Linkuri accesibilitate

Autoritatea Electorală din Kosovo interzice un partid etnic sârbesc, la alegeri


În imagine, un alegător din Pristina, Kosovo, își depune buletinul de vot într-o urnă de votare. Fotografie cu caracter ilustrativ.
În imagine, un alegător din Pristina, Kosovo, își depune buletinul de vot într-o urnă de votare. Fotografie cu caracter ilustrativ.

Comisia Electorală Centrală (CEC) din Kosovo a decis să nu certifice principalul partid de etnie sârbească, împiedicându-l efectiv să concureze la alegerile parlamentare programate în 9 februarie 2025, potrivit serviciului din Kosovo al Europei Libere.

CEC a transmis că principalul motiv pentru care a refuzat să certifice formațiunea „Lista Sârbă” (LS) a fost poziția naționalistă și legăturile strânse cu Serbia.

Unii membri ai comisiei au remarcat că liderul Listei Sârbe, Zlatan Elek, nu s-a referit niciodată la Kosovo ca fiind independent și continuă să-l numească provincia autonomă Kosovo a Serbiei.

CEC a mai spus că LS are legături strânse cu președintele sârb Aleksandar Vučić și cu alți lideri sârbi care refuză, de asemenea, să recunoască independența Kosovo.

Nu a existat nicio reacție imediată din partea formațiunii Lista Sârbă.

Decizia Comisiei electorale ar putea agrava și mai mult legăturile deja tensionate dintre Kosovo și Serbia, în ciuda eforturilor internaționale de a le normaliza.

Alegerile parlamentare din 9 februarie 2025 vor fi un test cheie pentru premierul kosovar Albin Kurti, al cărui partid a ajuns la putere în 2021.

Vučić a susținut pe 23 decembrie că Kurti încearcă să „elimine singurul adversar” la alegeri. De asemenea, el l-a acuzat pe Kurti și aliații săi că au încercat să expulzeze poporul sârb din zonele de sud ale Kosovo.

Vučić a spus că a vorbit și cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov despre ceea ce liderul sârb a considerat ca fiind încălcări ale dreptului internațional de către Pristina.

Doar președintele CEC, Kreshnik Radoniqi, a votat pentru certificarea Listei Sârbe. Doi membri din partea partidului de guvernământ „Mișcarea de autodeterminare”, au votat împotrivă, în timp ce ceilalți s-au abținut.

Analistul politic Albert Krasniqi de la ONG Demokraci+ a declarat pentru RFE/RL că decizia face parte din campania preelectorală condusă de „Mișcarea de autodeterminare” a lui Kurti.

El a spus că Lista Sârbă va contesta decizia la Compania pentru Reclamații Electorale și Apeluri (ECAP) și esteimează că va reuși să anuleze decizia.

„Tot acest zgomot va dura cel mult patru zile și sunt sigur că ECAP va anula această decizie a CEC și va obliga CEC să certifice Lista Sârbă”, a spus Krasniqi.

Eugen Cakolli, de la Institutul Democrat din Kosovo, a declarat pentru RFE/RL că CEC a devenit din nou „parte a [retoricii] politice, luând o decizie cu încălcarea legii și a altor reglementări în vigoare”.

El a mai spus că Lista Sârbă va face recurs, iar ECAP va anula decizia.

Kosovo și-a proclamat independența față de Serbia în 2008. Belgradul încă consideră Kosovo o provincie a Serbiei și are o influență majoră asupra minorității etnice sârbe care trăiește acolo.

Cu informații de la Associated Press (AP)

XS
SM
MD
LG