Linkuri accesibilitate

Avertismentul managerului Beatrice Mahler: pacienții ajung în stare gravă la ATI direct de acasă


Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală, a atras atenția duminică asupra unui comportament al bolnavilor de Covid care le pune viața în pericol și care pune presiune foarte mare pe secțiile de terapie intensivă.

„E un număr mare de teste pozitive și un număr mare de pacienți care se adresează spitalelor, în condițiile în care, din punctul meu de vedere, numărul de pacienți care au simptomatologie și care sunt la domiciliu încă netestați este mare. Tot mai mulți pacienți ajung cu forme severe de pneumonie care necesită internare și nu au testare efectuată. În jurul lor au alte persoane pozitive, simptomatice, dar care nu sună nici măcar medicul de familie și nici DSP pentru a solicita testare sau 112. Este o situație care a început să fie prezentă în ultimele zile sau pe care eu am constatat-o la Institutul “Marius Nasta” ca fiind prezentă sau din ce în ce mai frecventă.”

Mahler spune că tot mai mulți pacienți ajung la terapie intensivă direct de acasă, cu forme severe de pneumonie, fără să mai fie testați pentru Covid-19, pentru că amână internarea până când boala se agravează și că apelează la medicul de familie sau la serviciul 112 abia când nu mai pot respira punându-i astfel în pericol și pe cei din jur.

Pacienți cu forme severe de afectare care ajung în Institut cu saturații de 50-60%, veniți direct de la domiciliu, netestați și care nu se reușește compensarea stării lor de insuficiență respiratorie și necesită internarea în terapie intensivă. Nu înțeleg de ce aceste persoane așteaptă să se vindece la domiciliu atunci când văd că starea lor de sănătate nu e bună și nu apelează la medicul de familie sau la serviciul 112, decât într-un moment în care riscul pentru viața lor este major”, spune managerul de spital.

Ea a dorit să înlăture temerile oamenilor că în spital nu ar fi tratați cum se cuvine și a dat asigurări că, deși există o problemă a locurilor în spitale, întotdeauna se găsesc soluții pentru ca „undeva în România” să poată fi găsit un pat pentru fiecare pacient.

„Ce este important – atunci când ajung în spital, primesc oxigen, asta este primul gest pe care trebuie să-l facem atunci când pacientul ajunge”, a afirmat Mahler, la Digi24.

România a depășit duminică 10.000 de decese provocate de Covid-19, numărul de pacienți internați la ATI menținându-se foarte ridicat - 1.174, doar în ultimele 24 de ore. 131 de pacienți au murit în același interval de timp.

XS
SM
MD
LG