Linkuri accesibilitate

Atacuri ucrainene cu drone asupra Rusiei. Lupte grele în Harkov


Urmările unui atac aerian rusesc în Harkov, 14 mai 2024.
Urmările unui atac aerian rusesc în Harkov, 14 mai 2024.

Autoritățile din Rusia au anunțat miercuri mai multe atacuri ucrainene cu drone și rachete în zone de frontieră, dar și mai adânc pe teritoriul Rusiei. În acest timp, armata rusă continuă ofensiva din Harkov, iar președintele Zelenski își anulează vizitele anunțate în Spania și Portugalia.

Autoritățile militare ruse au anunțat că două aeroporturi din apropierea orașului Kazan, situat la aproximativ 1.000 de kilometri de Ucraina, au fost închise temporar după ce regiunea a fost vizată de un atac ucrainean cu drone.

Ministerul Apărării de la Moscova a transmis că apărarea antiaeriană a doborât o dronă ucraineană deasupra regiunii centrale a Tatarstanului, dar nu a specificat care a fost ținta atacului.

„Pentru a garanta siguranța aeronavelor civile, au fost impuse restricții temporare asupra activității a două aeroporturi din Tatarstan, Kazan și Nizhnekamsk”, au declarat oficialii autorității aviatice a Rusiei.

Autoritățile militare ruse au mai anunțat că apărarea antiaeriană a neutralizat peste noapte alte 17 drone ucrainene în zonele de frontieră Belgorod, Kursk și Briansk. Alte 10 rachete ATACMS ucrainene ar fi fost doborâte deasupra peninsulei anexate Crimeea.

Guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaiev, a declarat că apărarea aeriană a doborât mai multe rachete ucrainene deasupra Mării Negre și în apropierea bazei aeriene Belbek. Fragmente de rachete doborâte au căzut în zone rezidențiale dar nu au provocat victime, a mai spus Razvojaiev.

De asemenea, drone ucrainene au atacat un depozit de combustibil din orașul Rostov, unde se află și cartierul militar general care coordonează acțiunile armatei ruse în Ucraina. Atacul nu a declanșat incendii și nu a provocat victime, a declarat guvernatorul local Vasili Golubev.

Ucraina a vizat în mod regulat instalațiile energetice rusești și aprovizionarea cu combustibil. Kievul afirmă că aceste atacuri sunt legitime pentru că vizează capacități de producție și stocare de combustibil care susțin efortul de război al Rusiei.

Lupte grele la Harkov

Atacurile ucrainene au avut loc în timp ce trupele ruse și-au intensificat ofensiva în nord-estul Ucrainei, începută săptămâna trecută.

După două zile de lupte, Moscova a capturat peste 100 de kilometri pătrați care includ șapte sate, majoritatea deja depopulate. Urmare a avansului rusesc, Ucraina și-a retras trupele de pe unele poziții din Harkov.

„Ca urmare a acțiunilor de luptă și ofensive ale inamicului, unitățile noastre au efectuat o manevră în anumite secțiuni din zonele Lukianți și Vovceansk și s-au mutat în poziții mai avantajoase pentru a salva viețile soldaților noștri și pentru a evita victimele”, a anunțat Statul Major ucrainean pe Facebook.

Armata ucraineană, afetată de lipsa armelor, munițiilor și soldaților, face eforturi să oprească avansul rusesc și să limiteze extinderea frontului.

Șeful poliției locale din orașul Vovceansk a declarat că militarii ruși au ocupat poziții în interiorul orașului de frontieră și a precizat că luptele sunt intense.

„Situația este extrem de dificilă. Inamicul ocupă poziții pe străzile orașului Vovceansk”, a declarat pe Facebook Oleksi Harkivski, șeful poliției de patrulare din oraș.

Capturarea orașului aflat la 5 kilometri de graniță ar fi cel mai semnificativ câștig al Rusiei în incursiune lansată vineri în regiunea Harkov, deschizând astfel un nou front.

Pe fondul ofensivei ruse, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a anulat o vizită pe care trebuia să o facă vineri în Spania, unde urma să se întâlnească cu regele Felipe al VI-lea. De asemenea, ar fi urmat să semneze cu premierul spaniol, Pedro Sanchez, un acord bilateral în domeniul securității și apărării.

Volodimir Zelenski urma să ajungă și în Portugalia, dar inclusiv această vizită oficială a fost anulată.

Șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, Kirilo Budanov, a declarat că Moscova și-a angajat deja în operațiunea Harkov toate trupele pe care le avea în zonele de frontieră, dar că are și alte forțe de rezervă pe care se așteaptă să le utilizeze în zilele următoare.

Într-o declarație televizată, Budanov a spus că pe noul front deschis de Rusia „a apărut o tendință rapidă către stabilizarea situației”, explicând că „inamicul este, în principiu, deja blocat la liniile pe care a reușit să le atingă”, dar că „faza activă” a noii incursiuni rusești este încă în derulare.

Oficiali ucraineni nu cred că Rusia are forțele necesare pentru a captura orașul Harkov, iar operațiunea poate avea scopul să distragă atenția de pe frontul de est, din Donbas, și să slăbească apărarea ucraineană de acolo.

Kirilo Budanov a declarat că Rusia a trimis forțe și în zonele de frontieră lângă regiunea ucraineană Sumî, în apropierea orașului rusesc Sudja. Pe acolo trece magistrala de gaz rusesc care tranzitează Ucraina către clienți europeni. Rusia ar fi plănuit o incursiune și aici, dar situația nu le-ar fi permis să o lanseze, a spus șeful spionajului militar ucrainean.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

Articol redactat cu informații transmise de agențiile Reuters, AFP, AP, dpa
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG