Linkuri accesibilitate

Un localnic trece pe lângă o clădire distrusă din Mariupol
Un localnic trece pe lângă o clădire distrusă din Mariupol

Bătălia pentru Donbas | Jumătate de milion de ucraineni, deportați în Rusia. SUA impun noi sancțiuni Rusiei

Războiul declanșat de Putin a intrat în cea de-a 56-a zi și se concentrează în Donbas, regiune pe care rușii ar vrea să o cucereasă până pe 9 mai.

Statele Unite au impus miercuri noi sancțiuni pentru zeci de persoane și entități, inclusiv o bancă comercială rusă și o companie în monedă virtuală.

Orchestra simfonică din Kiev va susține primul său concert de la invazia rusă, joi, la Varșovia/Polonia, în cadrul unui turneu european în care muzicienii speră că „vor vindeca sufletele tulburate și vor ajuta la stimularea culturii ucrainene”.

Jucătorii ruși și belaruși nu au voie să participe la Wimbledon din cauza războiului din Ucraina.

Șeful Bisericii Ortodoxe din Ucraina, Mitropolitul Epifanie, le-a cerut oamenilor să renunțe la slujbele de Paște de noapte în zonele afectate de lupte, pe fondul temerilor că bombardamentele rusești vor continua în perioada Paștelui Ortodox

Rusia a testat o rachetă balistică intercontinentală Sarmat, numită și „Satan 2”, o completare la arsenalul său nuclear despre care președintele Vladimir Putin a spus că le va da inamicilor Moscovei de gândit.

Un deputat ucrainean le-a spus membrilor Parlamentului European că o jumătate de milion de ucraineni au fost deportați forțat în Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, spune că vorbitorii de limbă rusă din Donbas sunt luați ostatici și torturați de „personalul NATO”.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a întâlnit la Kiev cu Volodimir Zelenski și au discutat despre sancțiunile „împotriva Rusiei, apărarea și sprijinul financiar al statului nostru și răspunsurile la chestionarul privind respectarea criteriilor UE”, a scris liderul ucrainean pe Twitter.

Miliardarul rus Oleg Tinkov, sancționat de Regatul Unit după ce Rusia a invadat Ucraina, a condamnat războiul Rusiei în Ucraina, cerând Occidentului să facă mai mult pentru a „opri acest masacru” din Ucraina. „Nu văd un singur beneficiar al acestui război nebunesc. Generalii, trezindu-se cu mahmureală, și-au dat seama că au o armată nenorocită. Și cum ar putea armata să fie bună când totul în țară este înfundat în nepotism și servilism”, a scris Tinkov.

Magnatul rus, care a fondat Tinkoff Bank în 2006, a mai scris că „90% dintre ruși” s-au opus conflictului.

Invazia în Donbas este în desfășurare, dar trupele ruse rămân blocate de-a lungul unei linii de front de 480 km în estul Ucrainei.

MInisterul Rus al Apărării cere din nou luptătorilor din Mariupol să depună armele și să se predea până la ora 14.00 după ce lupte grele s-au dat în zona combinatului Azovstal.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că a lansat contraatacuri asupra inamicilor și afirmă că a reluat orașul Maryinka de lângă Donețk.

Aliații Ucrainei din Occident au promis că vor spori ajutorul militar acordat Ucrainei: premierul britanic Boris Johnson a declarat că furnizează rachete antinavă Brimstone, cancelarul german Olaf Scholz spune că Berlinul va oferi finanțare pentru a ajuta Ucraina să cumpere arme de fabricație germane, iar Olanda va trimite vehicule blindate.

Președintele american Joe Biden a declarat că SUA vor trimite mai multe sisteme de artilerie în Ucraina. Într-o discuție video securizată, liderul SUA și aliații, cărora li s-au alăturat cei ai Japoniei și Canadei, au decis să sporească sancțiunile împotriva Rusiei și ajutorul umanitar, economic și militar pentru Ucraina.

07:30 20.4.2022

Nou ultimatum pentru Mariupol

Ministerul rus al Apărării le-a dat luptătorilor ucraineni, aflați într-un complex industrial din orașul-port asediat Mariupol, un nou ultimatum, potrivit unui raport Reuters.

„Forțele armate ale Rusiei, bazate exclusiv pe principii umanitare, propun din nou ca luptătorii batalioanelor naționaliste și mercenarilor străini să își înceteze operațiunile militare de la ora 14:00, ora Moscovei, pe 20 aprilie, și să depună armele”, a spus Ministerul rus al Apărării.

Luptătorii separatiști susținuți de ruși încearcă să ia cu asalt oțelăria Azovstal din Mariupol, unde se spune că trupele și civilii ucraineni rezistă.

07:38 20.4.2022

China, în ton cu Rusia, critică sancțiunile occidentale

China a criticat la ultimul Consiliu de Securitate al ONU acțiunile occidentale în Ucraina, spunând că furnizarea de arme ofensive „nu va face decât să prelungească și să escaladeze conflictul”, scrie The Guardian.

Declarații similare a făcut marți și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Ambasadorul chinez Zhang Jun a declarat că perspectiva unui conflict prelungit este „îngrijorătoare” și a cerut încetarea acestuia „Solicităm Rusiei și Ucrainei să adere la dialog și negociere și să pună bazele unor condiții de încetare a focului”, a spus Zhang Jun.

Ambasadorul chinez a susținut că țările în curs de dezvoltare „suportă greul” în ce privește sancțiunile economice impuse de occident Rusiei. „Trebuie să acordăm atenție și să eliminăm impactul negativ al sancțiunilor... Sancțiunile au avut efecte de propagare grave, iar multe țări în curs de dezvoltare, care nu iau parte la conflict au plătit un preț mare pentru el. Acest lucru nu este nici corect, nici rezonabil...”

08:08 20.4.2022

Volodimir Zelenski: Este nedrept că Ucraina este forțată să ceară în continuare arme de la partenerii săi

În discursul său video de marți noaptea, președintele Volodimir Zelenski a spus că dacă Ucraina ar avea acces la arme mai bune „comparabile cu cele folosite de Rusia, am fi pus deja capăt acestui război”.

Președintele Zelensky a spus că „în toate interviurile și negocierile mele cu liderii lumii democratice, este nedrept ca Ucraina să fie forțată în continuare să ceară ce păstrează partenerii săi de ani de zile”.

El a spus că, dacă aceste țări au armele și muniția de care are nevoie Ucraina, „este datoria lor morală să ajute la protejarea libertății, să salveze viețile a mii de ucraineni”.

El a mai adăugat că, dacă țara sa primește armele care le-au fost promise în săptămânile următoare, aceasta va salva viețile a mii de oameni.

Intensitatea bombardamentelor rusești în Harkov, în Donbas și în regiunea Dnipropetrovsk, a crescut, țintind chiar și structuri civile. „Soarta a zeci de mii de rezidenți ai Mariupolului care au fost relocați în teritorii controlate de Rusia este necunoscută”, a spus Zelensky.

08:22 20.4.2022

Luptătorii de la Azovstal fac apel pentru evacuarea civililor blocați în oțelărie

Imagine din satelit care arată distrugerile de la combinatul Azovstal.
Imagine din satelit care arată distrugerile de la combinatul Azovstal.

Maj. Serhii Volyna, comandantul Brigăzii 36 a Ucrainei, a vorbit la telefon cu CNN din orașul asediat Mariupol, marți seară, și a cerut ca o țară terță să asigure evacuarea trupelor și a civililor prinși în oțelăria Azovstal sub bombardamentul rusesc.

„Am o declarație către lume”, a spus Volyna. „Poate fi ultima mea declarație, pentru că mai avem doar câteva zile, sau chiar ore. Facem apel la liderii mondiali să aplice procedura de extracție militarilor garnizoanei Mariupol, civililor care sunt alături de noi aici la fabrică. Vă rugăm să ne duceți pe teritoriul unei țări terțe și să ne asigurați securitatea."

Miercuri, Ministerul Apărării din Rusia a dat un nou ultimatum luptătorilor ucraineni din Azovstal, cerându-le să depună armele până la ora 14.00. Este cel de-al treilea ultimatum.

Forțele ucrainene din interiorul orașului asediat s-au consolidat în jurul fabricii masive de oțel Azovstal.

Oficialii ucraineni au spus că sute de civili se adăpostesc în subsolurile oțelăriei. Un oficial al poliției din Mariupol a declarat pentru CNN că rezervele de alimente și apă se scad pe fondul bombardamentelor puternice.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG