Linkuri accesibilitate

Memoriile lui Navalnîi vor fi publicate în octombrie


Alexei Navalnîi și soția lui, Iulia Navalnaia, la Berlin, 2020, în convalescență. Tot atunci a început să-și scrie memoriile, după ce a fost otrăvit cu Noviciok în Siberia, unde investiga un caz de corupție al parlamentarilor partidului Rusia Unită, al președintelui Putin.
Alexei Navalnîi și soția lui, Iulia Navalnaia, la Berlin, 2020, în convalescență. Tot atunci a început să-și scrie memoriile, după ce a fost otrăvit cu Noviciok în Siberia, unde investiga un caz de corupție al parlamentarilor partidului Rusia Unită, al președintelui Putin.

Cartea de memorii începută de Alexei Navalnîi în urmă cu patru ani, pe când se recupera la Berlin după o tentativă de ucidere a sa cu neurotoxina Novicioc, va fi pusă în vânzare pe 22 octombrie.

Alexei Navalnîi, cel mai ferm opozant al președintelui rus Vladimir Putin, a fost găsit mort pe 16 februarie într-o pușcărie rusească din Arctica de „sindromul morții subite”, după ce a fost condamnat la 19 ani de închisoare de autoritățile ruse într-o serie de dosare despre care susținătorii săi spun că au fost instrumentate politic.

Cartea sa de memorii, începută după ce Navalnîi a ieșit din comă, preluat de la un spital din Siberia de autoritățile germane, la intervenția cancelarului de la acea vreme, Angela Merkel, reprezintă „scrisoarea sa finală către lume”, spune editorul său, Alfred A. Knopf.

Neurotoxina cu care a fost otrăvit este interzisă în prezent și era folosită de serviciile secrete sovietice pentru a-și elimina adversarii în perioada Războiului Rece. După ce a reînvățat să meargă și să vorbească, Navalnîi l-a acuzat pe Putin de încercarea de ucidere a sa, prin intermediul agenților FSB.

Knopf a spus că Navalnîi a continuat să lucreze la carte din închisoare după ce s-a întors în Rusia în ianuarie 2021, când a fost imediat arestat pe aeroport.

Văduva lui Navalny, Iulia, a scris pe platforma de socializare X (ex-Twitter), că memoriile vor fi traduse în mai multe limbi, inclusiv rusă.

„Nu mi-am imaginat niciodată că așa își va scrie Alexei biografia. M-am gândit că vom avea vreo 80 de ani, că el va sta la computer lângă fereastra deschisă și că va scrie. Și că eu mă foiesc prin casă și bodogăn că nepoții noștri urmează să sosească curând și că el nu face nimic”, a spus ea.

„Împărtășirea poveștii sale nu numai că îi va onora memoria, ci îi va inspira și pe alții să susțină ceea ce este corect și să nu piardă niciodată din vedere valorile care contează cu adevărat”, a adăugat ea.

Navalnaia, care locuiește acum în afara Rusiei, a promis că va continua lupta răposatului ei soț pentru „o Rusie minunată a viitorului”.

Navalnaia și asociații soțului ei, împreună cu mai multe guverne occidentale, l-au acuzat pe președintele rus Vladimir Putin de moartea lui Alexei Navalnîi.

Kremlinul a negat orice rol sau responsabilitate în moartea lui Navalnîi.

XS
SM
MD
LG