Linkuri accesibilitate

Aurescu invită la detensionarea relațiilor bilaterale România -Ungaria. Szijjarto cere respect reciproc


Romania - Press conference Bogdan Aurescu - Peter Szijjarto
Romania - Press conference Bogdan Aurescu - Peter Szijjarto

Sediul Ministerului Afacerilor Externe de la București a găzduit marți o declarație de presă comună susținută de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu și omologul său din Ungaria, Peter Szijjarto.

În mesajul adresat în cadrul conferinței, Bogdan Aurescu a îndemnat la detensionarea relației bilaterale România - Ungaria și ieșirea din logica de confruntare care a marcat ultimele săptămâni.

La rândul său, Peter Szijjarto a îndemnat la relații bilaterale bune bazate pe respect reciproc între cele două state.

Cât privește marcarea în acest an, pe 4 iunie, a 100 de an de la Tratatul de la Trianon, ambii oficialii au îndemnat pentru respectarea semnificației acestui eveniment istoric pentru fiecare stat în parte și pentru continuarea bunei colaborări.

Cât privește programul economic prin care Ungaria investește în proiecte din Transilvania, Szijjarto a precizat că „în 2017, am vorbit cu Teodor Meleșcanu despre acesta și atunci am discutat condițiile, ne-am uitat unul în ochii celuilalt și așa am stabilit programul", dar acum va respecta dorința ministrului Aurescu de a avea un acord scris.

Contractele din programul economic care au fost încheiate s-au terminat. Guvernul e pregătit să acorde în continuare aceste investiții, dorim să ne înțelegem cum să acordăm aceste investiții în continuare. Deocamdată nu este niciun program în derulare", a mai completat șeful diplomației maghiare.

Bogdan Aurescu:

  • Este o vizită care are loc într-o perioadă sensibilă.
  • La început am fost reticent în legătură cu organizarea acestei vizite acum, pentru că suntem cu 10 zile înainte de momentul semnării Tratatului de la Trianon
  • Aș fi preferat ca această vizită să aibă loc după 4 iunie, pentru că este un context special, pentru că e nevoie de o bună pregătire.
  • Am avut o discuție foarte substanțială și cuprinzătoare
  • MAE s-a abținut să reacționeze pentru a evita deteriorarea și să ducă la detensionarea momentelor tensionate.
  • Manifestăm responsabilitate față de această relație foarte importantă.
  • O logică de parteneriat în accepțiunea oricui este aceea care evită cu orice preț escaladarea
  • România este interesată să ieșim din logica confruntării și să creăm o relație modernă, de încredere și respect reciproc.
  • Facem apel la reținere, la discernământ.
  • Pentru România, Tratatul de la Trianon este consfințirea actului de la 1 decembrie, moment principal de referință al creării statului român modern
  • Nu contestăm dreptul Ungariei de a comemora momente istorice. Interpretarea diferită a faptelor istorice e posibilă, dar să privim spre viitor, în spiritul sec 21.
  • Programul de dezvoltare economică al Ardealului – Nu există niciun acord pentru implementarea acestui acord pe teritoriul României. I-am transmis care sunt premisele esențiale pentru discuții pe acest subiect. Am propus că încheiem un acord cu privire la acest program, care să nu fie pe criterii etnice și nici cu încălcarea tratelor europene. Vom avea discuții în perioada următoare.

Peter Szijjarto:

  • Mă bucur că am construit această relație bilaterală care este pozitivă din punctul nostru de vedere
  • Politica externă a Ungariei - noi în spațiul Europei Centrale suntem pentru consolidarea spațiului și întărirea relației bilaterale bazate pe respect reciproc
  • Respectăm celelalte națiuni, dar ne așteptăm și noi la respect
  • Interesul nostru și a celor peste un milion de maghiari din Transilvania este pentru o relație bună
  • Colegii din România să privească maghiarii din Transilvania ca pe o legătură solidă. Noi astfel privim comunitatea română.
  • Guvernul nostru de cinci ori a mărit sprijinul oferit comunității românești din Ungaria. Avem și lege pentru minorități și sunt în proprietatea lor toate mijloacele care privesc minoritatea respectivă.
  • Pentru Ungaria evenimentele de la Trianon reprezintă o mare supărare
  • Noi respectăm evenimentelor istorice
  • Are dreptate domnul ministru că nu trebuie aceste discuții să influențeze relațiile bilaterale

***

Tensiunea dintre București și Budapesta a crescut treptat în ultimele săptămâni, începând de la atacul ministrului ungar de Externe la adresa ambasadorului român și a culminat cu declarația președintelui Klaus Iohannis despre Ardealul dat ungurilor. De asemenea, o altă temă sensibilă în relația bilaterală o reprezintă programului economic finanțat de Ungaria în Transilvania.

Azi, președintele României a făcut o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură. Domnului președinte Iohannis trebuie să îi fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime l-au votat la alegerile prezidențiale.

Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea, cererea noastră, mesajul și apelul nostru către președintele României e simplu: mai mult respect pentru maghiari”, a răspuns la momentul respectiv, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, într-un mesaj video postat pe contul său de Facebook după scandalul din România privind proiectul de lege care prevedea autonomia Ținutului Secuiesc.

Premierul ungar a precizat că îl cunoaşte pe preşedintele României drept un om demn de respect, care îşi susţine principiile, prin urmare Ungaria respectă România şi pe preşedintele ei. Tocmai din acest motiv, premierul Orban a apreciat că observă cu nedumerire cele ce se întâmplă, pentru că asemenea fraze „nu am auzit venind din România nici măcar în cele mai tulburi perioade antidemocratice".​

„Eu aştept să se clarifice situaţia, să înţelegem ce s-a întâmplat. (...) Bineînţeles, dacă vom fi nevoiţi, vom ridica mănuşa aruncată, dar deocamdată nu recomand să ne aplecăm după ea, a apreciat premierul ungar, notând că nu se ştie dacă e vorba de provocare, de un „accident” sau de primele mişcări ale unei noi strategii naţionale româneşti.

Viktor Orban a făcut apel la calm în aşteptarea unei clarificări a situaţiei şi a recomandat ca Ungaria să încerce mai degrabă să menţină relaţiile de bună vecinătate, să-i respecte pe români, aşteptând totodată aceeaşi atitudine faţă de maghiarii care trăiesc în România, faţă de maghiarii din Ungaria şi statul ungar.

Președintele Klaus Iohannis a acuzat că PSD a făcut o înțelegere cu UDMR pentru a trece tacit prin Camera Deputaților proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc: „în timp ce noi ne luptăm cu pandemia de coronavirus, ne luptăm pentru viețile românilor, PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor".

Șeful statului a subliniat că nu va accepta un astfel de proiect de lege cât el va fi președinte: „Jo napot kívanok, Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta în schimbul acestei înțelegeri?”

Drept urmare, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis sancționarea cu 5.000 de lei a președintelui Iohannis pentru „discriminare și încălcarea dreptului la demnitate pe criteriul de apartenență etnică/națională" prin afirmațiile despre proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc când a vorbit de un troc PSD - UDMR „pentru a da Ardealul ungurilor"

Proiectul de lege, trecut tacit de Camera Deputaților, a fost respins miercuri de Senat, care era cameră decizională.

Citește și

XS
SM
MD
LG