Japonia retrage Rusiei clauza națiunii celei mai favorizate
Parlamentul Japoniei a aprobat miercuri revocarea clauzei „naţiunii celei mai favorizate” acordate Rusiei, transmite agenţia Kyodo citată de Agerpres. O decizie similară a fost luată de Statele Unite ale Americii.
În urma acestei decizii, Rusia va pierde beneficiile în materie de tarife şi bariere comerciale.
De asemenea, au fost introduse modificări legislative pentru a preveni folosirea criptomonedelor pentru ocolirea sancţiunilor economice impuse Rusiei.
În urma votului din parlament, guvernul prim-ministrului Fumio Kishida va emite decrete prin care toate importurile din Rusia vor fi supuse unor taxe vamale mai mari până la sfârşitul lui martie 2023.
Importurile de petrol brut şi gaz natural lichefiat, precum şi cele de paladiu, un metal rar folosit la purificarea gazelor de eşapament, nu sunt afectate deoarece nu le erau impuse tarife nici înainte ca Rusia să obţină clauza comercială favorabilă.
Atacuri asupra orașelor Rubijne și Severodonetsk
Trupele rusești au lansat un nou atac în Rubijne și Severodonetsk, a transmis miercuri Statul Major al Armatei Ucrainei, citat de Kyiv Independent, precizând că mai mulți soldați ruși au fost răniți.
În urma ofensivei lansate în regiunea Luhansk, în orașele Rubijne și Severodonetsk, în ultimele 24 de ore în jur de 130 de soldați ruși au fost răniți și duși la spitalul din Novoaidar. Armata Ucrainei mai spune că nu se cunoaște încă numărul exact al răniților.
Britanicii avertizează că rușii vor să distrugă infrastructura în Ucraina
Atacurile trupelor ruse asupra orașelor Ucrainei arată intenția de a distruge infrastructura și de a împiedica deplasarea forțelor militare ucrainene și aprovizionarea acestora cu armament, transmite ministerul britanic al apărării. De asemenea, britanicii mai spun că rușii continuă să își consolideze prezența militară la granița de est a Ucrainei.
Luptătorii de la Azovstal fac apel pentru evacuarea civililor blocați în oțelărie
Maj. Serhii Volyna, comandantul Brigăzii 36 a Ucrainei, a vorbit la telefon cu CNN din orașul asediat Mariupol, marți seară, și a cerut ca o țară terță să asigure evacuarea trupelor și a civililor prinși în oțelăria Azovstal sub bombardamentul rusesc.
„Am o declarație către lume”, a spus Volyna. „Poate fi ultima mea declarație, pentru că mai avem doar câteva zile, sau chiar ore. Facem apel la liderii mondiali să aplice procedura de extracție militarilor garnizoanei Mariupol, civililor care sunt alături de noi aici la fabrică. Vă rugăm să ne duceți pe teritoriul unei țări terțe și să ne asigurați securitatea."
Miercuri, Ministerul Apărării din Rusia a dat un nou ultimatum luptătorilor ucraineni din Azovstal, cerându-le să depună armele până la ora 14.00. Este cel de-al treilea ultimatum.
Forțele ucrainene din interiorul orașului asediat s-au consolidat în jurul fabricii masive de oțel Azovstal.
Oficialii ucraineni au spus că sute de civili se adăpostesc în subsolurile oțelăriei. Un oficial al poliției din Mariupol a declarat pentru CNN că rezervele de alimente și apă se scad pe fondul bombardamentelor puternice.