Linkuri accesibilitate

Aurul, banii și parlamentarii. Topul bogaților din Casa Poporului


„Averea” cumulată a parlamentarilor, formată din venituri, bani puși deoparte, investiții și acțiuni la diverse firme, dar și din bijuterii și artă, se ridică la aproximativ 87 de milioane de euro, arată o analiză Europa Liberă bazată pe cele mai recente declarații de avere.

Ana Birchall, vicepremier în Guvernul PSD, este de departe cel mai bogat parlamentar din România - 23 de milioane de euro, pe care îi are în investiții nepublice în străinătate.

După vicepremierul Birchall, la mare distanță se află Remus Borza, acum independent, cu doar puțin peste 3 milioane de euro. Printre cei mai bogați parlamentari se numără și social-democrații Tit Liviu Brăiloiu sau Eugen Bejinariu, liderul ALDE ,Călin Popescu Tăriceanu, liberalii Ion Ștefan, Valeria Schelean sau Iancu Caracotă, dar și Robert Turcescu, de la PMP.

Europa Liberă a realizat trei clasamente: în funcție de economii și investiții, de venituri și de bunuri de valoare, după cum reiese din cele mai recente declarații de avere.

Top 10 parlamentari cu economii și investiții de peste jumătate de milion de euro

Cei zece parlamentari care dețin cei mai mulți bani în conturi bancare și în investiții, fie ele acțiuni la companii sau fonduri de investiții și de pensii, cumulează nu mai puțin de 35 de milioane de euro. Adică peste 60% din totalul deținut la acest capitol de toți cei 465 de parlamentari la un loc – aproape 56 de milioane de euro.

1. Ana Birchall – PSD: 23,4 milioane euro. Social-democrații conduc

Vicepremier pe probleme de parteneriate strategice și vicepreședinte al PSD, deputata deține investiții de tip „securities”, în companii din străinătate, estimate la 23 de milioane de euro. În plus, Birchall mai deține în conturi, în fonduri de investiții sau alte produse financiare, peste 400.000 de euro. Birchall a profesat ca avocat în SUA, la începutul anilor 2000, apoi a devenit consiliera ministrului de Externe Mircea Geoană. Este măritată cu britanicul Martyn Birchall, om de afaceri și fost specialist în piețe financiare.

2. Remus Borza – Independent: 3,32 milioane euro

Deputatul plecat din ALDE are acțiuni în valoare de aproximativ 3,3 milioane de euro la Polisano Pharmaceuticals, firmă unde deține 11,4% din acțiuni, precum și la Poiana Ciucaș S.A., unde este asociat cu 20%, alături de compania omului de afaceri Gruia Stoica, Grampet, condamnat cu suspendare pentru corupție. Restul sumelor deținute în conturi sunt în jur de 12.000 de euro. Avocat și specialist în insolvențe, Borza deține casa de insolvență Euroinsol, care a avut contracte cu mari companii de stat, aflate în pragul falimentului – cele mai notorii fiind Hidroelectrica, Uzinele Reșița sau Plafar. Borza a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese, după ce din postura de administrator judiciar la Hidroelectrica a angajat propria casă de avocatură, Borza și Asociații, să reprezinte compania.

3. Călin Popescu Tăriceanu – ALDE: 3,13 milioane euro

Președintele Senatului și liderul ALDE este unul dintre cei mai bogați parlamentari. Tăriceanu deține peste 2,29 milioane de euro ca profit nerepartizat de la firma sa, Automotive Trading Services, pe care o controlează cu 85%. Tăriceanu mai deține acțiuni în valoare de aproximativ 98.000 de euro la firmele Automotive Trading Services, Intervam, Sopas (Servicii financiare și leasing), BRD, Transgaz și Banca Transilvania. De asemenea, șeful Senatului și-a cesionat drepturile asupra pădurii Valea Lungă, din județul Dâmbovița, în schimbul sumei de 250.000 de euro. Tăriceanu este judecat pentru mărturie mincinoasă, în dosarul „Ferma Băneasa”, în care a primit deja o achitare în primă instanță, iar procurorii DNA au cerut în 2018 avizul Senatului pentru a-l urmări penal pe Tăriceanu într-un nou dosar penal, legat de o presupusă mită de 10% dintr-un contract cu licențele Microsoft.

4. Tit Liviu Brăiloiu – PSD: 1,23 milioane euro

Senatorul PSD este și el unul dintre cei mai bogați parlamentari. El deținea cash, în conturi, 1,18 milioane euro, la data completării celei mai recente declarații de avere. Brăiloiu mai deține acțiuni la firmele Complex Palas Pelican, din stațiunea Mamaia, la Ospitalitatea Romtour, Montimpex și National Service Group. Brăiloiu, fost prefect de Constanța, numit în 2009 în guvernarea PDL-PSD, are afaceri în Spania și este milionar în euro, conform revistei Capital. În actuala legislatură s-a făcut remarcat în Parlament prin gesturi obscene și injurii adresate deputatei USR Florina Presadă, dar și prin ideea de a introduce o lege de „controlare” a postărilor pe Facebook. El este și parlamentarul care a dat cei mai mulți bani cu împrumut, peste un milion de euro.

5. Eugen Bejinariu – PSD: 1,05 milioane euro

Deputatul PSD, aflat la al patrulea mandat de parlamentar, deține acești bani cash, în conturi. Bejinariu a fost secretar general al Guvernului, pe vremea lui Adrian Năstase, iar anterior a condus RA-APPS. Bejinariu a scăpat de urmărirea penală, fiind protejat de colegii săi parlamentari, care nu i-au ridicat imunitatea. Procurorii DNA suspectau că Bejinariu ar fi comis abuz în serviciu, semnând din partea Guvernului Năstase contracte pentru licențe Microsoft în favoarea firmei Fujitsu Siemens și provocând un prejudiciu estimat la 67 milioane de dolari.

6. Damian Florea – PSD: 843.000 euro

Deputatul PSD deține grosul acestei sume în acțiuni la Fondul Proprietatea (aproximativ 719.000 euro), dar și din cumpărarea unei creanțe de la altcineva, de pe urma căreia are de recuperat peste 75.000 de euro de la Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor (de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților). Florea a schimbat partidele adesea. A făcut parte din FSN, apoi din PDSR. A trecut apoi la PUR (PC), partidul fondat de omul de afaceri Dan Voiculescu, pe listele căruia a și intrat în Parlament, în 2004. De atunci, este parlamentar. În 2016, a candidat din partea ALDE, apoi a trecut la PRO (partidul lui Victor Ponta), pentru ca din 2018 să intre în PSD. În anii 90, a fost consilier al miniștrilor de Interne George Dănescu și Doru Tărăcilă.

7. Viorel Ștefan – PSD: 725.000 euro

Deputatul PSD este vicepremier în cabinetul Dăncilă și fost ministru de Finanțe. Cea mai mare parte a investițiilor sale o reprezintă cea din firma TTS, unde deține aproape 10% din acțiuni, în valoare de peste 3 milioane de lei. Grupul TTS se ocupă cu transporturile de mărfuri pe Dunăre, pe calea ferată și rutiere. Ștefan mai are acțiuni și la companiile Navrom-Bac și Navrom-Rep, din Galați, care controlează BAC-ul de traversare a Dunării. De altfel, Ștefan a fost directorul Navrom, în anii 90, pe când compania era de stat.

8. Robert Boroianu – PNL: 719.000 euro

Deputatul liberal de Constanța deținea, la data celei mai recente declarații de avere (iunie 2018), 39% din acțiunile firmei de mezeluri și procesare a cărnii Gepeto Impex, din Constanța. În firmă a mai fost cooptat în 2018 și președintele PNL Constanța, consilierul județean Gheorghe Muhscină, un alt politician implicat în mai multe afaceri.

9. Robert Turcescu – PMP: 680.000 euro

Deputatul deține sume importante în conturi, depozite bancare, dar și în fonduri de investiții de la băncile Erste sau Raiffeisen. Turcescu are de asemenea titluri de stat și acțiuni la bursă pe companiile OMV Petrom, Romgaz, Transelectrica, Comnord, Oil Terminal, Romcarbon, Transgaz, Banca Transilvania și Teraplast. Fost jurnalist și realizator de emisiuni, Turcescu a intrat în politică, după ce a recunoscut că a lucrat în paralel atât ca jurnalist, cât și ca ofițer „acoperit” al Direcției de Informații a Armatei. Turcescu primise gradul de locotenent-colonel de la ministrul Apărării Gabriel Oprea, pe vremea când acesta se afla în bune relații politice cu președintele Traian Băsescu. Ulterior, gradul militar primit peste mână i-a fost retras.

10. Cristian Dumitrescu – PSD: 520.000 euro

Senatorul PSD deține sume importante de bani în conturi, depozite și fonduri de investiții sau de pensii private. El este, de asemenea, acționar la firmele Cicero, Bucovina Tex (firmă de tricotaje și haine) și Frazzi. Dumitrescu se află la al șaselea mandat de parlamentar, fiind ales în Parlament încă din 1992. Înainte de 1989, Cristian Dumitrescu declară că a fost jurnalist, iar între 1990 și 1992, diplomat în MAE, plecat la studii în Franța.

Top 10 venituri în buzunarele parlamentarilor. Liberalii domină

Cei zece parlamentari care au cele mai mari venituri au cumulat într-un an peste 7 milioane de euro. Este vorba nu doar de salarii, ci și de pensii, de venituri din alte activități, închirieri, vânzări sau dividende.

1. Ion Ștefan – PNL: 1,36 milioane euro

Deputatul liberal din Focșani se situează pe primul loc în acest top datorită dividendelor pe care le are de încasat de la firmele sale – Balcanic Prod, Balcanic BOPP și Balcanic Stretch, care se ridică la suma de 1,35 milioane euro. Om de afaceri cunoscut în zona Moldovei, el a candidat la primăria Focșani în 2016, dar a pierdut cursa în fața candidatului PSD.

2. Remus Borza – Independent: 923.000 euro

Deputatul plecat din ALDE este unul dintre cei mai bogați parlamentari, având de asemenea economii și investiții de peste 3,3 milioane de euro. Cele mai mari venituri le-a înregistrat de la casa de insolvență Euroinsol, pe care o deține, dar și de la casa lui de avocatură, „Borza și Asociații”. În afară de salariul de deputat, Borza a mai câștigat bani și de la o firmă de investiții financiare care în 2017 s-a retras de pe piața de capital – Rombell Securities.

3. Mihai Culeafă – PNL: 852.000 euro

În afară de salariul de parlamentar, deputatul liberal a câștigat banii din vânzarea unui teren către Cernica Residence Luxury, firmă care a ridicat un cartier de vile de lux lângă lacul Cernica. Deputatul a mai vândut și o mașină cu 9.000 de euro. Culeafă a fost ales consilier local al orașului Pantelimon, în 2016, apoi a fost ales în Parlament de pe listele PNL. Conform presei tabloide, este nașul de cununie al președintelui Consiliului Județean Ilfov, liberalul Marian Petrache.

4. Valeria Schelean – PNL: 737.000 euro

Deputata liberală a câștigat cea mai mare parte a acestei sume din donații de la părinți – în jur de 600.000 de euro. Restul banilor au provenit din salariul de deputată, dar și din cel de avocată și din dividende de la firma sa, Orizzontis SRL. Părinții Valeriei Schelean sunt oameni de afaceri în domeniul telecomunicațiilor. Nicușor și Dorina Schelean dețineau în 2017 acțiuni la compania de comunicații și televiziune RCS&RDS, în valoare de aproximativ 11 milioane de euro, la listarea companiei la Bursă. Nicușor Schelean activează și el în politică, însă în 2017 a părăsit PNL, mergând la PSD. Valeria Schelean a avut o relație de durată cu omul de afaceri Gruia Stoica, condamnat cu suspendare pentru corupție, apoi cu fostul ministru al Justiției Tudor Chiuariu, condamnat de asemenea pentru corupție. În prezent, Schelean este măritată cu fostul jurnalist Mihai Șomfelean, consilier al fostului co-președinte PNL, Vasile Blaga.

5. Sorin Marius Bota – PSD: 650.000 euro

Deputatul PSD a vândut un apartament și un autoturism, pe care a primit în total aproximativ 77.000 de euro. Alte venituri de peste 500.000 de euro s-au constituit din cumpărarea unei creanțe bancare, precum și două antecontracte de vânzare-cumpărare. Bota a mai primit, pe lângă salariu, și banii plătiți în campania electorală din 2016 la PSD Maramureș, precum și 15.000 de euro în urma unei decizii judecătorești civile. Parlamentar aflat la al treilea mandat, Bota a renunțat la o funcție importantă, de vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în 2018, la doar o săptămână după ce fusese numit prin votul majorității PSD din Parlament.

6. Iancu Caracotă – PNL: 647.000 euro

Senatorul liberal are de încasat dividende de peste 600.000 de euro de la firmele sale Caralux și Ianlux, care se ocupă cu producerea și vânzarea de corpuri de iluminat. Caracota a mai câștigat bani, în afară de salariul de senator, din închirierea unui apartament în Franța și a unei case în Constanța. Liberalul deține de asemenea sume importante în conturi și în investiții – aproximativ 370.000 de euro. Fost actor și cascador înainte de 1989, el a fost recrutat de Securitate cu numele conspirative „Fane” și „Fătu”, având ca misiune spionarea turiștilor străini din stațiunea Mamaia. Caracotă a fost prefect al județului Dâmbovița, firmele sale având mai multe contracte cu statul.

7. Eugen Bejinariu – PSD: 608.000 euro

Cea mai mare parte a acestei sume obținute de deputatul PSD în cel mai recent an fiscal declarat provine din vânzarea la bursă a unor acțiuni Erste Bank, în valoare de 531.000 de euro. Pe lângă salariul de deputat, Bejinariu încasează și o pensie militară de aproximativ 2.000 de euro pe lună, el fiind general în rezervă.

8. Iuliana Scântei – PNL: 500.000 euro

Senatoarea liberală de Iași a câștigat aproape jumătate de milion de euro din activitatea de notar, în 2017. În 2006, Scântei a fost consiliera premierului Călin Popescu Tăriceanu, la Departamentul de Luptă Antifraudă, apoi consiliera ministrului Justiției, Tudor Chiuariu. Din această postură, în 2007, Scântei a intrat de mai multe ori în arhiva SIPA, fostul serviciu secret al Ministerului Justiției, făcând parte din comisia desemnată de Chiuariu să se ocupe de inventarierea arhivei. Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că la alegerile din 2016, „m-am trezit cu ea pe listă, fără să ştiu că este de fapt membră PNL”.

9. Ioan Stan – PSD: 444.000 euro

Senatorul PSD de Suceava a obținut peste 400.000 de euro din vânzarea unui teren agricol către firma Polaris Cafe, deținută de Ion Laslovici, om de afaceri din Suceava, care deține hotelurile Polaris și Balada, din Suceava. Conform presei sucevene, senatorul PSD i-a vândut afaceristului 7.500 de metri pătrați, în zona Metro Suceava, aici începând construcția unui nou hotel. Stan se află la al cincilea mandat de parlamentar și este președintele PSD Suceava.

10. Nicoleta Pauliuc – PNL: 418.000 euro

Senatoarea liberală este unul dintre cei mai bogați parlamentari. Pe lângă salariul de senator, ea a mai obținut venituri din vânzarea unui teren intravilan arabil, contra sumei de aproximativ 380.000 de euro, dar și din închirierea unui teren către compania Vodafone sau dintr-un contract de superficie pe firma Biesse Solar, care se ocupă cu producția de energie electrică. Pauliuc este una dintre cele mai mari proprietare de terenuri din Parlament, deținând aproape 39 de hectare de teren în județele Ilfov și Giurgiu.

Top 5 colecționari de artă și bijuterii în Parlament

Parlamentarii dețin împreună bijuterii, ceasuri și obiecte de artă estimate de ei la circa 4 milioane de euro. Dacă vicepremierul Ana Birchall declară un lingou de aur, iar ministrul Economiei, Niculae Bădălău, se laudă cu „aur alb, aur galben și diamante”, cei mai avuți parlamentari la acest capitol sunt alții.

1. Ileana Dumitrache – PSD: 397.000 euro

Deputata PSD de Constanța deține tablouri de 102.000 euro, icoane de 70.000 de euro, bijuterii de 105.000 euro, mobilier de 50.000 de euro, dar declară și „cadouri” de 70.000 de euro. Aflată la al treilea mandat de parlamentar, la vârsta de doar 36 de ani, deputata a fost acuzată de Agenția Națională de Integritate de fals în declarațiile de avere, după ce nu și-a declarat mai multe venituri de la diverse firme. Ea este fiica unui alt politician PSD din Constanța, omul de afaceri Ion Dumitrache. Nașul ei de cununie este Valeriu Zgonea, fostul președinte al Camerei Deputaților.

2. Tit Liviu Brăiloiu – PSD: 380.000 euro

Senatorul PSD de Constanța este unul dintre cei mai bogați parlamentari, deținând afaceri în stațiunea Mamaia, dar și în Spania. Brăiloiu declară ceasuri în valoare de 300.000 de euro, achiziționate în perioada 1985-2016, precum și bijuterii din aur și pietre prețioase în valoare de 80.000 de euro.

3. Eleonora Hărău – PNL: 320.000 euro

Senatoarea de Hunedoara deține bijuterii și ceasuri de 70.000 de euro, dar și o colecție de tablouri estimată la 250.000 de euro. Înainte să devină parlamentar, în 2012, Hărău a fost directoarea grupului de firme Micro Mega, din Hunedoara, care se ocupă cu vânzarea de produse laminate de la Mittal Steel și Mechel Târgoviște, dar și cu producția de mobilier din lemn. Agenția Națională de Integritate a găsit-o în incompatibilitate, pentru că a fost simultan și parlamentar, și cenzor la două dintre firmele sale. Senatoarea a respins acuzațiile.

4. Remus Borza – Independent: 310.000 euro

Deputatul plecat din ALDE este unul dintre cei mai bogați parlamentari. El deține ceasuri în valoare de 200.000 de euro și tablouri și obiecte de artă de 110.000 euro.

5. Damian Florea – PSD: 226.800 euro

Deputatul PSD deține o colecție de pictură, desen și sculptură estimată la 198.000 de euro, obiecte decorative și de cult estimate la 8.000 de euro, icoane de 3.800 de euro și cărți vechi românești în valoare de 17.000 de euro.

Parlamentarul din statistici câștigă 58.000 de euro pe an

Parlamentarii români au avut venituri anuale cumulate de 27 de milioane de euro, potrivit celor mai recente declarații de avere, ceea ce înseamnă un venit mediu de 58.000 de euro pentru fiecare parlamentar. Este vorba nu doar de salarii, ci și de pensii, de venituri din alte activități, închirieri, vânzări sau dividende.

Cele mai mari venituri anuale – 10,9 milioane de euro – le-au avut parlamentarii PSD. Astfel, fiecare parlamentar PSD a avut, în medie, venituri de aproape 50.000 de euro. Ei sunt urmați, la mică distanță, de grupul PNL, care a acumulat venituri de 9,5 milioane de euro în cel mai recent an declarat. Statistic vorbind, fiecare parlamentar liberal a avut însă venituri de două ori mai mari decât ale social-democraților – 102.220 de euro pe an. Parlamentarii cu cele mai mici venituri sunt cei din grupul minorităților. Ei au cumulat venituri de aproape 548.000 de euro. Ca medie pe cap de parlamentar, cele mai mici venituri revin însă USR, cu aproximativ 30.000 de euro pe an.

Economiile și investițiile celor 465 de parlamentari sunt de două ori mai mari decât veniturile, ajungând la aproape 56 de milioane de euro. Cu alte cuvinte, parlamentarul mediu, din statistici, are puși deoparte, fie în depozite și conturi bancare, în fonduri de pensii sau de investiții, fie în acțiuni pe bursă sau în firme, aproape 120.000 de euro.

Și la acest capitol, parlamentarii PSD conduc detașat clasamentul, cu economii și investiții cumulate de aproape 36 de milioane de euro. Ei sunt urmați de PNL, care a strâns peste 7 milioane de euro și de reprezentanții ALDE, cu 4,25 milioane de euro. Un parlamentar PSD are în medie 164.000 de euro în economii și investiții, în timp ce cei de la ALDE au în medie 137.000 de euro. Cel mai slab la acest capitol stau parlamentarii de la minorități și de la UDMR.

Ceasurile, bijuteriile și operele de artă sunt cele mai răspândite obiecte de preț pe care le-au menționat în declarațiile de avere parlamentarii. În total, valoarea lor ajunge la puțin peste 4 milioane de euro.

XS
SM
MD
LG