O furtuna solară de o intensitate rară a fost vizibilă și în România, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Astronomii spun că un astfel de fenomen, care a provocat aurora boreală în România, nu a mai fost văzut în ultimii zeci de ani la o intensitate așa de mare.
Internauții au publicat pe rețelele de socializare zeci de imagini spectaculoase făcute în mai multe orașe din România.
Imagini spectaculoase au fost surprinse și în Marea Britanie, Elveția, Italia, Germania, Austria.
Astronomul Adrian Șonka, de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, spune că furtuna geomagnetică care a dus la aurora boreală a fost o situație specială.
„La noi, nu s-a mai văzut niciodată în ultimele sute de ani ceva atât de spectaculos”, spune Adrian Șonka pentru Europa Liberă.
Astronomul arată că au fost trei erupții solare puternice care s-au întâlnit la Pământ, au deformat câmpul magnetic, iar consecința a fost aurora boreală.
„Deformarea câmpului magnetic a permis intrarea materialului de la Soare în atmosfera Pământului, iar atmosfera a emis lumina”, mai spune Adrian Șonka.
Conf. dr. Lucian Sfîcă, de la Facultatea de Geografie de la Iași, specializat în meteorologie, arată că anul 2024 este un an de maximă activitate solară.
„Astfel de ani apar o dată la cca. 11 ani și de aceea astfel de fenomene apar rar la latitudinile noastre. Ce știm despre ciclul solar în curs este pe de o parte că e unul mult mai intens decât se așteptau specialiștii în acest domeniu, dar totodată că este mult mai slab decât cicluri solare din trecutul nu foarte îndepărtat”, arată conf. dr. Lucian Sfîcă pentru Europa Liberă.
„Intensitatea aurorelor polare nu depinde de intensitatea ciclului solar, definită pe baza numărului de pete solare identificabile pe discul solar, ci în mod direct de intensitatea erupțiilor solare individuale capabile să direcționeze către Terra o contitate foarte mare de radiație corpusculară. Aceste particule ajunse de la soare la nivelul planetei noastre sunt direcționate pe liniile de forță ale câmpului geomagnetic spre latitudini mari, polare, acolo unde coboară în păturile joase ale atmosferei și determină agitarea electrică a gazelor atmosferice, soldată cu eliberarea de lumină, ce face fenomenul vizibil cu ochiul liber atunci când radiația luminoasă este redusă, adică pe parcursul nopții”, arată conf. dr. Lucian Sfîcă .
Centrul de Prognoză Meteorologică Spaţială din SUA (SWPC) a avertizat vineri că o furtună solară de o intensitate rară se îndreaptă spre Pământ şi ar putea provoca întreruperi ale reţelelor electrice şi sateliţilor, dar şi aurore boreale impresionante, au avertizat autorităţile americane, transmite AFP.
Americanii au spus că furtună geomagnetică are nivelul 4, pe o scară de 5, prima de acest fel din 2005.
Până acum nu au fost semnalate înreruperi ale comunicațiilor de electricitate sau de sateliți.