Linkuri accesibilitate

Trei avocați ai lui Alexei Navalnîi, trimiși în judecată pentru „extremism”


Avocații Igor Șergulin, stânga, Alexei Liptser, centru, și Vadim Kobzev, dreapta, în timpul unei ședințe de judecată din Petușki, regiunea Vladimir, Rusia.
Avocații Igor Șergulin, stânga, Alexei Liptser, centru, și Vadim Kobzev, dreapta, în timpul unei ședințe de judecată din Petușki, regiunea Vladimir, Rusia.

Un tribunal din Rusia a trimis joi în judecată trei avocați care l-au reprezentat pe fostul lider al opoziției Alexei Navalnîi, acuzați de „extremism”. După moarea lui Navalnîi în circumstanțe neclare, aliații, colaboratorii și familia opozantului au fost supuși unei campanii de urmăriri penale și arestări.

Potrivit AFP, cei trei avocați au stat într-o cușcă metalică pentru inculpați la începutul audierii, după care judecătorul a acceptat cererea acuzării de a muta ședința în spatele ușilor închise.

Arestați în octombrie 2023, avocații sunt acuzați de participare la o organizație „extremistă”, acuzații care pot aduce condamnări de șase ani de închisoare.

Procurorii ruși susțin că avocații au transmis mesaje între Navalnîi, aflat în închisoare, și aliații săi din lumea exterioară, ajutându-l pe criticul Kremlinului să-și continue activitatea politică ilegală din spatele gratiilor.

La momentul arestării avocaților, echipa lui Navalnîi a susținut că măsura are rolul de a-l izola și mai mult pe Navalnîi în închisoare.

La o audiere preliminară, Sergunin a pledat vinovat, în timp ce Kobzev și Liptser au respins acuzațiile.

Procesul lor are loc într-un tribunal din orașul Petușki, la aproximativ 100 de kilometri est de Moscova, în regiunea Vladimir.

În februarie, autoritățile ruse au pus încă doi dintre avocații lui Navalnîi pe o listă de căutați.

Olga Mihailova, avocata care l-a apărat pe politician timp de un deceniu, a spus că a fost acuzată în lipsă de extremism după ce a fugit din țară. Celălalt avocat, Alexander Fedulov, a declarat și el anul trecut că nu mai este în Rusia.

De la moartea opozantului rus Alexei Navalnîi, autoritățile ruse au intensificat campania împotriva susținătorilor, aliaților și familiei lui. Astfel, au fost arestați inclusiv jurnaliști care au relatat audierile lui Navalnîi. Mai mult, soția lui, Iulia, a fost trecută pe o listă neagră de „teroriști și extremiști”.

Organizațiile lui Navalnîi din Rusia, Fundația pentru Combaterea Corupției și o vastă rețea de birouri regionale, au fost scoase în afara legii și etichetată ca grupare extremistă în 2021, un pas care a expus la pedepse penale pe oricine este implicat în ele.

La momentul decesului său, în februarie 2024, Alexei Navalnîi ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru mai multe condamnări penale, inclusiv pentru acuzații de extremism.

El fusese arestat în ianuarie 2021 și, până în decembrie 2023, a ispășit pedeapsa în două colonii penitenciare diferite din regiunea Vladimir. În decembrie, a fost transferat într-o închisoare izolată de dincolo de cercul arctic. El și aliații săi au respins toate acuzațiile împotriva sa ca fiind motivate politic și au acuzat Kremlinul că încearcă să-l încarcereze pe viață.

În februarie 2024, a murit brusc în închisoare, în circumstanțe neclare. Echipa sa și soția lui, Iulia Navalnaia, au afirmat că moartea a fost de fapt o crimă ordonată de Kremlin. Oficialii ruși au respins acuzațiile.

Moarea opozantului în închisoare a fost condamnată pe scară largă la nivel internațional.

Articol redactat cu informații oferite de AFP și AP.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG