Linkuri accesibilitate

Bacalaureat 2022. Subiectele la Limba Română


Absolvenții de clasa a XII-a au susținut în urmă cu două săptămâni probele de competențe în limba română, într-o limbă străină și în informatică
Absolvenții de clasa a XII-a au susținut în urmă cu două săptămâni probele de competențe în limba română, într-o limbă străină și în informatică

Bacalaureat 2022. Elevii susțin luni, 20 iunie, proba scrisă la Limba română, obligatorie la toate profilurile.

La proba scrisă de limba română, elevii primesc subiectele în funcție de profilul urmat la liceu. Astfel, elevii de la Real și Uman primesc subiectele 1 si 2 la fel. La subiectul al treilea, subiectul va fi formulat diferit.

La profilul real, la subiectul al II-lea, elevii au avut de prezentat în 50 de cuvinte perspectiva narativă dintr-un fragment din „Întunecare” de Cezar Petrescu. La al treilea subiect, elevii au avut de scris in 400 de cuvinte despre particularitățile unei comedii studiate.

La profilul uman, subiectul al II-lea a fost la fel: să prezinte în 50 de cuvinte perspectiva narativă dintr-un fragment din „Întunecare” de Cezar Petrescu. La subiectul al III-lea, elevii au avut de scris în 400 de cuvinte prezentarea particularităților de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată.

Ministerul Educației a publicat la ora 15 subiectele și baremele la proba scrisă de lșimb română

Descarcă de aici Barem Română – profil REAL – BAC 2022

Descarcă de aici Subiecte Română – profil REAL – BAC 2022

Descarcă de aici Barem Română – profil UMAN – BAC 2022

Descarcă de aici Subiecte Română – profil UMAN – BAC 2022

În acest an, 126.454 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului naţional de Bacalaureat.

La proba de limba română, sunt înscriși 117.219 candidați din toate promoțiile. Pentru toate probele scrise, Ministerul Educației artă că există candidați din promoțiile anterioare care susțin doar una sau două probe, celelalte fiind promovate și recunoscute în sesiunile precedente.

Pentru a promova bacalaureatull, un absolvent de liceu trebuie să parcurgă, cumulat, următoarele etape/condiții:

  • recunoașterea/echivalarea/susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  • media notelor obținute la probele scrise trebuie să fie 6 (cel puțin).

Marți, 21 iunie, este programată proba obligatorie a profilului, la Matematică sau Istorie.

Miercuri, 22 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării.

Proba la Limba si literatura maternă se va desfășura joi, 23 iunie.

Probele scrise încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30.

Pentru redactarea unei lucrări scrise sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru.

Regulile examenului de Bacalaureat

Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen. Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri și a oricărui mijloc electronic de calcul precum stick-uri de memorie, telefoane, tablete. De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe.

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei care nu vor respecta aceste reguli, nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Afișarea rezultatelor pe 27 iunie

Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie până la ora 12:00.
Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Afișarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie.

Știre în curs de actualizare.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG