Linkuri accesibilitate

Avertismentele lui Mugur Isărescu : Creșteri semnificative de prețuri în acest an


Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Guvernatorul Băncii Naționale a României a atras atenția că o creștere accelerate a prețurilor în acest an va duce inflația la 4,2% în decembrie 2019, cu 1,2% mai mult decât estimase anterior Banca Centrală.

„Într-un an electoral care nu se anunță unul foarte liniștit, încercăm să ținem lucrurile sub control. Nu vrem, de dragul unei cifre, să sugrumăm creșterea economică”, a spus guvernatorul BNR, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflației.

Mugur Isărescu a mai explicat că BNR estimează o rată a inflației în scădere, până la 3,3% pentru finele anului viitor, însă și această cifră este pește țina de inflație a BNR, stabilită la plus/minus 2,5%.

Cea mai pesimistă prognoză a băncilor comerciale indica o rată a inflației de 3,8%.

Creșterea ratei inflației a fost determinată, în principal, de scumpirea semnificativă a legumelor. „Pe plan local, recolta a fost afectată de seceta din intervalul august-octombrie 2018, care a generat deficite de ofertă în cazul cartofilor și al altor legume și importuri peste mediile sezoniere în lunile de iarnă”, potrivit raportului BNR. Fiindcă acest fenomen s-a produs într-un moment de depreciere a monedei locale față de euro, dar și pe fondul creșterii generalizate a prețurilor legumelor în statele membre UE, prețurile la nivel local pentru aceste produse au avut, luna martie, cea mai mare creștere din ultimii șapte ani: 35%.

Scumpiri au mai fost înregistrate și la produsele din tutun, datorită majorării accizei, dar și la combustibili (aproape 4% cumulat), în contextul creșterii accizei, a prețului țițeiului încă de la începutul anului și deprecierii leului în raport cu dolarul.

„Prognoza noastră nu este aici extrem de favorabilă, sunt doi ani electorali. Nu asistăm la o evoluţie, o creştere foarte mare a execesului de cerere, dar totuşi diminuarea nu apare, cel puţin din calculele noastre. Costurile unitare cu forţa de muncă împing preţurile în sus, iar pe de altă parte, există pericolul pierderii de competitivitate, produsele noastre devin mai scumpe, și nu ne îngrijorează atât de mult pierderea unor piețe externe, ci faptul că pierdem cote din piața internă, inclusiv pe astfel de segmente. Fiind o țară cu potențial agricol ar trebui să câștigăm, nu să pierdem”, a mai spus Mugur Isărescu.

Evoluția inflației a mai fost influențată și de creșterea veniturilor salariale, deprecierea moderată a monedei naționale în raport cu principelele modede -euro și dolar.

Guvernatorul BNR a spus că există și posibilitatea unei noi reviziuni, în scădere, la următoarele rapoarte, în cazul unui an agricol bun sau în cazul unei scăderi a prețului petrolului.

Creșterea economică este bazată în principal pe consum „pe care economia nu poate să o ducă”, iar mesajul BNR către Guvern a rămas același: „mai mult la investiţii, ceva mai puţin la consum, mai ales către investiţii publice”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG