Linkuri accesibilitate

Avocatul Poporului atacă la CCR accesul spitalelor private la banii publici


Renate Weber avocatul poporului

Renate Weber, avocatul Poporului, a declarat că sesizarea la Curtea Constituțională a Ordonanței de Urgență care dădeau spitalelor private acces la bani publici, potrivit Digi24. În plus, Avocatul Poporului ar putea decide săptămâna viitoare dacă va sesiza sau nu Curtea Constituțională în legătură cu Ordonanța de Urgență privind alegerile anticipate.

Avocatul Poporului consideră că propunerile privind liberalizarea programelor naționale de sănătate, incluse în acest proiect de ordonanță pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, ar trebui discutate și votate în procedură parlamentară obişnuită și că acestea sunt făcute „fără a asigura echilibrul în sistemul sanitar" și fără garanții prin care „să se evite inechitățile dintre sistemul public și cel privat".

5 lucruri despre banii din sănătate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:10 0:00

Renate Weber, Avocat al Poporului, a atras atenția că proiectul Ministerului Sănătății conține o notă de fundamentare sumară și nu prezintă niciun studiu de impact care să arate efectele economico-financiare, dar și sociale ale acesteia. Avocatul Poporului vorbește și de un posibil conflict de interese.

„Odată cu intrarea în vigoare a modificărilor propuse, medicii coordonatori ai programelor de sănătate din unitățile sanitare, adică specialiștii care fundamentează întreg procesul de contractare și achiziții, nu au nici o interdicție în a activa atât în unitățile publice, cât și în cele private, care derulează programe naționale de sănătate", consideră Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului mai spune că există riscul ca măsurile propuse prin proiectul de ordonanță să accentueze „criza deja existentă" în sistemul de stat, iar o altă consecință ar putea fi „împovărarea excesivă a pacienților care, fiind nevoiți să apeleze la serviciile medicale private, ar suporta costuri suplimentare determinate de împrejurarea că statul nu decontează diverse taxe (ex. servicii hoteliere)".

Potrivit proiectului Ministerului Sănătății, serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, se vor derula „în mod unitar atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale”.

Inițiativa Ministerului Sănătății de modificare a legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, prin care propune liberalizarea programelor naționale de sănătate și extinderea acestora în sistemul privat, a stârnit reacții diverse, cei care se opun vehement sunt PSD și sindicaliștii de la Sanitas.

Reprezentanții Ministerului Sănătății vor o distincție clară între propunerea lor, de liberalizare a programelor naționale, și „privatizarea” sistemului de sănătate, o confuzie despre care ei spun că ar fi întreținută în mod intenționat de cei care resping propunerea, politicieni și sindicaliști.

„De câte ori se reformează ceva în medicină, se scoate această utopie a privatizării”, declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache, într-o conferința de presă, pe 27 ianuarie.

Victor Costache spune că modificările au în intenție ca pacientul să fie pus „în centrul sistemului” şi să fie lăsat să aleagă între sistemul de stat și sistemul privat.

Citește și:

Adevărata privatizare mascată a sistemului sanitar

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Echipele de salvare montană din Bulgaria se bazează în mare măsură pe voluntari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
XS
SM
MD
LG