Linkuri accesibilitate

Kievul așteaptă livrarea avioanelor F-16 „în curând”, din cauză că ajutorul SUA rămâne blocat în Congres


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (stânga) și premierul danez Mette Frederiksen stau într-un avion de luptă F-16 în hangarul bazei aeriene Skrydstrup din Vojens, nordul Danemarcei, pe 20 august.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (stânga) și premierul danez Mette Frederiksen stau într-un avion de luptă F-16 în hangarul bazei aeriene Skrydstrup din Vojens, nordul Danemarcei, pe 20 august.

Ministrul Apărării din Ucraina a declarat că țara sa se așteaptă să primească „în curând” avioane de luptă F-16, pentru că administrația Biden a avertizat Congresul SUA că nerespectarea Ucrainei ar putea însemna că Statele Unite vor trebui să plătească un preț mare în viitor.

În comentariile din 8 decembrie, ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a subliniat că pregătirile pentru primirea avionelor de luptă fabricate din SUA sunt în desfășurare și că „ le vom primi în curând”.

Kievul a cerut în mod repetat aliaților săi să furnizeze aeronave pentru a contracara supremația aeriană a Rusiei în părțile Ucrainei ocupate de forțele ruse.

„Pe termen scurt, vom primi F-16”, a spus Umerov. „Pe termen mediu, am făcut și mai multe comenzi pentru forțele noastre de apărare. Mă refer la anii 2027 până în 2030".

În octombrie, Danemarca a declarat că va furniza Ucrainei primul său lot de F-16 „în martie sau aprilie” 2024.

La Washington, pe 8 decembrie, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a cerut parlamentarilor republicani să autorizeze ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, declarând că controversa în curs cu privire la această problemă este „un mare cadou” pentru președintele rus Vladimir Putin.

„Dacă crezi că costul sprijinirii Ucrainei este mare acum, gândiți-vă la... cât de mare va fi în comoara națională și în sângele american dacă trebuie să începem să acționăm în conformitate cu angajamentele noastre prevăzute la articolul 5”, a spus el, referindu-se la partea Cartei NATO care îi obligă pe aliați să vină unul în apărarea celuilalt.

„Dacă Putin primește Ucraina, el se va ridica direct în pragul NATO”, a spus Kirby. „A ajuta Ucraina să câștige acest război este în interesul nostru de securitate națională și în interesul securității naționale a tuturor aliaților noștri din Europa”.

Parlamentarii republicani din Statele Unite au refuzat să acorde aproximativ 60 de miliarde de dolari ca ajutor sporit pentru Ucraina, în contextul în care democrații nu au fost de acord cu creșterea restricțiilor de imigrație la granița de sud a țării.

În briefing-ul zilnic din 9 decembrie, Statul Major ucrainean a raportat aproximativ 95 de „confruntări de luptă” de-a lungul liniei frontului în ultimele 24 de ore. În plus, oficialii au spus că au avut loc 28 de atacuri cu rachete și 27 de atacuri aeriene.

Luptele au fost cele mai grele în regiunea Donețk din jurul Avdiivka. Forțele ruse încearcă de câteva săptămâni să încercuiască orașul industrial, care a devenit cel mai recent simbol al rezistenței ucrainene.

XS
SM
MD
LG