Linkuri accesibilitate

 
Augustin Lazăr își depune candidatura pentru un nou mandat de procuror general. Tudorel Toader va fi șeful comisiei

Augustin Lazăr își depune candidatura pentru un nou mandat de procuror general. Tudorel Toader va fi șeful comisiei


Augustin Lazăr i s-a opus lui Tudorel Toader în cursul modificărilor legislative propuse de ministru
Augustin Lazăr i s-a opus lui Tudorel Toader în cursul modificărilor legislative propuse de ministru

Procurorul general Augustin Lazăr a anunțat, printr-un comunicat de presă, că își depune candidatura pentru obținerea unui nou mandat de procuror general, în cadrul selecției demarate de ministrul Justiției, Tudorel Toader. Actualul mandat al lui Lazăr expiră la 28 aprilie.

Ministrul Justiției, care va prezida comisia de concurs, a cerut revocarea lui Augustin Lazăr, însă președintele Iohannis nu a acceptat propunerea și a anunțat că este mulțumit de activitatea procurorului general în funcție. Potrivit noii legi, ministrul Justiției este cel care propune procurorul general, iar președintele României este cel care acceptă sau nu propunerea, însă șeful statului poate respinge o singură dată nominalizarea înaintată de ministrul Justiției.

În comunicatul dat publicității, Augustin Lazăr spune că dorește să-și continue activitatea pe care a început-o în fruntea Ministerului Public.

„Obținerea unui nou mandat ar reprezenta posibilitatea continuării proiectelor inițiate, a procesului de modernizare și consolidare instituțională a Ministerului Public în scopul continuării obținerii de rezultate pozitive în activitate, a reprezentării convingătoare a intereselor generale ale corpului social, apărării necondiționate și de calitate a ordinii de drept, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului„, arată Lazăr.

De asemenea, el continuă afirmând „continuarea exercitării funcției de procuror general este utilă și din perspectiva dezvoltării cooperării judiciare internaționale, în contextul racordării internaționale la sistemul de valori judiciare europene”

Reamintim, mai spune Augustin Lazăr, obligația respectării angajamentelor ce decurg din exercitarea de către România a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.

„Depunerea candidaturii răspunde așteptărilor colegilor procurori care consideră că în această perioadă, cu multiple provocări pentru sistemul judiciar, trebuie asigurată stabilitatea la nivelul managementului Ministerului Public în special în privința promovării valorilor europene, inclusiv prin dialog, cooperare loială și respect reciproc cu celelalte puteri ale statului”, se mai arată în comunicatul citat.

În cazul în care procedura de desemnare a procurorului general se prelungește peste data de 28 aprilie, când expiră mandatul lui Lazăr, teoretic acesta mai poate rămâne interimar în funcție. Noua Ordonanță de urgență care modifică Legile Justiției, cea repudiată de magistrați, are, între prevederi, ca interimatele la conducerile de parchete să nu dureze mai mult de 45 de zile.

De menționat că, în cazul revocării Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA, în vara lui 2018, procedura de numire a unui succesor nu s-a încheiat nici până acum. Adina Florea a fost respinsă de președintele Iohannis, după ce a fost propusă de Tudorel Toader, iar în fruntea DNA se află cu titlu interimar procurorul Călin Nistor. Diferența dintre cele două cazuri este că, între timp, au intrat în vigoare Legile Justiției, care îi dă dreptul la un singur refuz șefului statului și, de asemenea, se află în vigoare ordonanța amintită, 7/2019.

Tudorel Toader a anunțat pe site că selecția începe în 28 martie și preconizează că va fi încheiată la 5 aprilie.

Solicitările lui Toader sau portret de procuror general


Condiții și documente

  • a) declarațiile prevăzute de art. 54 alin. (2) raportat la art. 48 alin. (10-11) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • b) un proiect privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere pentru care participă la selecţie, care se depune atât pe suport hârtie, cât și în format electronic, pe suport specific. Proiectul se va încadra într-o limită de 30 pagini, iar anexele nu vor putea depăși 10 pagini. Planul și anexele vor fi redactate cu caractere de mărimea 12, font Times New Roman, spațiere la 1,5 rânduri;
  • c) un curriculum vitae al candidatului, conform modelului comun european;
  • d) minimum 10 lucrări întocmite de candidat în compartimentele în care și-a desfășurat activitatea;
  • e) ultimul raport de evaluare a activității profesionale a candidatului participant la selecţie;
  • f) orice alte înscrisuri relevante.

Tudorel Toader este examinatorul, însoțit de secretari de stat

XS
SM
MD
LG