Linkuri accesibilitate

Un oficial NATO îndeamnă aliații să se pregătească pentru neprevăzut


Șeful Comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer, la întâlnirea șefilor de stat major de la sediul Alianței din Bruxelles, Belgia, 17 ianuarie 2024.
Șeful Comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer, la întâlnirea șefilor de stat major de la sediul Alianței din Bruxelles, Belgia, 17 ianuarie 2024.

Ucraina este blocată într-o bătălie existențială pentru supraviețuire, după aproape doi ani de război cu Rusia, iar armatele și liderii politici occidentali trebuie să schimbe drastic modul în care o ajută să lupte cu forțele invadatoare, spune șeful Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer.

„Plăcile tectonice ale puterii se deplasează. Prin urmare, ne confruntăm cu cea mai periculoasă lume din ultimele decenii”, a spus miercuri amiralul Rob Bauer, șeful Comitetului militar al NATO, cea mai înaltă autoritate militară a Alianței.

„NATO a intrat într-o nouă eră a apărării colective. Împreună, apărăm mult mai mult decât siguranța fizică a celor 1 miliard de oameni și a celor 31 - în curând 32 - de națiuni ale noastre. Apărăm libertatea și democrația”, a adăugat înaltul oficial al NATO la sediul din Bruxelles.

De asemenea, înaltul oficial militar al Alianței a subliniat că în spatele rațiunii președintelui Vladimir Putin pentru război se află teama de democrație, într-un an marcat de alegeri în foarte multe țări.

„Acest război nu a fost niciodată legat de vreo amenințare reală la adresa securității Rusiei venită din partea Ucrainei sau a NATO. Acest război este despre faptul că Rusia se teme de ceva mult mai puternic decât orice armă fizică de pe pământ: democrația. Dacă oamenii din Ucraina pot avea drepturi democratice, atunci și oamenii din Rusia le vor râvni în curând”, a afirmat amiralul Rob Bauer.

El a făcut apel pentru deblocarea fondurilor și sprijinirea în continuare a țării invadate de Rusia.

„Astăzi (miercuri) este a 693-a zi a ceea ce Rusia credea că va fi un război de trei zile. Ucraina va avea sprijinul nostru în fiecare zi care va urma, pentru că rezultatul acestui război va determina soarta lumii”, a spus el.

„Avem nevoie ca actorii publici și privați să își schimbe mentalitatea de la o eră în care totul era planificabil, previzibil, controlabil și axat pe eficiență la o eră în care orice se poate întâmpla în orice moment. O eră în care trebuie să ne așteptăm la neașteptat”, a avertizat oficialul NATO.

Șefii de stat major ai țărilor NATO s-au întâlnit miercuri la sediul principal pentru două zile de discuții cu privire la consolidarea apărării Alianței.

Este de așteptat ca militarii de rang înalt ai NATO să detalieze planurile pentru ceea ce vor fi cele mai mari exerciții militare din Europa de la Războiul Rece încoace.

Jocurile de război „Steadfast Defender 24” sunt concepute ca o nouă demonstrație de forță din partea NATO și a angajamentului său de a apăra toate națiunile aliate de eventuale atacuri.

„Acestea sunt cele mai cuprinzătoare planuri de apărare pe care le-a avut NATO de la sfârșitul Războiului Rece. Niciodată până acum planurile de apărare ale NATO și cele naționale nu au fost atât de strâns legate între ele”, a spus amiralul Bauer.

Știre scrisă cu sprijinul relatării Associated Press.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG