Linkuri accesibilitate

Drona americană care s-a ciocnit cu un avion rusesc deasupra Mării Negre a decolat din România


Un avion rusesc Su-27 s-a ciocnit marți cu o dronă americană MQ-9 Reaper deasupra Mării Negre, în spațiul aerian internațional, deasupra apelor internaționale.
Un avion rusesc Su-27 s-a ciocnit marți cu o dronă americană MQ-9 Reaper deasupra Mării Negre, în spațiul aerian internațional, deasupra apelor internaționale.

O dronă americană care s-a ridicat de la sol din România s-a prăbușit marți după ce s-a ciocnit cu un avion rusesc deasupra Mării Negre. Pentagonul a dat vina pe Rusia, în timp ce Moscova neagă orice coliziune.

Două avioane rusești de vânătoare Su-27 au făcut ceea ce armata americană a descris ca fiind o interceptare „nesăbuită” a dronei MQ-9 „Reaper” în spațiul aerian internațional, înainte ca unul dintre ele să se ciocnească de ea intenționat pentru a o forța să se prăbușească în mare.

Unul din avioanele rusești de vânătoare s-a ciocnit de o dronă americană de supraveghere deasupra Mării Negre, forțând SUA să-și doboare drona, transmite BBC.

„De fapt, acest act nesigur și neprofesionist al rușilor aproape că a provocat prăbușirea ambelor aeronave”, a declarat într-un comunicat generalul forțelor aeriene americane James Hecker, care supraveghează forțele aeriene americane în regiune.

Un înalt oficial militar american a declarat pentru New York Times că MQ-9 a decolat de la baza sa din România marți dimineață pentru o misiune de recunoaștere programată în mod regulat, care durează de obicei între nouă și zece ore.

Numele bazei militare nu a fost precizat, dar trupe americane dotate cu drone MQ9-Reaper sunt localizate (doar) la baza aeriană din Câmpia Turzii. Aceasta a fost modernizată în ultimii ani, cu sprijin financiar substanțial din partea SUA.

În februarie 2020, o astfel de dronă a fost prezentată în mod oficial la baza aeriană din județul Cluj, în prezența ambasadorului SUA în România de la acea vreme, Adrian Zuckerman.

De altfel, începând cu 2020 aici au avut loc anual exercițiile bilaterale Dacian Reaper, în care sunt incluse și aeronavele fără pilot MQ-9 Reaper.

Atac negat de ruși. Interceptare a unei convorbiri rusești

Elicea dronei a fost avariată iar apoi a fost doborâtă chiar de americani deasupra Mării Negre, la vest de Crimeea, a declarat un oficial american al apărării pentru Fox News. După incident, avionul Su-27 rusesc s-a îndreptat spre Crimeea și a aterizat acolo după acest incident, spune oficialul. Nu se știe dacă a existat vreo avarie a avionului Su-27.

În schimb, Ministerul rus al Apărării a negat că aeronavele sale ar fi intrat în contact cu vehiculul aerian fără pilot (UAV), despre care a spus că s-a prăbușit după „manevre bruște”.

„Piloții ruși nu au folosit armele de la bordul aeronavei, nu au intrat în contact cu vehiculul aerian fără pilot și s-au întors în siguranță pe aerodromul lor de origine”, se arată în comunicatul citat de Reuters.

Gen. Pat Ryder, purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene SUA despre drona lovită
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:52 0:00

Rusia nu a recuperat drona, iar avionul a fost probabil avariat, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, general de brigadă Patrick Ryder, la insistențele jurnaliștilor.

Cu toate acestea, o interceptare a unei convorbiri a armatei ruse arată că aceasta ar fi reușit recuperarea unei părți din epava dronei MQ-9 de pe fundul Mării Negre.

Momentul atacului

Drona MQ-9 Reaper și două avioane SU-27 Flanker operau peste apele internaționale deasupra Mării Negre, când unul dintre avioanele rusești a zburat intenționat în fața dronei fără pilot și a aruncat combustibil în fața ei, potrivit unui oficial american, citat de CNN.

Această imagine publicată de Comandamentul European al SUA (EUCOM) arată un avion de luptă rus SU-27 Flanker fotografiat dintr-un avion de recunoaștere al Forțelor Aeriene ale SUA. Imagine din 2017.
Această imagine publicată de Comandamentul European al SUA (EUCOM) arată un avion de luptă rus SU-27 Flanker fotografiat dintr-un avion de recunoaștere al Forțelor Aeriene ale SUA. Imagine din 2017.

Unul dintre avioane a deteriorat apoi elicea dronei Reaper, care este montată pe spatele dronei, a spus oficialul. Avariile aduse elicei au forțat SUA să-și doboare drona Reaper în apele internaționale din Marea Neagră.

Forțele aeriene americane au emis o declarație în care acuză aeronava rusească de acțiuni nesăbuite.

„La aproximativ 7:03 AM (CET), una dintre aeronavele rusești Su-27 a lovit elicea MQ-9, determinând forțele americane să doboare MQ-9 în apele internaționale. De câteva ori înainte de coliziune, Su-27-urile au aruncat combustibil și au zburat în fața lui MQ-9 într-o manieră nesăbuită, nesănătoasă din punct de vedere ecologic și neprofesională. Acest incident demonstrează lipsă de competență, pe lângă faptul că este riscant și neprofesionist”, a declarat generalul american James B.Hecker, comandantul Forțelor Aeriene din Europa și Africa.

Aeronava MQ-9 desfășura „operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusească, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea completă a MQ-9”, a declarat șeful forțelor aeriene americane din regiune.

„De fapt, acest act riscant și neprofesionist al rușilor aproape că a provocat prăbușirea ambelor aeronave”, a completat el.

„Aeronavele americane și aliate vor continua să opereze în spațiul aerian internațional și facem apel la ruși să se comporte profesionist și responsabil”, a adăugat Hecker.

Acest incident urmează un „tipar de acțiuni periculoase ale piloților ruși în timp ce interacționează cu aeronavele americane și aliate peste spațiul aerian internațional, inclusiv deasupra Mării Negre. Aceste acțiuni agresive ale echipajului rusesc sunt periculoase și ar putea duce la calcule greșite și la escaladare neintenționată”, spun forțele aeriene americane.

Casa Albă: „Nu este ceva neobișnuit”, doar „neprofesionist și nesăbuit”

Președintele american Joe Biden a fost informat cu privire la incident de consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, marți dimineață, potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

Și Kirby a spus că „nu este neobișnuit” ca aeronavele rusești să intercepteze aeronave americane deasupra Mării Negre și a spus că au existat și alte interceptări de acest fel în ultimele săptămâni.

Kirby spune, însă, că episodul de marți a fost unic prin cât de „nesigure, neprofesioniste și nesăbuite” au fost acțiunile rusești.

El a adăugat că incidentul reprezintă o „încălcare sfidătoare a legilor internaționale”.

Avioanele rusești și americane au operat deasupra Mării Negre în timpul războiului din Ucraina, dar aceasta este prima interacțiune de acest tip cunoscută, o escaladare potențial periculoasă într-un moment critic al luptei.

SUA operează drone Reaper deasupra Mării Negre încă de dinainte de începutul războiului, folosind dronele spion pentru a monitoriza zona.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că ambasadorul Rusiei în SUA va fi convonat pentru „interceptarea nesigură” a dronei americane de un avion rusesc deasupra Mării Negre.

Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA, despre incidentul aerian de deasupra Mării Negre
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:05 0:00

Acest articol a fost actualizat.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG