Kuleba, în Bulgaria, care refuză să acorde arme Ucrainei: Cei care nu vor să ofere arme Ucrainei sprijină agresiunea rusă
Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a spus, în timpul vizitei sale în Bulgaria, țară care refuză să ofere arme Ucrainei, că refuzul de a furniza arme ţării sale echivalează cu o susţinere pentru „agresiunea rusă şi exterminarea'' ucrainenilor.
„Cei care nu doresc, care ezită, care vorbesc împotriva furnizării de armament Ucrainei, practic sprijină agresiunea rusă şi exterminarea cetăţenilor noştri'', a spus Kuleba.
Bulgaria refuză să ofere ajutor militar Ucrainei. Guvernul bulgar și cel de la Budapesta spune că un ajutor militar pentru Ucraina le-ar face părți în conflict.
Kuleba s-a întâlnit cu preşedintele bulgar Rumen Radev, un simpatizant al Rusiei.
În conferința de presă comună, Radev a spus că Bulgaria va ajuta Ucraina „în funcție de posibilități”, amintind că Bulgaria a primit peste 91.000 de refugiaţi ucraineni şi că a oferit Ucrainei un ajutor de 1,5 milioane de euro. El a pledat pentru încheierea acestui război „între două popoare slave frăţeşti''.
Replica lui Kuleba nu a întârziat. El a spus că „după ce Rusia a atacat Ucraina, foarte puţini vor mai putea numi fraţi popoarele rus şi ucrainean, doar dacă nu vă referiţi la Cain şi Abel''.
Pentagonul revine asupra declarației privind avioanele de luptă furnizate Ucrainei
Ucraina a primit piese de schimb pentru avioanele sale de luptă, nu avioane propriu-zise, a recunoscut purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
„Am înțeles că oferta unei alte ţări din regiune era de a furniza avioane Ucrainei și a fost pusă în practică. Dar nu este cazul'', a spus Kirby, care și-a cerut scuze pentru „această eroare”.
În urmă cu o zi el a spus că Ucraina a primit avioane de luptă şi piese de schimb, fără a numi și țara care le-ar fi furnizat, lăsând să se înțeleagă că este vorba despre avioane de fabricaţie sovietică.
Secretarul general ONU vrea să se întâlnească cu Putin și Zelenski
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a scris preşedinţilor Rusiei şi Ucrainei, cărora le-a cerut să-l primească la Moscova şi la Kiev, a anunţat miercuri purtătorul său de cuvânt, Stephane Dujarric, transmite AFP.
„În această perioadă de mari pericole în ceea ce priveşte consecinţele", Guterres doreşte să discute „măsuri urgente pentru restabilirea păcii în Ucraina", precum şi „viitorul multilateralismului bazat pe Carta Naţiunilor Unite şi dreptul internaţional”, a spus Dujarric.
Guterres nu a avut până acum decât puţine contacte cu Zelenski, cu care a discutat telefonic o singură dată, pe 26 februarie, la două zile de la invadarea Ucraine. Putin a refuzat până acum orice dialog cu Guterres după ce acesta l-a acuzat că încalcă Carta ONU.