Linkuri accesibilitate

„Azilele groazei” | Sora Gabrielei Firea răspundea, din partea Primăriei Voluntari, de soarta vârstnicilor


Gabriela Firea a susținut că familia ei nu știa de ce se întâmplă în azile, însă dezvăluirile jurnaliștilor de investigație o contrazic.

O investigație a jurnaliștilor de la Centrul de Investigații Media, Buletin de București și Libertatea relevă că sora ministrului Familiei știa despre ororile din „azilele groazei”. Gabriela Firea negase, anterior, că ar ști ceva despre ce se întâmplă în cămine.

Nela Vica Andrieș, sora Gabrielei Firea, a lucrat ca inspector la Direcția de Asistență Socială a Primăriei Voluntari nouă luni din cei cinci ani de când e angajată. Mai exact, între aprilie și decembrie 2021.

În această perioadă, colegii săi au făcut șapte controale la unul dintre căminele groazei din Voluntari. Mai mult, în fișa sa de post era specificat clar că are în sarcină tot ce ține de gestionarea problemelor și programelor destinate persoanelor vârstnice și persoanelor cu dizabilități.

Informațiile au ieșit la iveală după ce mai mulți jurnaliști au cerut date, oficial, Primăriei Voluntari.

Pe 9 iulie, într-o postare pe Facebook, ministra Familiei, Gabriela Firea, declarase că sora sa are în sarcină programele educative pentru copii, că nu este anchetată de DIICOT și că singura sa vină este că îi este soră.

„Niciodată de când a fost angajată în această instituție nu a avut atribuții privind persoanele adulte cu dizabilități, acreditarea sau verificarea acestor centre, atribuirea contractelor sau efectuarea plăților pentru serviciile prestate. Atribuțiile de serviciu ale surorii mele privesc programele educative pentru copii [...] Sora mea nu este și nici nu a fost anchetată vreodată și nici nu va fi, având în vedere lipsa de implicare în acest caz dramatic. Singura «vină» pe care o are este că îmi este soră și că lucrează în instituția vizată în anchetă, dar într-un alt departament.”

După apariția noilor informații publicate de Buletin de București și Centrul de Investigații Media, Gabriela Firea a revenit cu un comunicat și a reluat declarații de pe 9 iulie.

Cum a ajuns Nela Andrieș, fostă Vrânceanu, să lucreze la Primăria Voluntari

Sora Gabrielei Firea lucrează la Primăria Voluntari, la Direcția de Asistență Socială, din 2017. A ocupat postul în urma unui concurs, i-au asigurat pe jurnaliști angajații primăriei.

Imediat după angajare, mai exact în august 2018, Nela Andrieș a cerut suspendarea raporturilor de muncă, după cum au aflat jurnaliștiin de la CIM și Bdb.

A revenit pe post în aprilie 2021 până în decembrie 2021, apoi a cerut din nou suspendarea. A mai revenit la muncă doar la începutul lui 2023 pentru a pleca defintiv din Primăria Voluntari.

În perioada în care a lucrat la DAS, Nela Andriș a câștigat 56.000 de lei.

Exact în lunile în care sora Gabrielei Firea a fost în activitate, la căminul Cora din Voluntari, unul dintre cele care fac obiectul anchetei DIICOT, s-au făcut șapte controale.

Conform informațiilor din fișa de post a cumnatei primarului Pandele, aceasta răspundea direct de „elaborarea de proiecte, programe, referitoare la restructurarea, organizarea şi dezvoltarea de programe de asistenţă socială destinate copiilor, familiei, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilităţi, oricăror alte persoane aflate în stuaţie de risc”.

De asemenea, mai era responsabilă și de „consilierea și îndrumarea organismelor private”.

Investigația publicată de jurnaliștii celor două publicații este a doua din seria „Toți știau”.

În primul episod au demonstrat că primarul din Voluntari, Florentin Pandele știa despre problemele din azile din zecile de reclamații primite de la oamenii din oraș.


  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG