Actualizare: Moțiunea va fi citită în plenul reunit la ora 17:00, urmând ca vineri, pe 28 februarie, să fie dezbătută și supusă la vot.
Inițial, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat o moțiune de cenzură pe 17 februarie. Inițiativa a fost amânată pentru că liderul formațiunii, George Simion, a declarat că îşi doreşte ca documentul să aibă și semnăturile USR.
Uniunea Salvați România (USR) a refuzat însă să semneze documentul, iar fără voturile USR, moțiunea de cenzură are șanse minime să treacă.
USR are 19 senatori și 40 de deputați. Chiar și dacă parlamentarii USR ar vota pentru căderea Guvernului, tot ar mai fi nevoie de voturi din partea parlamentarilor coaliției de guvernare pentru adoptarea moțiunii.
Preşedintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean (PNL), a declarat că partidele din coaliţie vor respinge moţiunea de cenzură.
Documentul prin care se inițiază moțiunea de cenzură a fost semnat de 154 de parlamentari ai AUR, SOS România și Partidul Oamenilor Tineri (POT). Pentru demiterea Guvernului este nevoie de cel puțin 232 de voturi ale senatorilor și deputaților, dintr-un total de 463 de parlamentari.
Moțiunea de cenzură acuză guvernul de lipsă de legitimitate, corupție și incompetență în administrarea economiei și a fondurilor europene.
De asemenea, textul moțiunii face referire la scandalul Nordis. Premierul și mai mulți membri ai guvernului sunt suspectați de legături cu antreprenori implicați într-o schemă de fraudă de milioane de euro.
Potrivit Constituției, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
O moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin 25% din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se comunică Guvernului la data depunerii și se dezbate după 3 zile de la data la care a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Membrii Opoziției nu vor mai putea depune o altă moțiune până în luna septembrie, potrivit Constituției.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.