Linkuri accesibilitate

BAC 2022. Elevii care au făcut doi ani de liceu online au început probele de competențe: „Toată lumea trece”


Majoritatea absolvenților de clasa a XII-a de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” care au susținut luni proba orală la Bacalaureat au primit calificativul de „experimentat”.
Majoritatea absolvenților de clasa a XII-a de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” care au susținut luni proba orală la Bacalaureat au primit calificativul de „experimentat”.

După doi ani de școală online, Bacalaureatul a început luni cu proba de competențe lingvistice în limba română în format fizic. Mulți dintre elevi spun că probele orale nu au niciun folos. Sunt probe la care toată lumea trece printr-un calificativ: începător, mediu, avansat și experimentat.

Pandemia a făcut ca elevii care au terminat anul acesta clasa a XII-a să facă școală online timp de aproape doi ani. Anul acesta, prima săptămână de evaluare a competențelor coincide cu ultima săptămână de cursuri pentru celelalte clase.

Elevii de clasa a XII-a spun că pregătirea lor în online nu a avut același efect ca în format fizic.

La Colegiul Național „Virgil Madgearu” din Capitală, elevii care au susținut proba orală la limba română se opresc la 200 de metri de liceu ca să discute. „În 30 de secunde am terminat. Nici nu te lasă să vorbești mulți. Eu a trebuit să vorbesc despre un text despre politețe, să explic de ce e o valoare morală”, spune Răzvan.

Matei, colegul lui, spune că proba orală de limba română nu are niciun folos. „Toată lumea trece. Nici nu m-am uitat la calificativ, sigur am trecut”, spune liceanul.

Lui Vlad i-a picat un text despre o reclamă la un festival de muzică. „Ai 10 minute să scrii pe ciornă și apoi te întreabă. Dar merge foarte repede. La probele scrise o să fie greu. Nu prea am făcut mai nimic, fiind mai tot timpul online. Și fără meditații nu am face nimic”, spune Vlad.

„Când am revenit din pandemie au avut pretenția să știm toată materia pentru Bacalaureat”

Rabia și Ane Marie au ieșit în același timp din examen. Amândouă au avut de vorbit despre un text juridic administrativ.

„E destul de important să vorbești corect limba română. Dar la această probă nu ai cum să pici, trebuie numai să deschizi gura să vadă profesorul că știi să vorbești”, spune Ane Marie.

Fetele susțin că programa de Bacalaureat nu mai cuprinde anumite capitole și pentru asta poate va fi mai ușor. Ele sunt sigure că vor lua note mari, pentru că au luat note mari și la simularea bacalaureatului, care anul acesta a avut loc în luna martie.

„Ușor nu a fost în pandemie. Cel mai greu era să fii atent la ore, erau și profesorii delăsători. Când am revenit din pandemie au avut pretenția să știm toată materia pentru bacalaureat. Ne-au pregătit și online, dar noi nu am putut să înțelegem tot”, spune Rabia, o elevă de origine turcă.

La Colegiul Național „Virgil Madgearu” din Capitală, majoritatea elevilor au obținut calificativul „experimentat” în limba română în prima zi a competențelor.
La Colegiul Național „Virgil Madgearu” din Capitală, majoritatea elevilor au obținut calificativul „experimentat” în limba română în prima zi a competențelor.

Și la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București, mai toți elevii au obținut calificativul „experimentat” în limba română.

„Eu vreau doar să scap. Am avut un text informativ și am răspuns la toate cerințele. Nu la română e problema”, spune Daria. Colega ei, Valentina, a avut de comentat un text epistolar - o scrisoare. „A trebui să recuperăm materia din online. Dar am avut timp să recupărăm. Ne-a ajutat că s-a scos o parte din programa de la bacalaureat, de exemplu Moromeții”, spune Valentina.

Bogdan consideră că e în avantajul elevilor că au fost scoase din programe unele romane, dar el tot le-a citit.

„Sincer să fiu, pentru mine nu a fost o problemă pandemia și online, pentru că eu învățam și înainte. A fost mai lejer. Pe cine interesa și voia să intre la ore învăța. Într-adevăr, profesorii nu au avut atâta autoritate în online cum au aveau fizic”, a spus Bogdan, care se pregătește să dea la Medicină.

Elevii de la Colegiul Energetic din Capitală se tem cel mai mult de proba scrisă de la matematică.
Elevii de la Colegiul Energetic din Capitală se tem cel mai mult de proba scrisă de la matematică.

Pentru elevii de la Colegiul Național Energetic, proba orală a fost simplă, greul însă urmează. „Noi am dat mai multe simulări și așa am intrat în bacalaureat. Dar avem mulți colegi care nu au intrat”, a spus Andrei, căruia i-a picat un text informativ la proba orală.

