Are Bohnert oare îndemânare diplomatică?
O întrebare destabilizatoare: cum puteți dovedi Parlamentului că veți avea diplomație în cazuri dificile, în loc să fiți agresiv:
Bohnert: — Un procuror nu e niciodată agresiv. M-am înconjurat întotdeauna cu subprdonați competenți. Un om singur nu ia niciodată o decizie complexă singur, dar când o ia, șeful este cel responsabil.
Din nou Macovei despre ce știe Bohnert despre România si Europa de Est. El recunoaște că nu are experiență acolo
Macovei: Dacă ne uităm la raportul OLAF din 2017, vedem că cele mai multe investigații de fraudă au avut loc în cazuri din România (18), Bulgaria și Polonia (câte 10) și din celelalte țări mai păuține. Dimensiunea fraudei cu fonduri UE e mai mare in Europa centrală si de Est. Stiți să ne spuneți cu cât mai mare și ce experiență aveți să interveniți în asemenea cazuri
Bohnert: -- Nu eu aș judeca cutare sau cutare țară în funcție de numărul de cazuri. Nu suntem aici ca să rușinăm unele țări, name and shame. Dacă aș vedea o fraudă în Franța, aș ancheta. Sigur, în cazul Europei de Est experiența mea cu țările de est nu se compară cu cea a celorlalți doi candidați.
Aici liberala Sophia in 't Veld, spaima celor care încalcă valorile europene, care îi atrage atenția că uneori în est țările sunt cele care comit frauda.intervine liberala Sophia in 't Veld, spaima celor care încalcă valorile europene, care îi atrage atenția că uneori în est țările sunt cele care comit frauda. Unii au și fost omorâți pentru că anchetau.
Bohnert recunoaște și asta, dar dă asigurări că ar ști să-și caute aliați, în primul rând în Parlamentul European în fața căruia Procurorul European trebuie să dea socoteală. Spune că nu îi e teamă, că în 30 de ani de carieră nu s-a temut niciodată.
Independența lui Bohnert pusă la îndoială
E întrebat dacă poate garanta că în 32 de ani de carieră nu s-a pliat presiunilor politice. In Franța, parchetele sunt supuse statului, s-a văzut în cazul vestelor galbene.
Bohnert: — Așa se întâmpla anterior, magistrații primeau uneori ordine de la procurori. Situația s-a schimbat însă din 2013, odată cu noua lege. A venit apoi o nouă generați de procurori tineri.
Jean-Francois Bohnert a făcut o impresie mult mai bună decât germanul Andres Ritter... e așteptată Kovesi
Vorbind fluent în franceză, engleză și germană, Bohnert a arătat și mai multă experiență și a fost mai la largul său cu intrebările decât Andres Ritter.
Bohnert a răspuns și mai puțin lemnos și a arătat mai multă siguranță de sine. Principalul punct în defavoarea lui a fost aceea că a arătat că are mai puțină experiență decât ceilalți doi candidați, germanul Ritter și Kovesi... care trebuie să vină imediat, căci e rândul ei.