Linkuri accesibilitate

Guvernul aprobă împrumutul de 600 de milioane de euro de la BEI pentru Autostrada Moldovei, finanțată prin PNRR


Imagine de pe lotul 2 al porțiunii de autostradă Ploiești-Buzău de pe A7.

Guvernul împrumută 600 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI), pentru construcția autostrăzii A7 Ploiești - Pașcani, finanțată cu 1,95 miliarde de euro și din PNRR.

Acordul cu privire la împrumut a fost semnat deja de reprezentanții Guvernului și cei ai BEI în luna iunie, însă nu acoperă cheltuielile cu TVA și nici cele pentru exproprieri.

Proiectul de lege se află pe masa ședinței de Guvern de joi și va asigura o parte din co-finanțarea statului român pentru derularea proiectului.

Autostrada A7 este cea mai mare investiție rutieră cu bani din PNRR - 1,95 miliarde de euro - din componenta de fonduri rambursabile a programului cadru; mai exact, banii sunt acordați sunt acordați sub formă de împrumut, la dobânzi reduse.

Doar proiectele feroviare din PNRR sunt finanțare din programul de granturi.

Valoare totală a autostrăzii A 7 este de 6,7 miliarde de euro, cu TVA inclus.

„Obiectivul principal al Proiectului este reprezentat de construcția unei autostrăzi cu o lungime de 319 km, profil 2x2 benzi de circulație, între Ploiești si Pașcani”, se menționează în expunerea de motive a proiectului de lege.

„Pentru facilitarea implementării, proiectul a fost divizat în 4 sectiuni, după cum urmează: - Ploiești – Buzău, cu o lungime de 63,25 km; Buzău - Focșani, cu o lungime de 82,44 km; Focșani - Bacău, cu o lungime de 95,9 km; - Bacău – Pașcani, cu o lungime de 77,39 km.

Loturi problematice pe Buzău - Ploiești

Termenul de finalizare al întregii autostrăzi este păstrat pentru 2025 în expunerea de motive a documentului, chiar dacă pe unele porțiuni lucrările întâmpină probleme.

Jaloanele din PNRR prevăd semnarea contractelor pentru totalitatea lucrărilor, respectiv finalizarea a 50% dintre acestea, arată pe de altă parte documentul.

Traseul autostrăzii a fost împărțit în 13 tronsoane, 12 fiind adjudecate deja prin licitație. Zece dintre porțiunile autostrăzii sunt construite de către UMB, compania omului de afaceri Dorinl Umbrărescu.

În luna iunie, pe toate porțiunile de autostradă stadiul fizic al lucrărilor era sub 20%.

Cele mai mari provocări cu privire la proceduri și respectarea graficului de lucrări sunt pe porțiunea de autostradă Buzău-Ploiești, împărțită în 3 loturi.

Pe lotul 3 Pietroasele - Buzău a început în 2021 o adevărată telenovelă, cu licitații atribuite și contestate în mai multe rânduri. Ultimele oferte sunt acum în re-evaluare, urmând să fie anunțat un câștigător.

Pe lotul 2 Pietroasele - Mizil (28 km, antreprenor Coni) și lotul 1 Mizil -Dumbrava (21 km, antreprenor Pizzarotti) se anunță cele mai mari dificultăți, lucru semnalat atât de asociația Pro Infrastructura, cât și de reprezentanții Companiei de Autostrăzi.

Pe lotul 1 stadiul fizic afișat pe site-ul CNAIR este de 16%, în timp ce pe lotul 2 este de 18%, cu doar 2% mai mult față de iunie.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG