Linkuri accesibilitate

Zeci de drone ucrainene doborâte deasupra Rusiei. Armata rusă avansează în Harkov. Kievul importă masiv energie electrică


Ministerul rus al Apărării transmite că apărarea aeriană a doborât 31 de drone ucrainene și 16 rachete în timpul nopții. Atacurile ucrainene ar fi vizat regiunile Belgorod, Kursk, Lipețk și Crimeea.

Atacurile vin după ce, pe 12 mai, autoritățile ruse au declarat că 15 persoane au fost ucise când o clădire, lovită de resturile unei rachete ucrainene, s-a prăbușit în regiunea Belgorod.

Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat că prăbușirea s-a produs „ca urmare a unei lovituri directe cu un obuz”. Ministerul rus al Apărării a comunicat ulterior că armata ucraineană a bombardat Belgorodul folosind sistemul de rachete tactice Tochka-U și MLRS. Rachetele și obuzele au fost interceptate, dar „fragmente ale uneia dintre rachetele doborâte au deteriorat o clădire rezidențială din orașul Belgorod”.

Belgorodul a fost bombardat în mod regulat de Ucraina în ultimele săptămâni. Pe 11 mai, o persoană a fost ucisă și 29 au fost rănite în bombardamentele din orașul Belgorod și regiunea omonimă, potrivit oficialilor ruși.

Avans rusesc în Harkov

Armata ucraineană recunoaște că forțele ruse fac progrese în ofensiva lor în regiunea nord-estică Harkov, transmite dpa.

Trupele Moscovei au intensificat ofensiva în regiune și se apropie de orașul Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

„Inamicul obține în prezent succese tactice", a transmis Statul Major General ucrainean luni dimineața.

După capturarea mai multor sate din regiunea predominant vorbitoare de limbă rusă Harkov, luptele sunt în curs de desfășurare în jurul orașului Vovciansk, la doar 5 kilometri de granița cu Rusia, a mai precizat Statul Major ucrainean.

Intenția forțelor ruse este de a extinde linia frontului, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Siniehubov, potrivit Reuters.

El a adăugat că forțele ucrainene rezistă atacurilor rusești, dar există o amenințare reală ca luptele să se extindă și asupra altor localități.

Rusia a lansat cea mai recentă campanie ofensivă în regiunea Harkov pe 10 mai. În ultimele două zile, Ministerul rus al Apărării a raportat capturarea a nouă sate.

Ucraina plănuiește importuri record de energie electrică

Ucraina planifică să importe cantități record de energie din cinci țări europene, după ce a raportat daune semnificative la infrastructura energetică în urma loviturilor rusești, anunțat ministerul Energiei de la Kiev.

„Sistemul energetic se confruntă cu o lipsă semnificativă de energie electrică în cea mai mare parte a zilei”, a transmis operatorul rețelei electrice naționale, Ukrenergo.

„Motivul este deteriorarea pe scară largă a centralelor electrice ucrainene, ceea ce înseamnă că nu pot produce la fel de multă energie electrică ca înainte de atacuri”.

Ministerul Energiei a transmis că, având în vedere deficitul semnificativ de energie din sistem, intenționează să importe luni energie din România, Slovacia, Polonia, Ungaria și Moldova.

Un atac rusesc de săptămâna trecută asupra infrastructurii energetice ucrainene a provocat daune grave la trei termocentrale, sporind presiunea asupra rețelei electrice a țării.

Atacurile rusești cu rachete și drone asupra sectorului energetic al Ucrainei s-au intensificat din martie, provocând pagube semnificative și pene de curent în multe regiuni.

Instalațiile termice și hidroelectrice, precum și sistemele de transport au fost cele mai vizate de atacurile rusești.

Ucraina a pierdut aproximativ 80% din capacitatea de generare a energiei termice și și-a crescut dependența de cele trei centrale nucleare, care produc aproximativ 50% din energia electrică a țării.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG