorod, Viaceslav Gladkov, a anunțat că 1.200 de copii din zonele cele mai expuse la atacuri vor fi evacuați temporar în alte regiuni din Rusia. El a adăugat că aproximativ 9.000 de persoane din regiune au cerut să fie evacuate.

În același timp, atacurile intense ale Rusiei asupra regiunii ucrainene aflată în nord-estul țării, Sumî au determinat autoritățile de la Kiev să ordone evacuarea civililor.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul său video zilnic, a condamnat atacurile „constante” ale Rusiei asupra regiunii Sumî.

„De la începutul lunii, aviaţia rusă a aruncat deja aproape 200 de bombe ghidate asupra comunităţilor din regiunea Sumî”, a declarat președintele ucrainean, adăugând că au fost lovite sate, orașe și infrastructură civilă.

Autorităţile din Sumî au anunțat că marți (19 martie) au avut loc 30 de bombardamente și o persoană a fost ucisă în comunitatea de frontieră Velika Pisarivka, unde au loc deja evacuări ale populației.

Supravieţuirea Ucrainei este în pericol

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avertizat, la reuniunea lunară a grupului pentru apărarea Ucrainei de la Ramstein, că supraviețuirea Ucrainei este în pericol şi a încercat să convingă aliaţii că Statele Unite rămân angajate faţă de Kiev.

„Plec astăzi de aici pe deplin hotărât să menţin asistenţa de securitate şi muniţia americană. Aceasta este o chestiune de supravieţuire şi suveranitate pentru Ucraina şi este o chestiune de onoare şi securitate pentru America”, a adăugat el.

Avertismentul șefului Pentagonului vine în condițiile în care administrația de la Washington nu mai are un buget alocat pentru a înarma forţele ucrainene, scrie Reuters.

În SUA, republicanii blochează în Camera Reprezentanților un proiect de lege care ar oferi un buget de 60 de miliarde de dolari pentru ajutoare militare acordate Ucrainei.

În condițiile unor tergiversări ale legii care durează e luni de zile, Casa Albă a încercat soluții noi pentru a aproviziona militar Ucraina, inclusiv livrări din stocurile de arme deja existente.

Secretarul Apărării din SUA, Lloyd Austin, la întâlnirea grupului de sprijin pentru Ucraina de la Ramstein.
Secretarul Apărării din SUA, Lloyd Austin, la întâlnirea grupului de sprijin pentru Ucraina de la Ramstein.

Săptămâna trecută, administraţia Biden a anunţat că va trimite Ucrainei 300 de milioane de dolari ca asistenţă militară, dar a adăugat că este o măsură extraordinară, după ce Pentagonul a făcut economii neaşteptate în urma unor contracte militare. Oficialii americani recunosc însă că genul acesta de sprijin este insuficient și nu funcționează pe termen mai lung.

Oficiali americani spun că lipsa fondurilor are deja un impact pe teren în Ucraina, iar forţele ucrainene sunt nevoite să raționalizeze resursele limitate.

Germania oferă ajutor militar Ucrainei de jumătate de miliard de euro

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a anunţat un pachet de ajutor de 500 de milioane de euro pentru Ucraina, care include 10.000 de obuze de artilerie, şi a declarat că SUA sunt în continuare un partener de încredere în sprijinirea Ucrainei.

Observatorii afirmă însă că, fără contribuția SUA, doar sprijinul european nu va fi suficient pentru respingerea agresiunii ruse din Ucraina.

„Nu există o modalitate prin care aliaţii noştri să îşi poată combina cu adevărat forţele pentru a compensa lipsa sprijinului american”, a declarat pentru Reuters un oficial american din domeniul apărării.

În Europa, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că va propune folosirea a 90% din veniturile din activele rusești înghețate în Europa pentru a cumpăra arme pentru Ucraina prin intermediul fondului european pentru pace.

Borrell a mai spus că va propune ca restul de 10% să fie transferat la bugetul UE, pentru a fi folosit pentru a spori capacitatea industriei ucrainene de apărare.

El a anunțat că va prezenta propunerea statelor membre ale UE înaintea summitului liderilor UE din 21-22 martie.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG