Linkuri accesibilitate

„Orașul” celor 10 parlamentari. Topul marilor latifundiari din Casa Poporului


Terenurile parlamentarilor: trei Catedrale pe cap de ales
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:17 0:00

Terenurile parlamentarilor: trei Catedrale pe cap de ales

Parlamentarii au 760 de case și peste 1.630 de hectare de terenuri. Asta echivalează cu suprafața unui oraș de mici dimensiuni din România, potrivit calculelor Europa Liberă, pe baza celor mai recente declarații de avere. În medie, un parlamentar deține teren cât trei Catedrale ale Neamului.

Fiecare dintre cei 465 de parlamentari români deține, în medie, peste 35.000 de metri pătrați de teren, fie el agricol, forestier, intravilan sau extravilan, conform datelor publice declarate de aceștia. În total, peste 1.630 de hectare. Parlamentarii mai dețin și 760 de case și apartamente.

Această suprafață este echivalentul unei jumătăți din Casa Poporului, a doua cea mai mare clădire din lume după Pentagon, cu o suprafață la sol de 73.000 de metri pătrați. Media de terenuri pe cap de parlamentar este totuna cu mai bine de trei terenuri de fotbal. Sau aproape cât trei Catedrale ale Neamului, dacă măsurăm suprafața la sol a celei mai impozante biserici din România, de 13.668 metri pătrați.

Majoritatea terenurilor din Parlament se află în posesia PSD. Puțin peste o mie de hectare din totalul de peste 1.630. Grupul social-democraților este urmat de parlamentarii PNL, care dețin în total 211 hectare, și de reprezentanții minorităților, care au împreună 134 de hectare.

Primii 10 latifundiari din Parlament dețin o suprafață egală cu orașul Alexandria

Cele 910 hectare pe care le adună primii zece cei mai mari proprietari de terenuri din Parlament înseamnă aproape cât suprafața orașului Alexandria, capitala Teleormanului. Depășește orașe mai mici, precum Eforie, Câmpina sau Urziceni.

De altfel, cei mai mari zece latifundiari ai legislativului de la București adună mai bine de jumătate din suprafața totală cumulată de toți parlamentarii. Social-democrații au cea mai mare reprezentare în acest top 10, care mai cuprinde și un reprezentant al minorităților și doi liberali.

1. Siminica Mirea – PSD: 1.777.000 mp

Fostă liberală, în prezent afiliată grupului PSD, senatoarea Siminica Mirea ocupă primul loc la capitolul terenuri deținute. Ea și soțul ei, Ionel Mirea, primar al comunei oltene Crâmpoia din 2012, au aproape 350 de hectare de terenuri forestiere și agricole în județul Olt. Pentru a nu distorsiona media terenurilor deținute de fiecare partid, Europa Liberă a luat în calcul doar cota parte aferentă senatoarei.

2. Nicu Niță – PSD: 1.505.000 mp

Vicepreședinte al PSD Brăila, deputatul Nicu Niță a fost consilier județean și are în proprietate peste 150 de hectare de teren, majoritatea aflându-se în acest județ.

3. Iarco Furic – Minorități: 1.278.000 mp

Reprezentantul Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România, Iarco Furic are terenuri agricole de peste 127 de hectare, majoritatea aflate în județul Arad. Furic se numără printre deputații care au ajutat coaliția PSD-ALDE să adopte controversatele modificări la Codul Penal.

4. Matei Suciu – PSD: 975.000 mp

Aflat la al doilea mandat de parlamentar, tot din partea PSD, Matei Suciu are aproape 98 de hectare de teren agricol în județele Timiș și Caraș-Severin, cu mențiunea că cele aproape 10 hectare din comuna Buchin (județul Caraș-Severin) sunt moștenire. Suciu a fost consilier județean la Timiș. Suciu a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate, fiind acuzat și de fals în declarații, pentru că nu și-a menționat în declarația de avere două firme la care era administrator. Deși a pierdut definitiv procesul, Suciu își continuă și azi mandatul de deputat PSD.

5. Ion Rotaru – PSD: 934.000 mp

Senator încă din 2004, social-democratul Ion Rotaru ocupă poziția a cincea a topului, cu peste 93 de hectare de teren agricol, pe care le deține împreună cu soția sau cu alți membri ai familiei. Rotaru se află la al treilea mandat de parlamentar, anterior fiind pentru 7 ani consilier județean PSD la Brăila.

6. Ioan Roman – PSD: 693.000 mp

Deputat la al treilea mandat din partea PSD, Ioan Roman deține alături de soție mai multe hectare de teren în județul Bihor, achiziționate între 1992 și 2017. Cu o suprafață atât de mare de teren agricol în proprietate, nici nu este de mirare că deputatul social-democrat este și proprietarul unui tractor John Deere, cumpărat în 2010.

7. Marian Pavel – PSD: 596.000 mp

Social-democratul Marian Pavel, senator în al doilea mandat, are aproape 60 de hectare de teren agricol în județul Ialomița, pe care le-a cumpărat în perioada 2001-2009. Din arendă și din utilizarea terenului, senatorul PSD a obținut, în 2017, venituri de 50.000 de lei.

8. Dan Ciocan – PSD: 559.500 mp

Deputat la al doilea mandat, social-democratul Dan Ciocan are aproape 56 de hectare de terenuri agricole în județele Dolj și Olt. Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputaților, Dan Ciocan a urmat școala de subofițeri de la Slatina în perioada 1983-1984, iar Bacalaureatul l-a luat abia în 2010, când avea 50 de ani. Este membru PSD din 2002. Fratele său, Cornel Ciocan, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Cornel Ciocan fusese trimis în judecată de procurorii DNA pentru un prejudiciu de 5,8 milioane de lei. Potrivit Rise Project, frații Ciocan ar fi prieteni vechi ai lui Liviu Dragnea.

9. Nicoleta Pauliuc – PNL: 388.000 mp

Senatoarea liberală de Ilfov, avocată de profesie, deține, împreună cu soțul ei, aproape 39 de hectare de teren agricol în județele Ilfov și Giurgiu.

10. Florin Cîțu – PNL: 381.000 mp

Senatorul liberal Florin Cîțu, vicepreședinte al comisiei pentru Buget și Finanțe, are peste 38 de hectare de teren deținute împreună cu altcineva din familie, în urma unei donații de la părinți. Fost economist-șef al unei bănci centrale, Florin Cîțu a obținut primul mandat de senator în 2016.

Micii latifundiari de la partide

Parlamentarii PSD domină topul deținătorilor de terenuri din Parlament, cei de la PNL abia făcându-și loc în primii 10. Totuși, în fiecare partid există parlamentari care dețin suprafețe semnificative de teren.

La ALDE, cel mai avut la acest capitol este deputatul Adrian Mocanu, cu 236.000 de metri pătrați. Mocanu se află la al treilea mandat de parlamentar: primele două pe listele PSD, al treilea început la PMP și continuat la ALDE. Mocanu este fiul fostului președinte al Consiliului Județean Buzău, Victor Mocanu, condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare pentru fapte de corupție, în primă instanță. Mocanu este acuzat în „dosarul Maternitatea” de abuz în serviciu, după ce ar fi încheiat contracte ilegale cu o firmă de echipamente medicale și a inaugurat maternitatea din Buzău, fără ca aceasta să fie funcțională.

Al doilea latifundiar de la ALDE este senatorul de Brăila Mihai Ruse, care deține peste 122.000 de metri pătrați de terenuri. El a fost condamnat în primă instanță la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, după ce a arendat și s-ar fi împroprietărit ilegal cu 35 de hectare de teren în comuna brăileană Măxineni, al cărei primar a fost în perioada 1996-2012.

La PMP, cel mai important proprietar de terenuri este deputatul Corneliu Bichineț, cu aproape 290.000 de metri pătrați. Politician cu vechime în județul Vaslui, Bichineț a fost senator PRM între 2000 și 2004, apoi a trecut la PDL. El a condus Consiliul Județean Vaslui.

Senatorul Gabi Ionașcu, fostul primar al Sloboziei, este al doilea mare latifundiar al PMP, cu peste 167.000 de metri pătrați de teren, pe care îi deține împreună cu soția.

Dintre partide, USR stă cel mai slab la capitolul terenuri. Totuși, fostul ministru al Culturii, senatorul Vlad Alexandrescu, deține aproape 212.000 metri pătrați, moștenire în comuna Hălăucești din județul Iași.

Senatorul USR Cristian Ghica deține și el peste 113.000 de metri pătrați. Cea mai mare parte a terenurilor sale agricole sunt deținute în satul Dobra din județul Dâmbovița, fiind achiziționate de Ghica în anul 2008. El mai deține teren în Buftea, dar și în București.

ERATĂ: ​Dintr-o regretabilă eroare și din cauza coincidenței de nume a două firme, în versiunea inițială a acestui articol apărea informația eronată că senatorul USR Cristian Ghica a fost directorul firmei Semnal Media SRL, din Alexandria, Teleorman, deținută de directorul Tel Drum, Petre Pitiș și care opera postul de radio teleormănean Semnal M. În realitate, Ghica a condus firma Semnal Media SRL din București, fără nicio legătură cu firma din Teleorman.

„În articol s-a strecurat o eroare legată de activitatea mea profesională anterioară obținerii mandatului de senator. Mai precis, în articol se spune eronat că aș fi fost director la societatea Semnal M din Teleorman, societate la care ar fi fost asociat un apropiat al lui Liviu Dragnea. Adevărul, așa cum apare și în declarațiile mele de avere și interese de pe pagina Senatului este următorul: am fost director al societății comerciale Semnal Media SRL din București (nu al Semnal M din Teleorman). Nu am avut niciodată vreo legătură de afaceri, profesională sau personală cu Liviu Dragnea, cu Petre Pitiș sau cu vreunul dintre apropiații acestora”, arată senatorul USR Cristian Ghica, într-un punct de vedere transmis redacției Europa Liberă.

La UDMR, deputata Rozalia Biro este cel mai important proprietar de terenuri, cu aproape 374.000 de metri pătrați, pe care îi deține împreună cu soțul. Aflată la al doilea mandat de parlamentar, Biro a fost viceprimar al Oradei timp de 11 ani. Ea a fost anchetată de DNA pentru abuz în serviciu, după ce Agenția Națională de Integritate a constatat un conflict de interese din vremea mandatului său la Primăria Oradea. Ea era acuzată că a semnat închirierea unei clădiri municipale către o fundație din conducerea căreia făcea și ea parte. Procurorii au închis dosarul.​

Topul caselor din Parlament

Parlamentarii dețin împreună sau cu soții aproape 760 de case și apartamente. În medie, fiecărui parlamentar îi revin aproape două locuințe. Primii zece deținători ai celor mai multe locuințe din Parlament sunt răspândiți în diverse partide.

1. Mircea Cazan – PNL. 10 locuințe

Președintele PNL Sibiu, senatorul Mircea Cazan, deține împreună cu soția și părinții săi nu mai puțin de 9 case și o garsonieră, în Sibiu. Cazan a condus Societatea Națională de Radiocomunicații în perioada guvernului Tăriceanu și a absolvit cursuri ale Colegiului Național de Apărare și ale Academiei SRI. Se află la al treilea mandat de parlamentar.

2. Alexandru Andrei – PSD. 7 locuințe

Vicepreședintele PSD Giurgiu are 6 apartamente în orașul de pe malul Dunării, pe numele său sau împreună cu soția, plus o casă moștenită într-o comună din Călărași. Soția sa mai deține doar pe numele ei un apartament, tot în Giurgiu. Înainte să ajungă deputat, Andrei a fost numit șef la OSIM, de guvernul Victor Ponta.

3. Călin Popescu Tăriceanu – ALDE. 7 locuințe

Președintele Senatului și lider al ALDE deține apartamente în București, dintre care unul este donat către fiul său cu Ioana Valmar. De asemenea, Tăriceanu are o casă în Cioflinceni, Snagov. Fostul premier a fost achitat în primă instanță de acuzația de mărturie mincinoasă, în dosarul „Ferma Băneasa”. În noiembrie 2018, procurorii DNA au cerut avizul Senatului pentru a-l urmări penal pe Tăriceanu într-un nou dosar penal, legat de o presupusă mită de 10% dintr-un contract cu licențele Microsoft.

4. Robert Turcescu – PMP. 6 locuințe

Deputatul deține pe numele său 4 apartamente și o casă în București, precum și un apartament în Pitești. Fost jurnalist și realizator de emisiuni, Turcescu a dat jurnalismul pe politică, după ce a recunoscut că a lucrat în paralel atât ca jurnalist, cât și ca ofițer „acoperit” al Direcției de Informații a Armatei. Turcescu primise gradul de locotenent-colonel de la ministrul Apărării Gabriel Oprea, pe vremea când acesta se afla în bune relații politice cu președintele Traian Băsescu. Ulterior, gradul militar primit peste mână i-a fost retras.

5. Vasile Ilea – PSD. 6 locuințe

Senatorul PSD deține 3 case și 3 apartamente în Cluj, împreună cu soția. Consilier județean la Cluj, Ilea a renunțat la mandat după ce a fost ales în 2016 parlamentar.

6. Ana Birchall – PSD. 5 locuințe

Vicepremierul pe probleme de parteneriate strategice ale României deține, împreună cu soțul ei, Martyn Birchall, un apartament în București, o casă de vacanță în Dorna Arini, județul Suceava, precum și o casă în New Haven, SUA, și un apartament la New York. Doar pe numele său se mai află și un alt apartament din București. Birchall precizează că cele două proprietăți din SUA reprezintă „investiții” pentru fiul minor, Andrew. Birchall a profesat ca avocat în SUA, la începutul anilor 2000, apoi a devenit consiliera ministrului de Externe Mircea Geoană. Cariera sa politică a evoluat, ajungând vicepreședinte PSD.

7. Emanoil Savin – PSD. 5 locuințe

Fost primar în Bușteni timp de 12 ani, Savin a renunțat la al patrulea mandat e primar după ce a câștigat un loc de senator PSD în 2016. Casele din Bușteni ale familiei Savin, precum și un apartament, sunt pe numele soției sale. Una dintre case are 822 de metri pătrați și o valoare declarată de aproximativ 370.000 de euro. Savin mai deține împreună cu soția un apartament în Bușteni și un apartament pe nume personale, în Ploiești. Milionar în euro, conform topurilor realizate de publicații economice, Emanoil Savin a fost implicat în mai multe afaceri imobiliare și deține hotelul Alexandros și fostul hotel Palace din Bușteni.

8. Ion Rotaru – PSD. 5 locuințe

Senatorul deține, împreună cu soția, patru case și un apartament în municipiul Brăila. Rotaru se află la al treilea mandat de parlamentar, anterior fiind pentru 7 ani consilier județean PSD la Brăila.

9. Alexandru Bălănescu – PSD. 5 locuințe

Deputatul deține trei case în comuna Devesel, de pe malul Dunării, precum și un apartament și o casă în Drobeta Turnu Severin. Fost procuror și avocat în perioada comunistă, Bălănescu a profesat ca avocat și după 1989, ajungând decanul baroului Mehedinți. Timp de 12 ani a fost consilier județean PSD la Mehedinți. Fiul său, tot avocat, a fost condamnat cu suspendare într-un dosar de corupție.

10. Vass Levente – UDMR. 5 locuințe

Deputatul deține împreună cu soția 5 case în Târgu Mureș și Sângeorgiu de Mureș. De profesie medic urolog, Vass Levente a fost consilier personal al miniștrilor Sănătății din UDMR, Cseke Attila și Ritli Ladislau.

În următoarele zile, vom publica noi episoade ale analizei Europei Libere pe declarațiile de avere ale Parlamentului, în ansamblul său.

XS
SM
MD
LG