Linkuri accesibilitate

Avertismentul premierului Cîțu după vizita la Matei Balș. „Salariile mari trebuie justificate”


Florin Cîțu a vizitat spitalul Matei Balș, 30 ianuarie 2021
Florin Cîțu a vizitat spitalul Matei Balș, 30 ianuarie 2021

Florin Cîțu a vizitat astăzi Institutul „Matei Balș” la o zi după tragedia în care și-au pierdut viața cinci persoane.

Premierul susține că vinovații vor plăti consecințele, dar că salariile mari ale bugetarilor trebuie să fie justificate.

Spre deosebire de președintele Klaus Iohannis, care a ținut o scurtă declarație de presă, mesajul lui Florin Cîțu a venit prin intermediul unei postări pe Facebook. El nu a dorit să ofere o declarație, deși avea această posibilitate.

Florin Cîțu susține că principala sa grijă a fost să se asigure că celor care anchetează incendiul nu le lipsește nimic și că „nu va exista pauză în această anchetă”. Premierul a discutat cu managerul institutului, Maria Nițescu, dar și cu doctorul Apostolescu, cel care era de gardă în noaptea tragediei.

Salariile mari din sectorul public, comparativ cu sectorul privat, trebuie justificate de un mod de lucru profesionist. Indiferent de domeniul de activitate. Și vă promit: vinovații vor suporta consecințele, indiferent de funcția pe care o au. Nimeni nu este mai presus de lege, iar în mandatul meu se va și materializa acest principiu”, au fost cele două mesaje lansate de premierul Cîțu.

Premierul Florin Cîțu la Institutul Matei Balș
Premierul Florin Cîțu la Institutul Matei Balș

Nu este prima ocazia cu care prim-ministrul lansează în spațiul public mesaje-avertisment despre salariile bugetarilor. În contextul realizării bugetului pentru 2021, Florin Cîțu a vorbit despre o posibilă tăiere a sporurilor, iar creșterea veniturilor să fie decisă de performanța realizată în sectorul bugetar, nu în Parlament.

„Mai sunt foarte multe lucruri de făcut în spitalele noastre. Iar pentru mine este foarte clar că expresia “merge și așa” trebuie să dispară din mentalitatea care se reflectă în modul de lucru din instituțiile statului. Este nevoie de criterii de performanță urgent și le voi introduce”, a completat premierul.

Klaus Iohannis: Vinovații vor fi sancționați

Un mesaj asemănător în privința sancționării celor vinovați a dat și președintele.

„Anchetele vor scoate, fără îndoială, la lumină ce s-a întâmplat, cine este vinovat și vinovații vor fi sancționați”, a spus ieri Klaus Iohannis.

Acesta a insistat pentru realizarea cu „celeritate" a unui proiect de reformă pentru întregul sistem de sănătate din România.

Greu de găsit și pedepsit vinovații

Chiar dacă oficialii s-au grăbit să spună că vinovații vor plăti, anchetele în astfel de cazuri se derulează extrem de greu. Spre exemplu, în cazul Colectiv nu există nici o condamnare definitivă la peste cinci ani de la tragicul eveniment.

Nici ancheta după incendiul de la Piatra Neamț nu a evoluat foarte mult.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG