Linkuri accesibilitate

Un localnic trece pe lângă o clădire distrusă din Mariupol
Un localnic trece pe lângă o clădire distrusă din Mariupol

Bătălia pentru Donbas | Jumătate de milion de ucraineni, deportați în Rusia. SUA impun noi sancțiuni Rusiei

Războiul declanșat de Putin a intrat în cea de-a 56-a zi și se concentrează în Donbas, regiune pe care rușii ar vrea să o cucereasă până pe 9 mai.

Statele Unite au impus miercuri noi sancțiuni pentru zeci de persoane și entități, inclusiv o bancă comercială rusă și o companie în monedă virtuală.

Orchestra simfonică din Kiev va susține primul său concert de la invazia rusă, joi, la Varșovia/Polonia, în cadrul unui turneu european în care muzicienii speră că „vor vindeca sufletele tulburate și vor ajuta la stimularea culturii ucrainene”.

Jucătorii ruși și belaruși nu au voie să participe la Wimbledon din cauza războiului din Ucraina.

Șeful Bisericii Ortodoxe din Ucraina, Mitropolitul Epifanie, le-a cerut oamenilor să renunțe la slujbele de Paște de noapte în zonele afectate de lupte, pe fondul temerilor că bombardamentele rusești vor continua în perioada Paștelui Ortodox

Rusia a testat o rachetă balistică intercontinentală Sarmat, numită și „Satan 2”, o completare la arsenalul său nuclear despre care președintele Vladimir Putin a spus că le va da inamicilor Moscovei de gândit.

Un deputat ucrainean le-a spus membrilor Parlamentului European că o jumătate de milion de ucraineni au fost deportați forțat în Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, spune că vorbitorii de limbă rusă din Donbas sunt luați ostatici și torturați de „personalul NATO”.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a întâlnit la Kiev cu Volodimir Zelenski și au discutat despre sancțiunile „împotriva Rusiei, apărarea și sprijinul financiar al statului nostru și răspunsurile la chestionarul privind respectarea criteriilor UE”, a scris liderul ucrainean pe Twitter.

Miliardarul rus Oleg Tinkov, sancționat de Regatul Unit după ce Rusia a invadat Ucraina, a condamnat războiul Rusiei în Ucraina, cerând Occidentului să facă mai mult pentru a „opri acest masacru” din Ucraina. „Nu văd un singur beneficiar al acestui război nebunesc. Generalii, trezindu-se cu mahmureală, și-au dat seama că au o armată nenorocită. Și cum ar putea armata să fie bună când totul în țară este înfundat în nepotism și servilism”, a scris Tinkov.

Magnatul rus, care a fondat Tinkoff Bank în 2006, a mai scris că „90% dintre ruși” s-au opus conflictului.

Invazia în Donbas este în desfășurare, dar trupele ruse rămân blocate de-a lungul unei linii de front de 480 km în estul Ucrainei.

MInisterul Rus al Apărării cere din nou luptătorilor din Mariupol să depună armele și să se predea până la ora 14.00 după ce lupte grele s-au dat în zona combinatului Azovstal.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că a lansat contraatacuri asupra inamicilor și afirmă că a reluat orașul Maryinka de lângă Donețk.

Aliații Ucrainei din Occident au promis că vor spori ajutorul militar acordat Ucrainei: premierul britanic Boris Johnson a declarat că furnizează rachete antinavă Brimstone, cancelarul german Olaf Scholz spune că Berlinul va oferi finanțare pentru a ajuta Ucraina să cumpere arme de fabricație germane, iar Olanda va trimite vehicule blindate.

Președintele american Joe Biden a declarat că SUA vor trimite mai multe sisteme de artilerie în Ucraina. Într-o discuție video securizată, liderul SUA și aliații, cărora li s-au alăturat cei ai Japoniei și Canadei, au decis să sporească sancțiunile împotriva Rusiei și ajutorul umanitar, economic și militar pentru Ucraina.

23:25 20.4.2022

Casa Albă: SUA lucrează „non-stop” pentru a sprijini Ucraina

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că SUA „lucrează non-stop pentru a oferi asistență de securitate Ucrainei”.

Psaki a spus, miercuri, în cadrul briefing-ului cu presa că cinci zboruri cu asistență militară au sosit în regiune în ultimele zile, urmând ca în curând să ajungă în țara invadată de Rusia și mai multe echipamente.

„Am luat o decizie strategică, având în vedere că Rusia și-a repoziționat trupele și armata în partea de est a Ucrainei pentru a începe un alt tip de război pe teren, care va fi și mai violent”, a spus Psaki.

„Am lucrat cu ucrainenii și armata ucraineană pentru a determina exact tipul de asistență de securitate de care au nevoie pentru această etapă a războiului. Aceasta a inclus și o creștere a artileriei și muniției”, a adăugat ea.

Psaki a spus că președintele Joe Biden procesează imaginile care ies din Ucraina „cu groază, cu tristețe, cu teamă pentru poporul ucrainean, pentru familii, copii, civili nevinovați aflați în pericol (...). Vizionarea acestor imagini este cu adevărat crudă pentru oameni, inclusiv pentru președinte, pentru că privești oameni care suferă din cauza unui dictator care țintește cu brutalitate civilii”, a spus Jen Psaki.

22:57 20.4.2022

SUA impun noi sancțiuni Rusiei

Statele Unite au impus miercuri noi sancțiuni pentru zeci de persoane și entități, inclusiv o bancă comercială rusă și o companie în monedă virtuală, relatează Reuters.

Scopul acestei noi runde de sancțiuni, spune trezoreria, este „de a viza eludarea de către Moscova a sancțiunilor existente după invadarea Ucrainei de către Rusia”.

Departamentul de Trezorerie al SUA a anunțat că a impus sancțiuni băncii comerciale ruse Transkapitalbank , ai cărei reprezentanți deservesc mai multe bănci din Asia, inclusiv din China și Orientul Mijlociu.

Washingtonul a vizat, de asemenea, o rețea globală de peste 40 de persoane și entități conduse de oligarhul rus Konstantin Malofeiev, inclusiv organizații „a căror misiune principală este de a facilita evaziunea sancțiunilor pentru entitățile ruse”.

SUA au impus, de asemenea, sancțiuni companiilor care operează în industria monedelor virtuale din Rusia, se pare că a treia ca mărime din lume. A vizat holdingul Bitcoin BitRiver și 10 dintre filialele sale din Rusia.

„Trezoreria poate și îi va viza pe cei care evadează, încearcă să se sustragă sau ajută la eludarea sancțiunilor americane împotriva Rusiei, deoarece aceștia contribuie la sprijinirea războiului brutal al lui Putin”, a declarat Brian Nelson, subsecretarul Trezoreriei SUA.

„Statele Unite vor depune eforturi pentru a se asigura că sancțiunile pe care le-am impus, în strânsă coordonare cu partenerii noștri internaționali, degradează capacitatea Kremlinului de a proiecta puterea și de a finanța invazia acestuia”, a adăugat sursa citată.

22:34 20.4.2022

Primul concert al orchestrei simfonice din Kiev de la invazia rusă

Orchestra simfonică din Kiev va susține primul său concert de la invazia rusă, joi, la Varșovia/Polonia, în cadrul unui turneu european în care muzicienii speră că „vor vindeca sufletele tulburate și vor ajuta la stimularea culturii ucrainene”.

Unii dintre muzicienii orchestrei au fugit din țară în sunetul bombelor rusești, alții au rămas în Ucraina, dar au fost nevoiți să-și părăsească casele și au cântat doar pentru familiile lor sau în adăposturi, relatează AFP.

22:30 20.4.2022

Jucătorii ruși și belaruși nu au voie să participe la Wimbledon din cauza războiului din Ucraina

Jucătorii de tenis ruși, inclusiv numărul 2 mondial Daniil Medvedev, nu vor avea voie să participe la Wimbledon din cauza invaziei ruse a Ucrainei, transmite The Guardian.

New York Times scrie că interdicția se va aplica nu numai rușilor, ci și belarușilor. Totodată, potrivit Sportico, decizia cu privire la sportivii din Belarus nu este încă cunoscută.

Organizatorul Wimbledon, All England Lawn Tennis and Croquet Club (AELTC), a anunțat la începutul lunii aprilie că o decizie privind admiterea rușilor și belarușilor va fi anunțată înainte de termenul limită pentru înscrierea la turneu de la jumătatea lunii mai.

Sportivilor ruși și belarusi li s-a interzis de asemenea să participe la competiții pe echipe precum Cupa Davis și Cupa Billie Jean King.

Ministrul britanic al sportului, Nigel Huddleston, a declarat că guvernul va sprijini decizia de a nu permite deloc rușilor și belarușilor să participe la turnee.

În cazul admiterii la competițiilor de pe teritoriul regatului, sportivii din Rusia și Belarus vor trebui să confirme în scris că nu vor vorbi favorabil despre Vladimir Putin, autoritățile Rusiei sau Belarusului și că nu primesc bani de la aceștia.

Imediat după începerea invaziei ruse a Ucrainei, Daniil Medvedev a vorbit cu prudență împotriva războiului. „Sunt complet pentru pace”, a spus el la o conferință de presă la un turneu de la Acapulco, Mexic. Andrei Rublev, după ce a ajuns în finala turneului de la Dubai, a scris pe obiectivul camerei: „Fără război, te rog”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG