Linkuri accesibilitate

Candidații la fotoliul de procuror șef al UE: Andres Ritter, Codruta Kovesi, Jean-Francois Bohnert,
Candidații la fotoliul de procuror șef al UE: Andres Ritter, Codruta Kovesi, Jean-Francois Bohnert,

Audierea Laurei Codruța Kovesi la Parlamentul European. În direct de la Bruxelles

Fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi este audiată la Comisia pentru Libertăți a Parlamentului European pentru fotoliul de procuror șef al UE.

Contracandidații Laurei Codruța Kovesi pentru conducerea Parlamentului European sunt francezul, Jean-Francois Bohnert şi germanul Andres Ritter. Potrivit preşedintelui Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interen (LIBE), Claude Moraes, fiecare dintre cei trei candidat va fi audiat astăzi timp de 75 de minute.

12:16 26.2.2019

Socialiştii din Comisia LIBE au contestat procedura audierii celor trei candidaţi pentru Parchetul European, potrivit informațiilor noastre, iar dacă au succes atunci audierea nu va mai avea loc azi după-amiază.

16:27 26.2.2019

Începe audierea publică

Candidații pentru primul post de procuror-șef european pentru infracțiuni împotriva bugetului UE sunt audiați de către Comisiile pentru libertăți civile și control bugetar.

Procurorul-șef european va conduce Parchetul European (EPPO) care se așteaptă să fie operațional până la sfârșitul anului 2020. Marți, în tipul unei audieri publice organizate de Comisia pentru libertăți civile, la care va participa și Comisia pentru control bugetar, eurodeputații îi vor avea în față pe cei trei candidați selecționați (în ordine alfabetică), Jean-François Bohnert din Franța, Laura Codruţa Kövesi din România și Andres Ritter din Germania.

16:33 26.2.2019

Moraes deschide audirile

Cel care deschide audierile și anunță ordinea și vorbitorii este șeful comisiei LIBE (pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne) care îi audiază azi pe cei trei, Claude Moraes.

Claude Moraes are nume portughez pentru că e un britanic laburist de origine indiană născut în Yemen. Imperiul britanic, da. Părinți indieni probabil din Goa, fostă colonie portugheză în India.

E genul ăla de politician no-nonsense, foarte flegmatic, nepierzându-și niciodată calmul. Deși e teoretic socialist (Labour), nu are nici o miză personală aici, pentru că după Brexit nu va mai fi în Parlamentul UE.

16:39 26.2.2019

Primul candidat, germanul Ritter

Francezul Jean-Francois Bohnert, Codrita Kovesi si germanul Andres Ritter
Francezul Jean-Francois Bohnert, Codrita Kovesi si germanul Andres Ritter

Andrés Ritter, 54 de ani (foto din dreapta), procuror în Rostock din 2013, specializat în corupție și deturnare de fonduri europene. Toată cariera lui s-a petrecut acolo, pe coastă, pe canalele portului unde se duc unii bani europeni în multe deturnări în care el s-a specializat.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG