Autoritățile vor decide săptămâna viitoare, în raport de evoluția epidemiologică, dacă după 15 mai se va prelungi starea de urgență sau dacă, eventual, va fi instituită stare de alertă.
Anunțul a fost făcut de președintele Klaus Iohannis într-o conferință de presă de două ore, prima de la decretarea stării de urgență cu presa în aceeași încăpere.
„În 15 mai va fi ceva, de la 1 iunie, dacă totul merge bine, atenție, încă ceva, din 15 iunie încă ceva, din 30 iunie sau 1 iulie încă ceva și întotdeauna cu ochii pe statistică. Dacă după o măsură crește dintr-o dată numărul de bolnavi, măsura se ia înapoi, nu avem ce face. Deci trebuie să fim foarte, foarte atenți”, a spus președintele Iohannis.
Întrebat dacă după 15 mai ar putea fi institută starea de alertă, Iohannis a spus că, cel mai probabil, săptămâna viitoare va fi luată o decizie dacă se va continua cu starea de urgență sau cu o „variantă alternativă”.
„Discutăm de două săptămâni aceste variante. Decizia nu o vom lua mâine, pentru că vrem să urmărim evoluția situației. Decizia privind prelungirea stării de urgență sau instituirii stării de alertă o vom lua probabil săptămâna viitoare. Pot să vă spun că legislația secundară aferentă variantei în care nu prelungim starea de urgență e aproape finalizată. Am vrut să fim pregătiți din timp pentru ambele variante, ca să nu mai fim în situația de la începutul epidemiei. Vreau să avem legislația clară, rezervele necesare, iar în toamnă să avem rezervele suficiente pentru un al doilea val sau pentru o altă boală.a mai spus președintele”, a mai spus președintele.
Potrivit legii, starea de alertă „se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acțiuni și măsuri de prevenire, avertizare a populației, limitare și înlăturare a consecințelor situației de urgență”.
Conform OUG nr. 21/2004, pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor articolului 53 din Constituţia României, republicată, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia.
Starea de alertă nu trebuie aprobată de parlament. Ea se aprobă prin hotărâre, de către CNSSU, cu avizul premierului.
Citește și: