Protestatarii s-au luptat cu polițiștii ruși la temperaturi sub -20 de grade Celsius după ce un tribunal l-a condamnat la patru ani de închisoare pentru „incitare la ură” pe un activist care a criticat invazia rusească din Ucraina.
Conflictul a avut loc după ce un tribunal l-a condamnat pe un activist și militant pentru protecția limbii bașchire, Fail Alsînov, la patru ani de închisoare pentru „incitare la ură”.
Alsînov a fost amendat anul trecut pentru că a criticat invazia rusească în Ucraina, spunând că nu este în interesul Bașcortostanului, relatează The Guardian.
Potrivit presei locale, el a spus despre ofensiva rusească în Ucraina că „nu este războiul nostru”.
Protestatarii s-au luptat cu polițiștii ruși la temperaturi sub -20 de grade Celsius, arată imaginile de pe rețelele de socializare.
Unele imagini arată polițiști ruși care rețin un bărbat întins la pământ, relatează AFP.
Ulterior, poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a-i împrăștia pe protestatari, potrivit OVD-Info, care monitorizează protestele din Rusia.
Videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare arată bărbați care își spală ochii cu apă la temperaturi de îngheț.
Cazul lui Alsînov a stârnit proteste încă de la începutul săptămânii, când câteva sute de bărbați au ieșit în stradă ca să protesteze împotriva condamnării sale.
Ministerul de Interne a declarat că a deschis un dosar penal pentru „revoltă în masă” de miercuri, infracțiune pentru care pedeapsa minimă este de 15 ani de închisoare.
Alsînov a fost acuzat că a făcut un comentariu rasist într-un discurs la o ședință a consiliului satului. El a spus că, de fapt, cuvintele lui au fost traduse greșit din bașkiră.
Sota, o instituție online independentă de stat și care publică mai ales în aplicația de mesagerie Telegram, a arătat un videoclip cu Alsînov încătușat în sala de judecată după verdictul de miercuri.
El a spus: „Nu îmi recunosc vina. Am luptat mereu pentru dreptate, pentru națiunea mea, pentru republica mea.”
El a anunțat că va face recurs împotriva deciziei.
Potrivit Sota, ciocnirile între poliție și protestatari au început când aceștia au ocupat clădirea instanței ca să împiedice ridicarea lui Alsînov. Anticipând reacția publică, poliția a avertizat înainte ca instanța să se pronunțe ca oamenii să nu participe la „adunări publice ilegale”.
Șeful Ministerului de Interne local, Rafail Divaiev i-a îndemnat miercuri pe demonstranți să se retragă.
„Revoltele în masă amenință securitatea națională a țării noastre, prin urmare pedeapsa din acest articol este destul de gravă”, a spus Divaiev, citat de agenția de presă de stat RIA Novosti.
Protestele sunt unele dintre cele mai mari demonstrații ale țării de când Rusia a trimis trupe în Ucraina și a escaladat o represiune de un deceniu împotriva opoziției față de Kremlin.