Linkuri accesibilitate

Avocatul Poporului îi cere ministrului Vela să sisteze tăierea pădurilor


Avocatul Poporului Renate Weber
Avocatul Poporului Renate Weber

Avocatul Poporului i-a cerut miercuri ministrului de Interne Marcel Vela să ia în considerare sistarea tăierii pădurilor pe perioada stării de urgență.

„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu referitor la defrișările masive ale terenurilor forestiere și a solicitat ministerului afacerilor interne, în calitate de președinte al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, să analizeze împreună cu Ministerul Apelor și Pădurilor și cu Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, luarea în considerare a sistării tăierilor de pădure pe perioada stării de urgență și intensificarea controalelor în păduri de către reprezentanții Gărzilor Forestiere, împreună cu forțele de ordine, și efectuarea în trafic a activităţilor/controalelor specifice pe linie de control silvic”, transmite instituția într-un comunicat remis presei miercuri.

Ministrul Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a spus în urmă cu o zi, într-un comunicat remis Agerpres că interzicerea tărierii pădurilor pe durata stării de urgenţă nu ar fi benefică pentru oameni, mediu şi economie şi că ar afecta 3,5 milioane de gospodării din România, care se încălzesc cu lemne, peste 100.000 de oameni riscând să intre în șomaj tehnic sau să fie concediați.

Alexe spune că a avut consultări cu specialiştii ministerului și cu mai mulţi operatori economici, dar și cu organizaţii şi asociaţii, pentru a analiza varianta stopării tăierilor legale din păduri și că tocmai de aceea a inclus, în ultima ordonanţă militară emisă, prezenţa gărzilor forestiere la verificarea transportului de material lemnos, emițând un ordin de ministru prin care li se retrage atestatul de exploatare celor care taie lemn ilegal.

Ministrul invocă un studiu de impact pe care l-ar fi făcut și care i-ar fi arătat că sistarea totală a tăierilor de păduri ar avea „o mulţime de consecinţe negative pe care ţara şi noi cetăţenii nu ni le permitem acum” și că măsura ar afecta 3,5 milioane de gospodării din România, care se încălzesc cu lemne și că, mai mult, peste 100.000 de oameni ar intra în şomaj tehnic sau ar fi concediaţi.

„O estimare a arătat că aproximativ jumătate de milion de români, care sunt direct sau indirect dependenţi de sectorul silvic, ar fi sever afectaţi financiar şi social prin aceasta măsură. Micii operatori economici, cei cu câte 10-20 angajaţi, vor falimenta imediat. Este vorba de 4.600 de mici firme de exploatare şi 7.000 de firme de prelucrare şi din industria mobilei", se mai arată în comunicat.

Mai mult, Alexe spune că stoparea tăierilor ilegale ar afecta inclusiv mediul pentru că lemnul provenit din doborâturi ar infesta pădurea sănătoasă.

"Pe plan economic, România ar avea mult de suferit, având în vedere faptul că sectorul forestier şi al prelucrării lemnului reprezintă 3,5% din PIB. Stoparea tăierilor legale ar avea consecinţe negative şi pentru mediu. Cele aproximativ două milioane de metri cubi de lemn proveniţi din doborâturi de vânt ar ajunge să infesteze pădurea sănătoasă, aşa cum s-a mai întâmplat şi în alte ţări din Europa, iar consecinţele au fost extrem de grave", informează ministerul.

Pentru că 52% dintre pădurile României sunt proprietate privată, ar însemna să se dea „interdicţie asupra fructificării proprietăţii private", mai spune ministrul.

Falimentul administratorilor de păduri, adică al celor care asigură acum paza, îngrijirea şi regenerarea pădurilor private, ar însemna o deteriorare a pădurilor şi imposibilitatea de a mai preveni tăierile ilegale.

„Nu este bine şi nici constituţional să luăm această măsură extremă. Pădurea este o resursă regenerabilă, pe care avem datoria să o protejăm printr-un management sustenabil, atât pentru valorificare, cât şi pentru regenerare, pentru a proteja mediul şi a combate schimbările climatice. Vom sta permanent în teren pentru că stoparea tăierilor ilegale rămâne cel mai important obiectiv asumat în acest mandat”, a mai spus ministrul Costel Alexe.

Deputatul independent Marius Bodea a anunţat că a depus luni un proiect de lege în Parlament privind interzicerea tăierii pădurilor pe perioada stării de urgenţă după ce în urmă cu o săptămână s-a înregistrat "un nivel record de exploatare a pădurilor“.

Bodea a criticat în termeni foarte duri răspunsul lui Alexe, căruia i-a și adus acuzații extrem de grave.

„Ce așteptări să mai avem de la acest ministru, în al cărui județ de domiciliu se rad păduri seculare (Bârnova-Repedea, Dobrovăț), iar dânsul ne vorbește de "regenerare"?

Ce așteptări să mai avem de la acest ministru, în al cărui oraș de domiciliu poluarea ne otrăvește la propriu, dar nu a vorbit niciodată despre asta, pentru propriile calcule politice?

Ce credibilitate mai poate prezenta acest ministru, în al cărui oraș de domiciliu spațiile verzi sunt distruse de samsarii imobiliari, dar nu a avut curajul să vorbească despre asta niciodată?”, a scris Bodea, pe pagina sa de Facebook.

La rândul lor, grupurile parlamentare ale USR au semnat o scrisoare deschisă adresată președintelui Iohannis și ministrului Mediului, Costel Alexe, prin care au cerut la începutul lunii să se dispună stoparea tăierilor de păduri pe durata stării de urgență.

Parlamentarii spun că au fost asaltați cu mesaje, sesizări şi filmări legate de tăierile de păduri şi transporturile de lemn din toate colţurile României care s-au intensificat de când a fost decretată starea de urgență.

„Percepţia publică e că există o intensificare accelerată a exploatărilor forestiere comparativ cu perioada similară a anului trecut, situaţie cu totul nejustificată: pe de o parte, ţinând cont de contextul declarării stării de urgenţă, care a dus la o restrângere majoră a activităţilor economice, pe de altă parte, având în vedere că multe ocoale silvice au stocuri neepuizate de lemn de foc după iarna blândă peste care am trecut", arată parlamentarii USR.​

USR cere să nu li se permită hoţilor de lemne să profite de pe urma epidemiei de coronavirus", deoarece, mai mult ca niciodată", este nevoie de plămânii verzi" ai acestei ţări.

„Statisticile şi dovezile strânse pe teren arată, dincolo de orice dubiu (a se vedea datele oficiale ale Inventarului Forestier Naţional şi numeroasele investigaţii ale jurnaliştilor şi ale activiştilor de mediu), că România nu a putut stopa tăierile ilegale de păduri în ultimii ani şi că acestea au atins cote alarmante. De parcă nu ar fi suficient, instrumentul de verificare a legalităţii transporturilor de lemne pe care îl pot utiliza cetăţenii, aplicaţia Inspectorul Pădurii, are probleme de funcţionare", se arată în scrisoarea deschisă.​

XS
SM
MD
LG