Linkuri accesibilitate

Autoritățile au fost sesizate despre situația din „azilele groazei” încă din 2021


Ambulanțele așteptând să preia pacienții din azilele groazei.

Jurnaliștii de investigație care au descoperit azilele groazei spun că autoritățile știau ce se întâmplă în acestea, în ciuda discursului din ultimele zile.

Într-un prim episod publicat de Centrul de Investigații Media se aduc dovezi despre faptul că Primăria Voluntari era cea care știa încă din 2021 de ceea ce se întâmplă într-unul dintre centre.

Jurnaliștii arată că, în data de 4 octombrie 2021, Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz semnează contractul prin care aproximativ 30 de beneficiari de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului din Sectorul 3 sunt dați spre îngrijire permanentă în proaspăt înființatul centru din strada Ștefan cel Mare din Pipera, Voluntari.

Primii beneficiari ajung în casa din Pipera a doua zi, în 5 octombrie.

O săptămână mai târziu, în 12 octombrie 2021, deranjați pe mai multe planuri de vecinătatea cu recent înființatul centru pentru persoane cu dizabilități, vecinii încep să petiționeze instituțiile statului.

Neînțelegând exact ce se întâmplă în casa de lângă ei, la început oamenii dau detalii puține și vagi, ba chiar solicită ei detalii despre legalitatea funcționării acestui centru.

În 12 octombrie, așadar, vecinii trimit primul memoriu la Primăria Voluntari, întrebând dacă s-a schimbat destinația imobilului, arătând autorității locale că în casa de lângă ei au apărut „în jur de 20 de persoane cu dizabilități și personal auxiliar aferent”.

Aceeași petiție este transmisă și la Direcția de Sănătate Publică Ilfov.

După mai multe petiții, pe 10 noiembrie 2021, vecinii sesizează din nou DSP Ilfov, relatând că aud țipete și zgomote din interiorul centrului, precum și dese incidente pentru care sunt chemate Poliția și SMURD-ul.

Mai mult, vecinii se plâng că ar fi găsit recipiente cu pastile aruncate peste gard la ei în curte, iar pe 22 noiembrie 2021, Primăria Voluntari primește o nouă adresă.

De data asta, din partea unui grup mai mare de cetățeni care locuiesc în vecinătatea centrului.

Cu toții se plâng de același miros pestilențial emanat de la improvizația de la canalizare. Aceeași adresă este transmisă și Gărzii de Mediu, precum și DSP Voluntari, căci petiționarii se plâng și că le-ar putea fi afectată sănătatea.

Ulterior, jurnaliștii spun că vecinii au dat chiar în judecată Primăria Voluntari. Pe data de 9 iunie 2022, într-o întâmpinare depusă la dosar, primarul Florentin Pandele semnează hârtia prin care invocă lipsa calității procesuale ceea ce demonstrează că instituția știa ceea ce se petrecea în centre, mai arată documentul.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG