Linkuri accesibilitate

Austria evită să ofere un termen la care România poate intra „deplin” în Schengen


Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, spune că mai întâi trebuie văzut cum funcționează integrarea maritimă și aeriană în Schengen a României și Bulgariei, începând cu 31 martie.
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, spune că mai întâi trebuie văzut cum funcționează integrarea maritimă și aeriană în Schengen a României și Bulgariei, începând cu 31 martie.

Ministrul de Interne din Austria, Gerhard Karner, a declarat luni că întâi trebuie pus în aplicare compromisul prin care România și Bulgaria vor adera maritim și aerian la Schengen din 31 martie și abia apoi discutat despre un orizont de timp legat și de aderarea terestră.

Prezent, luni, la reuniunea miniştrilor de Interne şi de Justiţie din Uniunea Eurpeană (UE), Gerhard Karner a răspuns unor întrebări ale jurnaliștilor cu privire la șansele ca Austria să își schimbe poziția de veto în privința aderării „depline” - adică și terestru - a celor două țări la spațiul Schengen.

Asta în condițiile în care de la 31 martie România și Bulgaria vor fi admise în Schengen maritim și aerian, conform unei decizii a Consiliului UE de la finalul anului trecut.

„Am avut un dialog foarte deschis şi intens la începutul anului şi am ajuns la un compromis care va intra în vigoare la sfârşitul acestei luni, mai exact la sfârşitul lui martie, aşa-numitul Schengen maritim şi Schengen aerian”, a declarat luni la Bruxelles ministrul austriac de Interne, Gerhard Kerner, citat de News.ro.

El a dat de înțeles că Austria nu a luat încă o decizie cu privire la ridicarea restricțiilor cu privire la controalele la granițe și pe cale terestră.

„Cred că este foarte important să punem în primul rând în aplicare acest compromis, să facem acest pas şi să ne gândim la următorul pas după aceea”, a mai spus ministrul de Interne austriac.

„Orice altceva este contraproductiv”, a adăugat Gerhard Karner. „Cred că este greşit să speculăm cu privire la efectuarea următorului pas înainte de a fi făcut primul pas.”

Întrebările i-au fost adresate de jurnaliștii de la Bruxelles și în contextul nemulțumirilor pe are le au unele companii austriece legate de „blocada” de la granițele terestre cu România și Bulgaria, cu impact asupra operațiunilor lor, mai notează agenția de presă.

„Ar trebui să ne uităm cum funcţionează (compromisul - n.r.) şi apoi sunt posibili următorii paşi. A face al doilea sau chiar al treilea pas înainte de primul este complet greşit şi contraproductiv şi, uneori, duce la faptul că oamenii nu sunt mulţumiţi de modul în care funcţionează mecanismul”, a detaliat ministrul austriac.

La rândul său, premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat luni seară, la un post de televiziune, că România și Bulgaria vor adera până la finalul anului și terestru la Schengen.

„România peste o lună de zile va intra aerian şi maritim (în Spaţiul Schengen - n.r.). Normal că va trebui o atenţie şi mai mare, vor fi provocări mai mari, fiind la început. Eu vă garantez că până la sfârşitul anului acesta, România va intra în Schengen terestru”, a spus premierul Marcel Ciolacu la Antena 3.

Amintim, după 31 martie, experți europeni, inclusiv austrieci, vor verifica cum fac față România și Bulgaria ca noi membre Schengen, parțial.

Tot luni, ministrul român al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a subliniat că România și Bulgaria pot aduce mai multă stabilitate și întărire zonei Schengen și că nu este echitabil ca acestea să aibă parte doar de o integrare parțială.

„România va consolida spaţiul Schengen şi nu este deloc corect să avem în continuare doar o integrare parţială în acest spaţiu european de liberă circulaţie, a declarat” Cătălin Predoiu, la Bruxelles.

El a subliniat importanța deciziei de intrare Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, dar consideră că procesul trebuie continuat chiar în acest an.

„Vom lucra în acest sens cu colegii şi prietenii noştri din Austria, din alte state membre. Suntem pregătiţi să cooperăm în ceea ce priveşte protecţia frontierelor, migraţia ilegală, şi de asemenea, cooperarea poliţienească”, a spus Cătălin Predoiu.

Europa Liberă a scris luni, 4 martie că UE pune la dispoziția țărilor membre un pachet financiar de aproximativ 85 de milioane de euro pentru securizarea granițelor externe, iar România și Bulgaria pot accesa fonduri suplimentare pentru dotarea granițelor de la limitele blocului comunitar.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG