Linkuri accesibilitate

Avocatul lui Alexei Navalnîi, Vasili Dubkov, arestat la Moscova


Avocatul Vasily Dubkov a însoțit-o pe mama lui Navalnîi în Siberia.
Avocatul Vasily Dubkov a însoțit-o pe mama lui Navalnîi în Siberia.

Un avocat al liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, care a însoțit-o săptămâna trecută pe mama opozantului rus să recupereze trupul fiului său, a fost arestat la Moscova, relatează presa rusă independentă.

Ziariștii spun că poliția l-a reținut pe avocatul regretatului politician al opoziției Alexei Navalnîi, Vasili Dubkov, sub acuzația de „încălcarea ordinii publice”, scrie BBC.

Dubkov a însoțit-o săptămâna trecută pe mama lui Navalnîi, Liudmila Navalnaya, în orașul arctic Salekhard, în timp ce aceasta cerea autorităților să elibereze cadavrul fiului ei.

Mama a putut lua cadavrul pe 24 februarie. Alți trei foști avocați ai lui Navalnîi - Vadim Kobzev, Igor Sergunin și Aleksei Lipster - au fost arestați în noiembrie 2023 sub acuzația de extremism. La mijlocul lunii noiembrie, un tribunal din Moscova a emis un mandat de arestare pentru un alt fost avocat al lui Navalnîi, Olga Mikhailova, sub acuzația de extremism.

Potrivit surselor mass-media ruse, Vasili Dubkov a fost reținut pentru „încălcarea ordinii publice”, dar deocamdată autoritățile ruse nu au confirmat arestarea avocatului.

Luni, 26 februarie, Maria Pevchikh, președinta Fundației Anticorupție a lui Navalnîi, a spus că opozantul rus era, în momentul morții sale, foarte aproape de a fi eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri.

Pevchikh a declarat într-un video pe YouTube că asociații lui Navalnîi au lucrat timp de doi ani pentru a convinge oficialii occidentali să negocieze un acord în care opozantul rus și doi cetățeni americani deținuți în închisori rusești să fie dați la schimb pentru Vadim Krasikov, un fost colonel al Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, care a fost condamnat pentru asasinarea unui fost luptător cecen la Berlin în 2019.

Asociații lui Navalnîi au spus că sunt în căutarea unui loc unde să țină un memorial public pentru fostul lider al opoziției.

Cu toate acestea, secretarul de presă al lui Navalnîi, Kira Yarmîș, a declarat marți că majoritatea locațiilor de înmormântare pe care le-au contactat au refuzat să permită o ceremonie în sediul lor.

„În unele locuri proprietarii spun că spațiile sunt ocupate, altele refuză când este menționat numele Navalnîi. Într-un loc ni s-a spus direct că agențiilor funerare li sa interzis să lucreze cu noi", a scris Yarmîș pe X, fost Twitter.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG