Dan Barna, liderul USR, a anunțat că partidul pe care îl conduce va fi prezent în Piața Universității. „Am fost acolo anul trecut, ne-am luat rația de gaz și bastoane distribuită de Guvern. Membrii noștri vor fi și astăzi în Piața Victoriei, printre cetățeni, alături de ei, așa cum suntem de trei ani. Nu vom strânge semnături în piață și nu vom face acolo campanie”, a scris candidatul USR-PLUS la alegerile prezidențiale într-o postare pe facebook.
”10 august are în el toată durerea României batjocorite ai cărei cetățeni veniți de departe la un protest pașnic au fost fugăriți, bătuți și gazați de un stat care și-a folosit jandarmii nu pentru a proteja, ci pentru a împărți teroare și groază.10 august are în el toată frustrarea României disprețuite că la un an de la acea atrocitate civică revoltătoare și după un vot care a arătat că așa nu se mai poate, povestea este împachetată în mușama, iar cei responsabili au fost „sancționați” prin promovarea pe alte funcții”, a scris Dan Barna pe facebook.
Președintele Klaus Iohannis a cerut, sâmbătă, în deschiderea campaniei de strângere de semnături pentru campania sa electorală, elucidarea evenimentelor de la 10 august 2018 și aflarea celor care au dat comanda politică pentru violențele petrecute
„10 august este una dintre marile tragedii postdecembriste. Guvernul PSD și-a atacat propriii săi cetățeni. Evenimentele trebuie elucidate. Trebuie aflat cine a dat comanda politică”, a spus președintele Iohannis, cu prilejul demarării strângerii de semnături pentru campania prezidențială, în Piața Universității.
Iohannis a mai spus că, „dacă astăzi are loc comemorarea, speră să fie o mișcare pașnică, iar Guvernul să se abțină, să păstreze ordinea cu calm”.
Klaus Iohannis a fost prezent în Piața Universității, acolo unde cei de la PNL au organizat deschiderea campaniei de semnături pentru candidatura lui Klaus Iohannis pentru obținerea unui nou mandat la Palatul Cotroceni.
„Am nevoie de acest semnal din partea românilor. Împreună trebuie să resetăm statul român”, a spus Iohannis, care a cerut oamenilor să semneze pe listele pentru candidatura sa, folosind unul dintre sloganurile protestatrilor apolitici din Piața Victoriei, „Reset Romania!”
Iohannis a continuat cu un nou atac la adresa PSD, singurul partid pe care îl atacă în debutul campaniei prezidențiale. „PSD a adus statul în pragul unui eșec”, a spus șeful statului, care a reluat promisiunea că, după alegerile parlamentare este nevoie de un nou guvern. „După alegerile parlamentare, fie la termen, fie anticipate, vreau să coagulez o echipă din PNL și din alte partide de opoziție”, a spus Iohannis, pentru „a face România bine”.
În Piața Universității, vizavi de Universitate, câteva zeci de militanți liberali, precum și parlamentari PNL, l-au așteptat pe Iohannis încă de la ora 10.00, împărțind fluturași și alte articole de publictate electorală, pe care este înscris sloganul „Iohannis, președintele meu”.
În Piața Victoriei sunt câteva persoane deja, protestul fiind programat să înceapă de la ora 17.00. Până atunci, vor ajunge și protestatarii care au plecat în zori, la 5.00 dimineața de la Iași.
Sunt membrii asociației „Împreună pentru A8”, cei care militează pentru construirea unei autostrăzi care să lege Moldova de restul țării, cei care au venit în mai multe rânduri la București pentru a cere demararea construcției autostrăzii, votată deja de Parlament, dar unde nu s-a depășit etapa declarațiilor politice.
Proteste sunt anunţate şi în alte oraşe din ţară, la Iaşi, Constanţa, Cluj-Napoca, Satu Mare, Craiova, Braşov, Sibiu, dar şi în străinătate, la Roma, Milano, Paris şi în alte capitale europene unde trăiesc grupuri mari de români.
Românii din diaspora se întorc în Piața Victoriei și îi așteaptă pe cei care au rămas în țară la un protest pașnic. Revendicările sunt cele adunate în ani de zile de societatea civilă, care nu și-au găsit aplicarea concretă. Printre ele, Parlamentul cu 300 de membri, așa cum a rezultat dintr-un referendum adoptat încă din 2009, finalizarea procesului mineriadei din 1990 și a dosarului Revoluției din 1989.
Înainte de toate însă, protestatarii solicită finalizarea dosarului violențelor din urmă cu un an, când Jandarmeria a atacat cu forme de violență pe care România le mai cunoscuse în timpul mineriadelor anilor 90. Gazele lacrimogene care au fost răspândite cu prisosință din butelii de peste 6 litri peste oamenii pașnici, veniți cu copiii la protest, bâtele aplicate fără discernământ unor oameni prăvăliți pe caldarâm, sunt încă neasumate de autorități și nepedepsite potrivit legii.
Dosarul 10 august a stat la Parchetul General fără să înainteze dincolo de punerea sub acuzare a lui Cătălin Sindile, Sebastian Cucoș, Laurențiu Cazan și Dan Mihai Chirică, șefii Jandarmeriei și ultimul, secretar de stat în Ministerul de Interne. Primii trei sunt încă la conducerea Jandarmeriei. 770 de plângeri au fost transferate, prin declinare, în urmă cu două luni, DIICOT, parchetului specializat în crima organizată și în presupuse agresiuni la adresa statului. Teza loviturii de stat este încă susținută de premierul Viorica Dăncilă și șef al PSD, în vreme ce date concrete nu au fost făcute publice pentru a susține o asemenea ipoteză. Și astăzi sunt secrete ordinele structurii de comandă din Ministerul de Interne de la 10 august 2018.
Votul electronic, care ar ușura sistemul electoral pentru românii din diaspora, o altă solicitare a organizatorilor protestului de astăzi. După procedurile adăugate în procedura de vot, între care se află și prelungirea pe parcursul a trei zile a votului în diaspora, protestatarii cer introducerea votului electronic.
Facebook Forum