Linkuri accesibilitate

„Azilele groazei” | Avocat: Administratorul Ștefan Godei i-a dat în judecată pe vecinii care au făcut reclamații și le-a cerut daune


Ștefan Godei, administratorul asociației care administra „azilele groazei” din Voluntari, a fost arestat preventiv în ancheta DIICOT. În conducerea asociației s-a aflat și Ligia Gheorghe, consiliera suspendată a ministrului Gabriela Firea (PSD).

Asociația „Sf. Gabriel cel Viteaz”, cea care controlează centrul social privat din orașul Voluntari, i-a dat în judecată pe cei care au reclamat posibile violențe și nereguli de autorizare şi funcţionare la „azilele groazei”. Mai mult, asociația a cerut daune de la cei care au sesizat neregulile.

Avocatul Silviu Munteanu, care îi reprezintă pe vecinii unuia dintre centrele administrate de Asociația „Sf. Gabriel cel Viteaz”, a declarat marți că „au fost făcute zeci de adrese la instituțiile abilitate să ia măsuri în legătură cu activitatea acestei asociații începând cu luna octombrie 2021”.

Precizările sale vin în contextul în care Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari, unde se afla centrul respectiv, a declarat că nu știa de situația dezvăluită de publicațiile Centrul de Investigații Media și Buletin de București.

Cele două publicații au dezvăluit luni că Primăria Voluntari nu a răspuns petițiilor formulate de cetățeni cu privire la relele tratamente la care erau supuși pacienții centrului privat, deși știa de acestea.

Reacția primarului Florentin Pandele

Primarul orașului, Florentin Pandele, a declarat luni seară că nu știa despre „azilele groazei” deoarece nu a fost informat cu știință de către subalternii săi, directoarea de la asistență socială și secretara primăriei.

„Când i-am întrebat pe colegi de ce nu am fost informat, mi s-a spus: domnule primar, nu puteam să vă informăm. Au fost informați în scris, de instituții abilitate ale statului, că nu trebuiau să mă informeze”, a susținut primarul orașului Voluntari, la Realitatea Plus.

Cu toate acestea, avocatul Silviu Munteanu spune că vecinii azilului din Voluntari au fost dați în judecată de către Asociația „Sf. Gabriel cel Viteaz” în urma demersurilor lor ca centrul social privat să-și înceteze activitatea.

Demersurile acelorași cetățeni din Voluntari au urmărit ca asociația, proprietarul clădirii și furnizorul de servicii de salubritate al orașului să se racordeze la rețeaua publică de canalizare.

Însă, Asociația „Sf. Gabriel cel Viteaz” i-a dat în judecată pe aceștia, în luna martie a acestui an, și a cerut daune morale în valoare de 3.000 de euro (aproximativ 15.000 de lei).

„Din punctul de vedere al Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz vecinii au comis un abuz de drept prin aceea că au făcut sesizări la instituțiile abilitate să ia măsuri”, subliniază avocatul absurdul situației.

De asemenea, Silviu Munteanu mai spune că, în urma demersurilor pe lângă instituțiile cu atribuții de supraveghere sau control, a aflat că în acel centru din Voluntari se aflau „persoane bolnave de cancer cărora nu li se oferă medicamentația”, iar persoanele cu diabet ar fi fost hrănite cu biscuiți și ceai.

Avocatul menționează că, potrivit actelor obținute din demersurile sale în instanță, decontările către Direcția General de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) erau „formale”.

El mai spune că, împreună cu colegii săi, a sesizat în urma acestor demersuri „numeroase probleme legislative” care ar trebui să fie corectate:

 • Acordarea licențelor provizorii să nu se mai realizeze prin declarație pe propria răspundere. „Este inadmisibil ca un astfel de centru să fie autorizat pentru o perioadă de 1 an doar pentru că reprezentantul legal al entității care solicită licența declară pe propria răspundere că îndeplinește criteriile de funcționare”, spune avocatul.
 • Acordarea licenței provizorii să se realizeze doar cu efectuarea unui control prealabil și temeinic de către reprezentanții instituțiilor de supraveghere și control.
 • Acordarea licenței provizorii să nu se realizeze decât dacă entitatea care solicită licența are personalul calificat necesar pentru a desfășura astfel de activități.
 • După acordarea licenței provizorii și până la acordarea licenței definitive să fie realizate în mod obligatoriu un număr minim de controale inopinate, la care ar trebui să participe cel puțin un medic.
 • În situația în care serviciul medical de urgență este chemat la aceste centre, aceștia să întocmească un raport din care să rezulte dacă există urme de agresiune asupra pacientului pentru care au fost chemați. De asemenea, dacă sunt constatate urme de agresiune este necesară sesizarea poliției și a instituției care emite licența de funcționare.
 • Decontarea cheltuielilor de către DGASPC să se realizeze pe baza unui raport întocmit de către Asociație și confirmat de către un reprezentant DGASPC. Sub acest aspect, un reprezentant DGASPC trebuie să se prezinte cel putin o dată pe luna la centru pentru a discuta cu persoanele găzduite.
 • În centrele autorizate să fie afișat în permanență un număr de telefon unic la care persoanele găzduite să poată face sesizări.
 • 16x9 Image

  George Costiță

  George Costiță a intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după o experiență de zece ani la Digi24 și Aleph News. Absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași, a lucrat la edițiile online ale celor două redacții, pe zona de știri și evenimente la zi.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG