Linkuri accesibilitate

O colaboratoare AUR ar fi vrut să intre în Parlament cu patru gloanțe, în timp ce în fața instituției au loc proteste neautorizate


O colaboratoare a partidului AUR ar fi încercat să intre în clădirea Parlamentului cu patru gloanțe. În paralel, în curtea și în fața instituției au loc proteste organizate de AUR despre care Jandarmeria Română spune că nu sunt autorizate.

Elena C. a fost prinsă cu obiectele interzise la controlul obligatoriu de la intrarea în clădire. Potrivit Digi24, ea este șefa organizației de tineret a AUR.

„Facem precizarea că persoana în cauză este colaboratoare a Grupului parlamentar AUR din Camera Deputaților. Conform procedurilor legale, persoana a fost condusă la Secția 17 de Poliție”, a anunțat miercuri biroul de comunicare al Camerei Deputaților.

Incidentul a avut loc în contextul în care miercuri, AUR protestează alături de simpatizanți în fața Parlamentului împotriva unei legi despre care susține că „va lua copiii de lângă noi”.

Jandarmeria a precizat într-un comunicat de presă că protestele din fața instituției nu au fost autorizate.

Manifestanţilor li s-a adus la cunoştinţă că protestele nu îndeplinesc condiţiile legale, însă aceştia şi-au asumat răspunderea pentru acest lucru, refuzând să părăsească obiectivul, a precizat Jandarmeria.

La manifestație au avut loc și incidente. Fostul premier Ludovic Orban a declarat presei că ar fi fost scuipat și lovit cu bățul de la steag de protestatari când încerca să intre în Parlament.

„Era evident că erau oameni acolo care erau agitatori și care îi incitau pe alții la o atitudine agresivă,” a precizat Orban.

Simpatizanți ai partidului AUR protestează în fața Parlamentului. Jandarmeria spune că manifestație nu este autorizată.
Simpatizanți ai partidului AUR protestează în fața Parlamentului. Jandarmeria spune că manifestație nu este autorizată.

Liderul AUR spune că gloanțele sunt suverniruri

Despre incidentul cu gloanțele, liderul AUR, George Simion, a declarat că Elena C. nu ar fi încercat să intre în Parlament cu gloanțe și că obiectele sunt, de fapt, „brelocuri, suveriruri”.

„Au scos o invenţie, că băgăm armament”, a spus George Simion.

„Solicităm instituțiilor abilitate o expertiză tehnică prin care să clarifice condiția tehnică a obiectelor în discuție. Totodată, cerem autorităților organizarea unei conferințe de presă, în cel mai scurt timp, în care să lămurească deplin acest subiect”, a transmis AUR, într-un comunicat de presă.

Incidentul a fost confirmat și de liderul de grup al PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, care a declarat pentru G4Media că femeia figurează că membru al Biroului Național de Conducere al partidului.

„E vorba de o doamnă care apare în fiecare săptămână pe o listă cu mai mulți colaboratori AUR, la controlul de azi dimineață s-au găsit patru cartușe letale în geanta sa. Acum e la secția de poliție, s-a deschis un dosar penal, se fac cercetări pentru a se verifica dacă gloanțele sunt pentru o armă care ar fi fost introdusă de altcineva în Parlament”, a declarat Simonis.

Ca urmare a incidentului, la Palatul Parlamentului s-a propus suspendarea accesului în clădire a persoanelor fără legitimație, dar și a autoturismelor fără ecuson în cursul zilei de miercuri, până după finalizarea dezbaterilor în plen, scrie HotNews.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG