Acordul cu privire la împrumut a fost semnat deja de reprezentanții Guvernului și cei ai BEI în luna iunie, însă nu acoperă cheltuielile cu TVA și nici cele pentru exproprieri.
Proiectul de lege se află pe masa ședinței de Guvern de joi și va asigura o parte din co-finanțarea statului român pentru derularea proiectului.
Autostrada A7 este cea mai mare investiție rutieră cu bani din PNRR - 1,95 miliarde de euro - din componenta de fonduri rambursabile a programului cadru; mai exact, banii sunt acordați sunt acordați sub formă de împrumut, la dobânzi reduse.
Doar proiectele feroviare din PNRR sunt finanțare din programul de granturi.
Valoare totală a autostrăzii A 7 este de 6,7 miliarde de euro, cu TVA inclus.
„Obiectivul principal al Proiectului este reprezentat de construcția unei autostrăzi cu o lungime de 319 km, profil 2x2 benzi de circulație, între Ploiești si Pașcani”, se menționează în expunerea de motive a proiectului de lege.
„Pentru facilitarea implementării, proiectul a fost divizat în 4 sectiuni, după cum urmează: - Ploiești – Buzău, cu o lungime de 63,25 km; Buzău - Focșani, cu o lungime de 82,44 km; Focșani - Bacău, cu o lungime de 95,9 km; - Bacău – Pașcani, cu o lungime de 77,39 km.
Loturi problematice pe Buzău - Ploiești
Termenul de finalizare al întregii autostrăzi este păstrat pentru 2025 în expunerea de motive a documentului, chiar dacă pe unele porțiuni lucrările întâmpină probleme.
Jaloanele din PNRR prevăd semnarea contractelor pentru totalitatea lucrărilor, respectiv finalizarea a 50% dintre acestea, arată pe de altă parte documentul.
Traseul autostrăzii a fost împărțit în 13 tronsoane, 12 fiind adjudecate deja prin licitație. Zece dintre porțiunile autostrăzii sunt construite de către UMB, compania omului de afaceri Dorinl Umbrărescu.
În luna iunie, pe toate porțiunile de autostradă stadiul fizic al lucrărilor era sub 20%.
Cele mai mari provocări cu privire la proceduri și respectarea graficului de lucrări sunt pe porțiunea de autostradă Buzău-Ploiești, împărțită în 3 loturi.
Pe lotul 3 Pietroasele - Buzău a început în 2021 o adevărată telenovelă, cu licitații atribuite și contestate în mai multe rânduri. Ultimele oferte sunt acum în re-evaluare, urmând să fie anunțat un câștigător.
Pe lotul 2 Pietroasele - Mizil (28 km, antreprenor Coni) și lotul 1 Mizil -Dumbrava (21 km, antreprenor Pizzarotti) se anunță cele mai mari dificultăți, lucru semnalat atât de asociația Pro Infrastructura, cât și de reprezentanții Companiei de Autostrăzi.
Pe lotul 1 stadiul fizic afișat pe site-ul CNAIR este de 16%, în timp ce pe lotul 2 este de 18%, cu doar 2% mai mult față de iunie.