Linkuri accesibilitate

 
Augustin Lazăr: Nu am fost securist! Îmi exprim regretul pentru suferințele luptătorilor anticomuniști

Augustin Lazăr: Nu am fost securist! Îmi exprim regretul pentru suferințele luptătorilor anticomuniști


ROMANIA -- Romanian General Prosecutor Augustin Lazar addresses a press conference at the Public Prosecution headquarters in Bucharest, April 8, 2019
ROMANIA -- Romanian General Prosecutor Augustin Lazar addresses a press conference at the Public Prosecution headquarters in Bucharest, April 8, 2019

Procurorul general face aceste declarații la doar o zi după ce a trimis dosarul revoluției în instanță și în contextul în care a fost acuzat că în calitate de procuror în comisia de eliberare condiționată de la Penitenciarul Aiud a refuzat eliberarea unor deținuți politici.

Principalele declarații

Nu sunt ofiter, subofițer, agent sau colaborator al vreunui serviciu de informații, am făcut armata la geniu, nu la altă armă. Acest fapt este demonstrat de verificările făcute de CNSAS și de adeverințele care s-au dat. Ultima din februarie anul acesta.

Nu am instrumentat dosare penale vizând fapte contra regimului comunist.

Episodul de la comisia de eliberare din penitenciarul Aiud, a fost prezentat tendențios, atribuția comisiei nu era aceea de a dispune punerea în libertate a unor condamnați, era, ca și acum, atributul judecătorului.

Atacurile mi-au dat însă prilejul lsă reflectez la activitatea Ministerului public după 1989.

Practicile anterioare anului 90, dintre care unele discutabile, au fost abandonate din primii ani ai democrației. Acest fapt e demonstrat de soluționarea dosarelor istorice, care au contribuit la aflarea adevărului

Regretarul procuror general Sorin Moisescu a avut intenția acum 21 de ani să exprime public delimitarea față de practicile fostei procuraturi. Era o declarație de principiu. Anul acesta marcăm 30 de ani de la prăbușirea comunismului și cred că e momentul unei delimiătri categorice și neechivoce

Doresc să exprim scuze instituționale pentru practicile discutabile dinainte de 89, instituite prin lege și regretul pentru suferințele luptătorilor anticomuniști.

DECLARATIA COMPLETĂ AICI

Întrebările ziariștilor

Ca președinte al comisiei, cât de influent erați, care era nivelul numeric al cazurilor analizate, câte erau de deținuți politici și câte de deținuți de drept comun?

Rolul președintelui era de a merge la grefa penitenciarelor unde erau cei care aveau fracția îndeplinită. În comisie, procurorul avea un vot, ca și ceilalți membri ai comisiei de la secretariatul penitenciarului. Fiecare evalua dacă omul îndeplinește sau nu condițiile. Era o lege deficitară etic, dar era un cadru legal în care comisia avea o marjă foarte mică de apreciere. Penitenciarele erau unități militare, era ordine militară înauntru, dosarele erau examinate fără prezența celor în cauză, pentru că era o evaluare strict tehnică.

Toți procurorii făceau parte din comisia prin rotație sau erau unii selectați?

Nu era o selecție. Eu, când am fost primit la parchetul local, am luat locul altui coleg care plecase la un alt parchet și am preluat atribuțiile lui. Nu doar unii, au fost mulți dintre colegii noștri. După un an și jumătate a venit un alt coleg care mi-a luat atribuțiile cu totul. Sunt speculații manipulate public într-o manieră jenantă. Eu nu am nici un grad și nici o calitate. Și atunci de ce ar fi trebuit ca cineva să insinueze că un anumit procuror trebuia să meargă acolo? Prin rotație, procurorii sunt repartizați la alte activități. Acestea se făceau de către procurorii mai tineri pentru că presupuneau deplasare pe teren. Activitatea era de circa o oră, totul era pregătit. Se verifica fracția și existența rapoartelor de pedepsire.

Veți face un pas înapoi, vă dați demisia

Credeți că ar fi în interesul societății? Nu ar fi în interesul societății. M-am înscris pentru un al doilea mandate știind că am avut niște realizări. Nu ar fi bine ca realizările să continue.

Aveți pe conștiință soarta unor detinuți politici

Eu am evaluat după criteriile pe care le avea legea. Nu am nimic de ascuns, mă pun la dispoziția celor care doresc să știe date suplimentare. Aceea era practică conform legii în vigoare. Am exprimat regretele față de această situație. Nimeni nu dorește să facă rău cuiva. În toată cariera mea profesională nu am făcut nicio pasiune, pentru că un magistrat trebuie să aibă echilibru.

Deținutul v-a trimis o scrisoare, de ce dvs?

Acum am aflat și eu cu surpriză despre scrisoarea trimisă acum 33 de ani. Corespondența lor era foarte bine cenzurată, solicitările lor care nu îndeplineau criteriile erau depuse la dosarul de urmărire, de Securitate. M-a impresionat să citesc o scrisoare după 33 de ani, dacă ea e adevarată. Nu am vazut originalul, dar e impresionantă, descrie modul în care erau supravegheați detinuții și cum erau sancționați.

Background

Augustin Lazar a fost acuzat că în calitate de șef al comisiei de eliberare condiționată de la Penitenciarul Aiud a refuzat să elibereze deținutți politici, ale căror dosare nu au fost însă făcute de el, ci de procuratura militară și Securitate.

Lazăr s-a înscris în cursa pentru un nou mandat de procuror general și a trecut cu bine de prima etapă. În acest context Antena3 l-a acuzat ca ar fi fost "tortionar" in perioada comunistă.

XS
SM
MD
LG