„Mie mi-a picat textul juridic, am vorbit cinci minute și gata. Pentru mine proba scrisă la română e mai grea decât la matematică, unde m-am pregătit la meditații în ultimul an”, a spus Iulian, colegul lui Andrei.

Elevii spun că în online li se pare că au regresat. „Ne explica profesorul, dar practic online eram singuri. Dacă nu înțelegeam la matematică nu aveam pe cine să întrebăm apoi. Din clasa a XII-a am început să merg la meditații. Măcar să iau notă de trecere la matematică”, a spus și Alexandru.

Peste 38.000 de elevi de clasa a XII-a nu s-au înscris la bacalaureat

Anul acesta, 126.454 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie – iulie. Dintre aceștia, 111.329 sunt din promoţia curentă şi 15.125 din seriile anterioare, care s-au înscris pentru a susţine probele integral sau parţial, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare.

Numărul elevilor înscriși în clasa a XII-a în septembrie 2021 era de 150.000, potrivit datelor de la Ministerul Educației. Ceea ce înseamnă că un număr de 38.671 de elevi din promoția curentă nu s-au înscris în prima sesiune de bacalaureat

În 2021, pentru susţinerea probelor scrise la Bacalaureat s-au înscris 133.663 de candidaţi, dintre care 114.137 erau din promoţia anului trecut. În 2020, s-au înscris 155.639 de candidaţi în prima sesiune.

Rezultatele din ultimii doi ani arată că, în prima sesiune de bacalaureat, elevii de la liceele tehnologice au obținut rezultate puțin mai scăzute decât înainte de pandemie.

Doar 39,5% dintre elevii de la filiera tehnologică au promovat bacalaureatul în 2020, în timp ce 46,2% au obținut cel puțin media 6 în 2021.

Rezultatele de la examenul de bacalaureat începând din 2004
Rezultatele de la examenul de bacalaureat începând din 2004

42% dintre elevi sunt analfabeți funcțional

Probele de competențe lingvistice de la bacalaureat ar trebui să testeze capacitatea elevilor de a înțelege și a reda ideile dintr-un text la prima vedere. La probele de competențe notarea se face prin calificative, iar cel mai mic calificativ este cel de „începător”.

Cel mai recent studiu național privind literația, realizat de Brio, o platformă de teste standardizate pentru elevi, arată că 42% dintre elevi sunt analfabeți funcțional când vine vorba să înțeleagă un text pe care îl citesc. În același timp, 47% dintre cei testați au obținut rezultatul „minim funcțional”.

Analfabetismul funcțional indică de fapt competențe scăzute: utilizarea limbajului propriu pentru înțelegerea unui text, incapacitatea de a identifica personaje dacă nu sunt nominalizate explicit în text și localizarea informației doar într-un context clar.

Rezultatul maxim la testele de literație a fost obținut doar de 11% din elevii claselor I-VIII, care au dovedit că pot extrage și folosi informațiile dintr-un text dat, desprind concluzia și înțeleg mesajul global și, în egală măsură, pot face diferite interpretări, stabilesc relații de tip cauză-efect și găsesc asemănări și diferențe între personaje, fapte sau concepte extrase din text.

Programul probelor de evaluare a competenţelor de la BAC 2022:

  • 6 - 8 iunie: Proba A - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
  • 8 - 9 iunie: Proba B - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;
  • 8 - 10 iunie: Proba D - evaluarea competenţelor digitale;
  • 14 - 16 iunie: Proba C - evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se face, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori, dintre care unul este cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă şi un altul de aceeaşi specialitate, din unitatea de învăţământ.

În cazul în care nu există cadre didactice de specialitate în unitatea respectivă de învăţământ care pot fi desemnate în comisia de Bacalaureat de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale sau acestea se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectaţi din alte şcoli.

Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă şi într-o limbă de circulaţie internaţională nu se exprimă prin note sau prin calificative admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în funcţie de grilele naţionale sau europene.

În situaţia în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale se consideră că acesta nu a susţinut proba.

Când încep probele scrise la BAC

Probele scrise din prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an încep pe 20 iunie, cu examenul la Limba şi literatura română.

Proba obligatorie a profilului este programată pe 21 iunie, la Matematică sau Istorie.

Pe 22 iunie are loc proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba si literatura maternă se va desfăşura pe 23 iunie.

Primele rezultate vor fi afişate în data de 27 iunie până la ora 12:00. Pentru depunerea contestaţiilor a fost alocat intervalul orar 12:00 - 18:00 în aceeaşi zi. Rezultatele finale la Bacalaureat 2022 vor fi afişate pe 1 iulie.

Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:

  • au susţinut probele de evaluare a competenţelor;
  • au susţinut toate probele scrise;
  • au fost notaţi cel puţin cu 5 la fiecare dintre acestea, obţinând cel puţin media 6 la probele scrise.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG