Cum va lucra Ritter cu statele care nu vor să coopereze?
Intrebare din partea deputaților. Răspunde acum in germană, discursul de dinainte fiind in mod vizibil pre-pregătit în engleză.
Răspunde, in germană, relativ plat, că răspunsul Procurorului atunci când statele nu vor să coopereze va depinde de structura organizației căreia ii aparține.
Dacă un stat nu va dori să coopereze, asta este ceva ce va trebui testat în practică. Va depinde de puterea pe care o are procurorul.
Se vede că răspunsul este mai degrabă circular.
Răspunsul circular al lui Ritter a dezamăgit mai degrabă
E limpede că a răspuns plat si administrativ. Mai e intrebat cum va aplica articolul 14 si cum va dovedi că e independent, iar el răspunde --iarăși în germană-- că îi e greu să explice pentru că sistemul legal german e diferit.
Pentru mine independența e foarte importantă, răspunde el, iarăși circular.
Lui Ritter i se reformulează întrebarea:
Cum va colabora cu statele care refuză colaborarea si cum va face astfel încât Parchetul UE să rămână total independent.
Răspunde că va continua colaborarea cu Eurojust, care se ocupă de delictele comise în țările neparticipante. Vor trebui multe negocieri cu țările membre, spune el.
Întrebare cheie de la Eva Joly
Eurodeputata ecologista franceză Eva Joly, o fostă judecătoare, care e de fapt norvegiană și vorbește cu un accent exotic, îl întreabă ce va face dacă procurorii țărilor membre sunt prea aproape de puterea politică a zilei.
Eva Joly știe despre ce vorbește, nu îi e frică de nmic, ea primise deja amenințări cu moartea pe când ancheta in Franța banca Crédit Lyonnais și compania de petrol Elf Aquitaine.
— Trebuie să fiu onest, spune Ritter. Nu știu cum s-ar putea face fără ca statul membru să dorească să coopereze.