Apel disperat din Azovstal: Ajutați-ne
Un comandant din ultima fortăreață ucraineană din orașul asediat Mariupol, combinatul siderurgic Azovstal, a emis un mesaj video la primele ore ale dimineții de miercuri, spunând că oamenii lui ar putea avea doar câteva ore rămase.
Într-un videoclip trimis BBC și altor mass-media, maiorul Serhiy Volyna a spus că trupele sale nu se vor preda, dar a pledat pentru asistență internațională pentru cei 500 de soldați răniți și sute de femei și copii despre care spunea că se ascund cu ei la o fabrică de oțel din oraș.
"Aceasta este ultimul noastru apel către lume. Este posibil să mai avem doar zile sau ore", a spus maiorul Volyna.
„Facem apel la liderii mondiali să ne ajute”, a adăugat el. „Îi îndemnăm să organizeze o extracție pentru a ne duce într-o țară terță”.
Combinatul siderurgic Azovstal - o uzină masivă de patru mile pătrate - a devenit ultima redută a rezistenței ucrainene de la Mariupol.
„Unitățile inamicului le depășesc de zeci de ori pe ale noastre, ele prevalează în aer, în artilerie, în trupe terestre și în mașini și tancuri”, a spus maiorul Volyna, care este comandant în garda națională a Ucrainei.
El a refuzat să spună câte trupe ucrainene au rămas în fabrică, dar a spus că au „un spirit de luptă bun”. Situația răniților era însă „foarte rea”. „Sunt într-un subsol, pur și simplu putrezesc acolo”, a spus el.
Charles Michel, președintele Consiliului European, a ajuns miercuri la Kiev, potrivit unei postării publicate de acesta pe Twitter, în contextul în care Ucraina se confruntă cu o nouă ofensivă majoră a Rusiei în estul țării, relatează Le Figaro.
„Astăzi, la Kiev, în inima Europei libere și democratice”, a scris Charles Michel, într-un mesaj pe Twitter, însoțit de o fotografie realizată pe peronul unui tren din capitala ucraineană.
Tancurile rusești trag în ruinele Mariupolului
Pe străzile deja devastate ale Mariupolului, tancurile rusești trag direct în clădirile rezidențiale deja în ruină, într-o frenezie a distrugerii. Imaginile dezastrului care circula pe rețelele de socializare, arată că determinarea trupelor rusești de a rade orașul de pe fața pământului.
În clădiri nu pare că s-ar mai afla locuitori sau apărători, iar străzile sunt complet pustii, cu toate acestea, tacurile își îndreaptă turelele spre blocurile și casele deja făcute praf.
Imaginile au fost postate pe Twitter de analistul Michael Horowitz, șef al Intel @LeBeckInt.
Președintele Consiliului European despre crimele de război făcute de ruși: Nu poate pace fără dreptate
Istoria nu va uita crimele de război” comise în Ucraina, a declarat miercuri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, aflat la Kiev, relatează CNN.
"Bucha și prea multe alte orașe din Ucraina. Istoria nu va uita crimele de război care au fost comise aici. Nu poate exista pace fără dreptate", a scris Michel pe Twitter.
Rusia a negat acuzațiile de crime de război și susține că forțele sale nu vizează civili, dar jurnaliștii CNN de pe teren în Ucraina au văzut dovezi directe ale atrocităților în mai multe locații din țară.
Miercuri mai devreme, Michel a difuzat o fotografie cu sosirea sa la o gară din capitala Kiev. „În inima unei Europe libere și democratice”, a spus el.
Premierul belgian Alexander De Croo a declarat marți că agresiunea Rusiei în Ucraina este „comparabilă cu cele mai întunecate pagini din istoria noastră europeană”.
El a adăugat că „a fost sfâșietor să vezi că așa ceva se mai poate întâmpla în Europa” și că „nu poate exista impunitate pentru crimele de război”.