Din nou Macovei despre ce știe Bohnert despre România si Europa de Est. El recunoaște că nu are experiență acolo
Macovei: Dacă ne uităm la raportul OLAF din 2017, vedem că cele mai multe investigații de fraudă au avut loc în cazuri din România (18), Bulgaria și Polonia (câte 10) și din celelalte țări mai păuține. Dimensiunea fraudei cu fonduri UE e mai mare in Europa centrală si de Est. Stiți să ne spuneți cu cât mai mare și ce experiență aveți să interveniți în asemenea cazuri
Bohnert: -- Nu eu aș judeca cutare sau cutare țară în funcție de numărul de cazuri. Nu suntem aici ca să rușinăm unele țări, name and shame. Dacă aș vedea o fraudă în Franța, aș ancheta. Sigur, în cazul Europei de Est experiența mea cu țările de est nu se compară cu cea a celorlalți doi candidați.
Aici liberala Sophia in 't Veld, spaima celor care încalcă valorile europene, care îi atrage atenția că uneori în est țările sunt cele care comit frauda.intervine liberala Sophia in 't Veld, spaima celor care încalcă valorile europene, care îi atrage atenția că uneori în est țările sunt cele care comit frauda. Unii au și fost omorâți pentru că anchetau.
Bohnert recunoaște și asta, dar dă asigurări că ar ști să-și caute aliați, în primul rând în Parlamentul European în fața căruia Procurorul European trebuie să dea socoteală. Spune că nu îi e teamă, că în 30 de ani de carieră nu s-a temut niciodată.
Are Bohnert oare îndemânare diplomatică?
O întrebare destabilizatoare: cum puteți dovedi Parlamentului că veți avea diplomație în cazuri dificile, în loc să fiți agresiv:
Bohnert: — Un procuror nu e niciodată agresiv. M-am înconjurat întotdeauna cu subprdonați competenți. Un om singur nu ia niciodată o decizie complexă singur, dar când o ia, șeful este cel responsabil.
Întrebare a unui eurodeputat din Bulgaria, țară care a votat împotriva lui Kovesi
Emil Radev, europarlamentar din partea GERB, deputat bulgar a cărui țară e împotriva lui Kovesi, despre cum se va colabora cu parchetele naționale, dar cum vor lucra și cei 22 de procuri numiți de țările membre.
Bohnert explică cum cererile vor veni de la Luxembourg, de la Parchetul european, către parchetele naționale.
Nu doar ambasadoarea României la Bruxelles, Luminița Odobescu, a votat împotriva lui Kovesi. La fel a votat si Bulgaria, dar aici a fost ceva la schimb. Bulgaria s-a străduit, mult, la rîndul ei, să blocheze un bulgar, Ivailo Kalfin, candidat la șefia OLAF, biroul UE al luptei anti-fraudă.
Atât OLAF, cât și viitorul procuror UE, se vor ocupa doar de frauda cu fonduri europene, ori asta sperie cel mai tare. Toate acuzațieiile aduse TelDrum în Româna se referă doar la frauda cu fonduri europene.
Protocoalele secrete?
Intrebat (întrebare românească) dacă a avut de-a face cu protocoale secrete din partea diferitelor instituții ale unui stat membru, Bohnert a spus
Bohnert: — Pentru mine, serviciile secrete nu sunt un partener privilegiat pentru un procuror European, care așteaptă dovezi juridice.
Monica Macovei a continuat întrebând care sunt infracțiunile prevăzute a intra în atribuțiile Parchetului European.
Bohnert: — Procurorul European este un magistrat, un tehnician al Parchetului. Dar el trebuie să facă acest minunat instrument care e Parchetul European să colaboreze cu toate instituțiile UE. Cât despre lista infracțiunilor, ele includ cel mai adesea fraudele cu TVA, dar trebuie văzută lista competențelor așa cum sunt date în regulamentul Parchetului, unde intră și escrocheriile și spălarea banilor.