Linkuri accesibilitate

Oficial american: Drona interceptată de avioanele rusești a decolat din România


O dronă americană MQ-9 Repaer a fost interceptată marți de două avioane rusești, deasupra Mării Negre. Fotografie cu caracter ilustrativ
O dronă americană MQ-9 Repaer a fost interceptată marți de două avioane rusești, deasupra Mării Negre. Fotografie cu caracter ilustrativ

Drona americană MQ-9 „Reaper”, care ar fi fost interceptată marți de două avioane de vânătoare rusești și doborâtă de unul din acestea a decolat din România, a spus pentru New York Times un înalt oficial militar american.

Drona a decolat dimineața de la baza aeriană din România, pornind într-o misiune de recunoaștere programată, care durează în mod normal între 9-10 ore, a mai precizat oficialul.

Chiar dacă acest tip de drone pot transporta rachete, cea avariată marți deasupra Mării Negre nu era înarmată, iar misiunea de supraveghere se desfășura la aproximativ 75 de mile sud-vest de Peninsula Crimeea în momentul interceptării, a mai spus oficialul, al cărui nume nu a fost dezvăluit însă de publicație.

Numele bazei din România nu a fost precizat, însă în România structuri militare americane dotate cu drone MQ-9 Reaper sunt localizate la baza aeriană de la Câmpia-Turzii, potrivit datelor disponibile pe site-ul Inforadar al Ministerului Apărării Naționale din România.

Baza aeriană a fost modernizată în ultimii ani, cu sprijinul NATO.

De altfel, începând cu 2020 aici au avut loc anual exercițiile bilaterale Dacian Reaper, în care sunt incluse și aeronavele fără pilot MQ-9 Reaper.

În februarie 2020, o astfel de dronă a fost prezentată în mod oficial la baza aeriană Câmpia-Turzii, în prezența ambasadorului SUA în România de la acea vreme, Adrian Zuckerman.

În 2021, un detașament format din vehicule aeriene MQ-9 Reaper și aproape 90 de soldați din armata SUA au fost relocați la baza aeriană din România, pentru misiuni de intelligence, supraveghere și recunoaștere, sub stindardul NATO, urmând ca partea română să asigure suportul tehnic și logistic necesar.

Gen. Pat Ryder, purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene SUA despre drona lovită
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:52 0:00

Amintim, o dronă americană care s-a ridicat la sol din România s-a prăbușit marți după ce s-a ciocnit cu un avion rusesc deasupra Mării Negre. Pentagonul a dat vina pe Rusia, în timp ce Moscova neagă orice coliziune.

Două avioane rusești de vânătoare Su-27 au făcut ceea ce armata americană a descris ca fiind o interceptare „nesăbuită” a dronei MQ-9 „Reaper” în spațiul aerian internațional, înainte ca unul dintre ele să se ciocnească de ea intenționat pentru a o forța să se prăbușească în mare.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG