Linkuri accesibilitate

Rusia crește presiunea în Bahmut. Ucraina pregătește deschiderea unui birou penal internațional


Linia frontului din Bahmut este una din cele mai disputate de la declanșarea invaziei rusești în Ucraina.
Linia frontului din Bahmut este una din cele mai disputate de la declanșarea invaziei rusești în Ucraina.

Ofensiva rusească s-a intensificat în orașul Bahmut din estul Ucrainei, în încercarea Kremlinului de a ocupa cât mai mult din regiunea Donețk.

Forțele ucrainene au lansat la rândul lor mai multe bombardamente în zonele unde sunt concentrate trupele rusești, potrivit autorităților militare ucrainene, citate de Reuters.

Între timp, armata rusească ar pregăti noi acțiuni ofensive și în regiunile Herson și Zaporojie, din sudul și sud-estul țării, unde continuă să lanseze atacuri de artilerie, potrivit Comandamentului general al forțelor armate ucrainene, scrie The Kyiv Independent.

Cea mai disputată linie a frontului rămâne însă cea din orașul Bahmut, cu o populație de 70.000 de persoane înainte de război.

După șapte luni de lupte, forțele ucrainene continuă să reziste încercărilor trupelor rusești de a-și crea o breșă spre restul regiunii Donețk, din care ocupă aproximativ jumătate în prezent, notează publicația amintită.

„Cea mai dificilă situație o reprezintă încă Bahmut-ul și luptele care sunt importante pentru apărarea orașului”, a spus președintele Volodimir Zelenski în discursul său de marți seară.

Potrivit acestuia, întâlnirile cu Comandamentul militar sunt frecvente, iar conform ultimelor raportări de joia trecută trupele rusești ar fi pierdut aproximativ 800 de persoane doar pe această linie a frontului.

„Rusia nu numără oamenii, trimițându-i să ne asedieze pozițiile. Intensitatea luptelor nu face decât să crească”.

Președintele ucrainean a anunțat tot marți seară că Ucraina pregătește deschiderea unui birou al Curții Penale Internaționale, care investighează acțiuni de genocid, crime de război, crime împotriva umanității și infracțiuni de agresiune.

Procurorul Curții Penale Internaționale, Karim Khan efectuează o vizită la Kiev.
Președintele Zelenski spune că „politica genocidală” a Rusiei din Ucraina va avea consecințe legale asupra celor care au conceput, aprobat și pus în practică această „politică”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski

„Nu e vorba doar de executanți, ci și despre liderii politici și militari ai «statului terorist». Am discutat cu Karim Khan despre asta la Kiev”.

Volodimir Zelenski a spus că procedura legală de tragere la răspundere a Rusiei pentru consecințele invaziei din Ucraina nu va fi o misiune ușoară, dar că aceasta trebuie confruntată cu legile în vigoare și cu prevederile dreptului internațional, ceea ce va oferi un sentiment de securitate atât ucrainenilor cât și altor națiuni.

Autoritățile ucrainene se apropie de momentul deschiderii unui birou al Curții Penale Internaționale la Kiev, care va acorda o atenție specială deportărilor de cetățeni ucraineni și în special de copii, iar cei care se fac vinovați vor fi trași la răspundere în fața justiției, a mai spus președintele Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG